Sağlık

Doğumdan sonra beslenme nasıl olmalıdır?

Doğum sonrası nasıl beslenilmelidir? Doğumdan sonra beslenme nasıl olmalıdır? Hamilelik, anne adayı için oldukça uzun ve yorucu bir süreçtir. Bu süreçte anne adaylarında hem hormonal hem de fiziksel olarak yaşanan değişimler ile anne doğuma hazırlanmaktadır. Sağlıklı geçirilen bir gebelik tam 36 hafta boyunca sürer ve daha sonra doğum olayı başlar. Tabi ki de bu süreçte tamamen anne adayının kendi fizyolojik ve hormonal değişimlerinin getirdiği ve sürdürdüğü bir süreç olarak ilerler.

Doğumdan sonra beslenme nasıl olmalıdır?

Doğumdan sonra beslenme nasıl olmalıdır? Domino taşı gibi her bir evre sonrası tamamlanır ve anne vücudundaki hormonlar ve değişim süreçleri o aşamaya göre gelişir. Doğum olayı bittikten sonra da anne adayının vücudundaki hormonların bir anda değişmesinden dolayı kadının sütü gelmeye başlar ve daha farklı bir süreç içerisine girilmiş olur. Anne adayını bekleyen bu lohusalık ve sonraki süreç, hamileliğin başlangıcından doğumla sonlanmasına kadar ne kadar önemli ise bunlardan sonraki süreçte o kadar dikkat edilmesi gerekmektedir.

Lohusalıkta anne adayının vücudu ve hormonları, tüm fizyolojik olan süreçler artık normale dönmeye çalışır ve anne adayı bu zamanda kendisini oldukça halsiz ve bitkin hissedebilir. Özellikle anne adaylarının bebeklerini emzirmeleri ve sürekli ayakta olmaları, hormonal değişimleri onların şekerlerinin ani düşmesine de neden olabilir. Doğumdan sonra beslenme anneler ve bebekleri için oldukça önem verilmesi gereken bir konudur.

Sezaryen Doğum Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Doğumdan sonra beslenme konusunda; Doğum olayı normal biyolojik ve fizyolojik olarak gerçekleşebildiği gibi bazı durumlarda sezaryen denilen cerrahi operasyon ile de olabilmektedir. Tabi ki normal doğum ve sezaryen doğum arasında oldukça farklar söz konusudur. Bu nedenle sezaryen doğum yapmış anne adayının oldukça dikkatli olması gereklidir. Cerrahi olarak müdahale edildiği için anne adayının beslenmesi normal doğum yapmış olan anne adaylarına göre daha farklı olmalıdır. Sezaryen doğum ile bebeğini dünyaya getiren anne adaylarının en çok dikkat etmeleri gereken konulardan bir tanesi kabızlık sorununun gelişmesine izin vermemeleridir.

Kabızlık sorunu birçok yeni doğum yapmış anne adaylarında görülen ve oldukça rahatsız edici olan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle annenin sezaryen doğumdan sonra beslenmesi öncelikle kabız olmasını önleyici olan lifli ve probiyotikler ile zenginleştirilmiş olan probiyotik yiyecekler ile zenginleştirilmelidir. Şekerli ve katı besinler yerine az şekerli olan lifli meyve kompostoları içilmeli, yenilecek olan her gıdanın çiğ olmamasına ve pişirilmesine, bol su içilmesine dikkat edilmelidir.

Normal Doğum Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Doğum sonrası nasıl beslenilmelidir? Normal doğum sonrası beslenmede, annelerin bazı hormonları geri çekildiği ve 9 ay boyunca fizyolojik olarak yoruldukları için daha hızlı toparlanmalarına yardımcı olacak şekilde beslenmeye dikkat edilmelidir. Bol bol su içmeli, ağır ve yağlı yemekler yerine, her gün taze ve kolay sindirilen yemekler yenilmelidir. Et, balık gibi kaliteli proteinler ile beslenerek annelerin kendi vücutlarının toparlanmalarına yardımcı olunmalıdır.

Anne adayında meydana gelebilecek vitamin eksikliği gibi durumlarda da doktor kontrolünde vitamin takviyesi almalıdırlar. Doğum sonrası nasıl beslenilmelidir? Bunu öğrenmiş olduk. Şimdiden sizlere sağlıklı günler dileriz.

Öneri içerik: Hamilelikte 30. Ve 35. Hafta Arası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu