Sağlık

Hamilelikte 30. Ve 35. Hafta Arası

Hamilelik, çocuk doğurmak isteyen kadınların başından geçen ve çeşitli zorlukları olan bir dönemdir. Başlangıçta küçük bir hücre boyutundaki insan yavrusu aylar içerisinde gelişerek bir insan bebeği görünümü kazanır. Hamilelik süreci insanın yeni bir yavru dünyaya getirmesi için gerekli olan bir süreçtir çünkü bebekler anne karnında gelişmektedir. Yaklaşık 35-36 hafta içerisinde bebek tamamen gelişir ve doğuma hazır hale gelir. Peki hamileliğin son safhaları olan 30. ve 35. haftalarda anne karnında nasıl bir süreç işler?

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

hamilelikte son 5 hafta
hamilelikte son 5 hafta

Hamilelikte Son 5 Hafta

Hamileliğin son haftalarında bebek artık gelişimini tamamlamakta ve doğuma hazırlanmaktadır.

İlginizi çekebilir: Bebeklerde Ateşli Havale

31. Hafta

Hamileliğin ilk saflarında çok hızlı gelişen bebeğin 31. haftaya girdiğinde gelişimi görece yavaşlar. Bu hafta içerisindeki bebek yaklaşık 41 cm’dir ve 1600 gr ağırlığındadır. 31. haftaya girilen hamileliklerde annenin beslenmesine çok dikkat etmesi gerekir. Ayrıca bu haftaya kadar hızla büyümüş olan bebek artık annenin diyaframına baskı yapacak kadar gelişmiştir ve bu durum anneyi rahatsız edebilir.

Hamileliğin bu safhalarında bebeğin gelişiminden etkilenen tek organ diyafram değildir. Mide de yukarı doğru itildiği için sıkışır ve bu nedenle mide sorunları da baş gösterebilir. Bu sorunlardan yaygın olarak görüleni reflüdür. Bu haftadaki bir bebeğin kemikleri hızla gelişir. Eğer dışarıdan bir müzik sesi duyarlarsa ritme göre hareket edebilirler.

32. hafta
32. hafta

32. Hafta

Bu haftada bebeğin anne karnındaki hareketleri daha iyi hissedilmeye başlar. 32 haftalık bebeğin duyuları artık tam anlamıyla oluşmuştur ve hızla gelişmeye başlamıştır. Bu haftadaki bebeklerin ortalama boyu 42 cm ve ortalama kilosu 1700 gramdır.

Hamileliğin 32. haftasından sonra doktor kontrolleri 2 haftada bir yapılmaktadır. Bu haftadaki bebek o kadar gelişmiştir ki anne karnında rüya bile görmektedir. Bu gelişmeler artık doğumun yaklaştığının göstergesidir ve  doğuma neredeyse gün sayılmaya başlanır.

33. Hafta

Hamilelikte 33. haftaya girildiğinde anne ve bebek çok hızlı kilo almaya başlar. Bu haftadaki ortalama bir bebek 1900 gr ağırlığındadır. Bu durumdan anne de etkilenir. Annenin ellerinde ve ayaklarında şişlikler oluşabilir. Bebeğin beyin gelişimi de bu haftada hız kazanmıştır. Bu haftada boyu 43 cm’e ulaşan bebek yavaşça doğum için pozisyon almaya başlar.

34. hafta
34. hafta

34. Hafta

Bu haftadaki bebek artık doğum pozisyonunu almıştır. Kasıklara ve mesaneye baskı yapan bebek sebebiyle annede çeşitli yakınmalar başlayabilir. Bu haftalarda anne daha sık idrara çıkabilir.

34. haftada bu bebeğe bir ışık tutulursa bebek bu ışığa tepki verebilir. Bu haftadaki bebek artık 45 cm boyuna erişmiştir ve 2100 g ağırlığına ulaşmıştır.

35. Hafta

Bu haftadaki bir bebek ve anne artık doğum için hazır bulunmaktadır. Bebek yaklaşık 46 cm boyuna ulaşmıştır ve ağırlığı hızla artarak 2 kg 380 gr’a yükselmiştir. Bu haftaya erişmiş bir bebek prematüre sayılmayacak kadar gelişmiştir ve doğduktan sonra dış ortama çok rahat bir şekilde alışabilir.

İlk Hamilelik ve Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Hemen Öğren.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu