Genetik göz altı morluğu pek çok kişinin mustarip olduğu bir sorun. Gözlerimizin çevresindeki koyu halkalar bizi daha yorgun ve yaşlı gösterebiliyor. Bu sorunu çözmek için göz altı ışık dolgusu ve benzeri estetik işlemler olsa da illa bunları yaptırmak gerekmiyor. Bugün sizlere vereceğimiz birbirinden güzel bilgiler ve tarifler sayesinde göz çevresindeki morluklardan kurtulabilirsiniz! Ama önce göz altı morluğu neden olur, bu konuyu bir açıklığa kavuşturalım!
Göz Altı Morluğu Neden Oluşur?
Göz altı morluklarının en sık görülen sebepleri uykusuzluk ve genetiktir. Göz altındaki koyu renkli halkalar ayrıca alerjik bünyeden, aşırı alkol tüketiminden ve yaşlanmadan da kaynaklanabilir. Anemi veya demir eksikliği gibi daha ciddi tıbbi durumlar da göz altı morluklarına sebep olabilir. Koyu halkalar genellikle dermatolojik durumların sonucudur. Göz altındaki derinin incelmesi kan damarlarının daha görünür görünmesini sağlar. Gözlerin altında koyu gölgelerin ortaya çıkmasına neden olan çukur yapı da göz Ayrıca, erken çocuklukta görülen ve yaşlandıkça kötüleşebilecek kalıtsal bir özellik de olabilirler. Bu tip morluklar Genetik göz altı morluğu olarak anılmaktadır.
Göz altı morluklarının en yaygın sebepleri;
Uykusuzluk; Uyku yoksunluğu cildinizin solmasına neden olabilir . Uykusuz kalmak derinin altındaki kan damarlarının daha belirgin hale gelmesine ve koyu halkaların ortaya çıkmasına neden olur.
Yaşlanma; Yaşlandıkça, göz çevresindeki doku incelmeye başlar, bu da gözlerin kabarık ve şişmiş görünmesine neden olur.
Alerjiler; Alerjik reaksiyonunuz olduğunda , vücudunuz gözlerde kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilen histamin salgılar. Bu, gözlerinizi ovuşturmanıza, tahrişin artmasına, şişmeye ve koyu gölgelerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Genetik; Genetiğimiz koyu halkalara katkıda bulunan birkaç faktörü belirleyebilir: kollajen seviyeleri ve melanin üretimi. Kolajen , vücutta cildin elastik kalmasına yardımcı olan ve kırışıklıkların görünümünü azaltan bir proteindir. Melanin, derideki koyu kahverengi veya siyah pigmentleri ifade eder. Bu genellikle “genetik hiperpigmentasyon” olarak adlandırılır ve bir dermatolog tarafından tedavi edilebilir. Genetik göz altı morluğu çok yaygın görülen bir durumdur.
Demir eksikliği ve anemi; Anemi, yetersiz miktarda kırmızı kan hücresi ile karakterize edilen tıbbi bir durumdur. Genellikle demir eksikliğinden kaynaklanır. Anemi ile kan hücreleri, göz altı da dahil olmak üzere vücudun dokularına yeterli oksijen taşıyamaz ve morluklar oluşur.
Sigara ve alkol tüketimi; Sigara ve alkol cildi kurutarak koyu halkaları artırabilir.Alkol tüketimi göz altındaki kan damarlarının genişlemesine neden olarak koyu halkaların daha belirgin görünmesine neden olabilir. Alkol ayrıca uykuyu olumsuz etkileyebilir ve bu da koyu halkaların görünümünü daha da kötüleştirir. Sigara da kolajeni parçalayarak cildin yaşlanmasını hızlandırır ve cildinizi oksijenden yoksun bırakır.
Göz altı morluklarının diğer sebepleri;
- Uykusuzluk ya da kalitesiz uyku
- Bazı alerji çeşitleri
- Aşırı melanin üretimi
- Göz çevresindeki yağ yetersizliği
- Derinin incelmesi
- Aşırı güneş ışığına maruz kalma nedeniyle UV hasarı
- Gözleri sık sık ovalamak
- Genetik göz altı morluğu
- Tiroid sorunları (hipotiroidizm gibi)
- Geçici veya kronik susuzluk
- Egzama gibi cilt problemleri
- Hızlı ve aşırı kilo verme
İlginizi çekebilir; Kuru Cilt Nasıl Nemlendirilir? Günlük Cilt Nemlendirme Nasıl Yapılır?
Doğal Yollar İle Göz Altı Morlukları Geçirme Yolları
Genetik göz altı morluğu ya da farklı bir sebep ile oluşan göz altı morlukları için evde uygulayabileceğiniz doğal çareler var. İşte etkili yöntemler;
Soğuk poşet çay uygulaması; Bu koyu halkalarla savaşmanın en etkili ve oldukça kolay yollarından biridir! Hızlı sonuç almak için tercihen yeşil çay veya papatya poşet çaylarını kullanın. Çaydaki kafein, kan akışının azaldığı kan damarlarında rahatlama olmasına yardımcı olur. Poşet çayı demleyin ve süzün. Poşet çayları buzdolabında yarım saat bekletip gözlerinizin üzerine yerleştirip 15 dakika bekletip yüzünüzü yıkayın. Her gün tekrarlayın.
Patates ve salatalık uygulaması; Bu yöntem genetik göz altı morluğu da dahil tüm morluklarda etkilidir. Ayrıca göz çevresindeki şişkinliği azaltmaya yardımcı olur Bu serinletici sebzelerin vitaminleri, antioksidanları ve anti-inflamatuar doğası, göz çevresindeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olurken aynı zamanda koyulaşmayı önleme etkisi de vardır. Patatesi ya da salatalığı rendeleyin ve gözlerinizin üzerine yerleştirin. 15 dakika bekletip yıkayın. Her gün uygulayabilirsiniz.
Önerilen içerik; Hindistan Cevizi Yağı Yüze Nasıl Uygulanır? Faydaları Nelerdir?
Meditasyon ve Yoga uygulamaları; Koyu halkaların oluşum sebeplerinden biri de stres ve depresyon. Bu sorunları aşmak için evde yoga ve meditasyon yapabilirsiniz. Özellikle yüz yogası göz altı morluklarını geçirmek için çok iyi bir yöntemdir.
Soğuk süt ile morluklardan kurtulma; Süt gözleri rahatlatır, cildi yatıştırır ve şişkinlikleri indirir. İçerdiği laktik asitle gözlerinizin etrafındaki morlukları da giderir. Biraz pamuğu süt ile ıslatıp gözlerinizin üzerine koyun ve 20 dakika bekletip yüzünüzü soğuk su ile yıkayın. Haftada 2 kez uygulayabilirsiniz.
Badem yağı ile limon suyu maskesi; Limon suyundaki askorbik asit ve badem yağının faydaları morlukları giderebilir. Genetik göz altı morluğu savaşılması zor bir sorun olsa da bu yöntem işe yarayabilir. 1 çay kaşığı limon ile 1 çay kaşığı badem yağını karıştırıp göz çevrenize masaj yapım 10 dakika bekletip yıkayın.
Diğer çözümler;
- Omega-3 yağ asitleri açısından zengin besinler ( balık ve fındık gibi ) tüketin.
- Zerdeçal, hindistancevizi yağı ve Bitter çikolata gibi anti-inflamatuar ve flavonol içerikli gıdalar tüketin.
- Alkol, tuz ve kahve gibi susuzluk yapan maddelerden uzak durun.
- Sürekli gözlerinizi ovuşturmaktan kaçının
- Düzenli gece uykusu uyuyun.
- Güçlü göz kozmetiklerinden kaçının. Doğal olun!
- Genetik göz altı morluğu için göz altındaki hassas cildi nemlendirin.
- Güneşe çıktığınızda güneş gözlüğü takın. Sadece şık görünmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda gözleri zararlı UV ışınlarından korumaya da yardımcı olurlar.
Göz Altı Morluğu Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?
Genetik göz altı morluğu yaşamıyorsanız diğer morluk sebeplerinin en önemlilerinden biri de vitaminsizlik. Belirli vitaminler açısından zengin bir beslenme rutini ile morluğu giderebilirsiniz. İşte göz altı morluğu ile ilişkilendirilen vitaminler!
Demir; Demir eksikliği, hücrelerin yeterli oksijene sahip olmaması anlamına gelir ve bu da göz çevresinde koyu bir görünüm verir. Yeşil sebzeler, ıspanak, mercimek, fasulye, kuruyemiş, tohum, esmer pirinç, buğday, kuru meyve vb. besinlerden doğal olarak demir alabilirsiniz.
K Vitamini; K Vitamini cilt bakımında, özellikle göz kremlerinde en sık kullanılan vitaminlerden biridir. Bu vitamin özellikle koyu halkaları tedavi etmeyi hedefler. Vücudunuz K vitamininden yoksun olduğunda, göz çevresindeki kılcal damarlar kırılmaya başlar ve bu da göz çevrenizi daha da koyulaştırabilir. K vitaminini yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, karnabahar, brokoli, lahana, balık, et ve yumurtadan doğal olarak alabilirsiniz.
E Vitamini; E Vitamini cildinizin parlak ve taze görünmesini sağlar. E vitamini eksikliğinde cildiniz oldukça mat görünecek ve ayrıca yaşlanma belirtileri gösterecektir. Ayrıca, E Vitamini şişliği de tedavi eder ve bu nedenle E vitamini koyu halkalarla baş etmede uzun bir yol kat eder. E vitaminini doğal olarak buğday tohumu yağı, ayçiçek yağı, yer fıstığı, badem, ayçiçeği çekirdeği, ıspanak, brokoli vb. besinlerden alabilirsiniz. Genetik göz altı morluğu sorununu çözmek için E vitamini tüketimine özen göstermelisiniz.
C Vitamini; Birçok kişi C vitamininin yalnızca soğuk algınlığını önlemekten sorumlu olduğunu düşünür, ancak hayır, C vitamini koyu halkaların tedavisinde de önemli bir rol oynar. C vitamini cildinizin elastik olmasını ve kan damarlarının yeterince güçlü olmasını sağlar, böylece göz çevrenizin altında görünmezler. Ayrıca, C vitamini cildi aydınlatmaya ve aydınlatmaya yardımcı olur. C vitaminini brokoli, karnabahar, ıspanak, domates, patates, limon, narenciye vb. ürünlerden doğal olarak alabilirsiniz.
A Vitamini; A vitamini, aynı zamanda muhteşem bir yaşlanma karşıtı vitamin görevi gören bir antioksidandır. A vitamini ayrıca kırışıklıklarla savaşmaya yardımcı olur, kolajen üretimini artırır ve genetik göz altı morluğu gibi koyu halka görünümünü azaltır. A vitaminini doğal olarak morina karaciğeri yağı, tereyağı, papaya, karpuz, kayısı, mango vb. besinlerden alabilirsiniz.
Genetik göz altı morluğu ile ilgili olarak hazırladığımız bu içeriğimiz hoşunuza gittiyse İlaçsız Yaşıyoruz sitemizdeki Göz Hastalıklarına İyi Gelen Bitki Çayları Nelerdir? yazımıza da mutlaka göz atın!