BilgiGündemGüzellikSağlık

Lavanta Yağı Ne İşe Yarar?

Lavanta yağı nedir? Lavanta yağı nasıl elde edilir? Lavanta yağı nasıl kullanılır? Lavanta yağı strese iyi gelir mi? Lavanta yağı rahatlatır mı? Lavanta yağı faydaları nelerdir? Lavanta yağı hangi yağlarla birlikte kullanılır? Lavanta yağı cilde nasıl sürülür? Lavanta yağı zararları nelerdir? Lavanta yağı nereden satın alınır?

Lavanta yağı ne işe yarar? Bilimsel adı Lavandula angustifolia olan lavanta yağı, lavanta çiçeğinden su buhar distilasyonu sonucu elde edilen bir tür uçucu yağdır. Ana vatanı Akdeniz, Arap Yarımadası ve Rusyadır ancak günümüzde dünyanın hemen hemen her köşesinde yetiştirilir.

Lavanta ile ilgili ilk kayıtlar 2500 yıl öncesine kadar uzanır. Eski Mısırlılar, lavantayı güzel kokusu için mumyalama işleminde ve parfümlerde kullanmıştır. Mısır firavunu Tutankhamun’un mezarında bile lavanta izleri bulunmuştur. Antik Romalılar da lavantayı rahatlatıcı kokusu için banyo yaparken kullanmıştır.

Daha ileri tarihlerde, buharla damıtma tekniği geliştirildiğinde, lavanta yağı baş ve diş ağrılarına karşı sakinleştirici olarak kullanışmıştır. Lavanta ayrıca hareketli ve yaramaz çocukları sakinleştirmek için yaygın olarak kullanılmıştır. Lavanta suyunun bu sakinleştirici etkisi, Rembertus Dodonaeus tarafından 1608 gibi erken bir tarihte tanımlanmıştır.

Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir?

Uçucu yağ uygulamalarında lavanta çok amaçlı bir yağdır. Antiinflamatuar, antifungal, antidepresan, antiseptik, antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklerinin yanı sıra antispazmodik, analjezik, detoksifiye edici, hipotansif ve sedatif etkilere sahip olduğu iddia edilir.

Uyku Kalitesini Artırır

Uyku, genel sağlık ve gündelik hayattaki potansiyel verimlilik için oldukça önemli bir süreçtir. Araştırmalar, uykusuzluk çeken kişiler lavanta yağı soluyarak uykusuzluk probleminden kurtulabileceğini gösterir. Bir çalışma, sağlıklı erkek ve kadınlarda yatmadan önce birkaç kez lavanta yağı kokusunun derin uyku süresini artırdığını bulmuştur. Lavantanın ayrıca strese bağlı uykusuzluk problemi için de iyileştirici etkileri vardır. Yapılan araştırmalara göre lavanta yağının haftada iki kez 20 dakika teneffüs edilmesi, sinir sistemini yatıştırır ve uyku kalitesini artırır.

İlginizi Çekebilir: Öğle Uykusunun Faydaları

Kas Ağrılarını Hafifletir

Lavantanın bir başka faydası da ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmasıdır. Boğaz ağrısı, gergin kaslar, romatoid, artrit, burkulma, lumbago ve hatta sırt ağrısını hafifletmek için kullanılabilir. Vücudunuza lavanta yağı ile masaj yapmak veya ağrıyan bölgelere topikal olarak uygulayabilirsiniz.

Ayrıca araştırmalar, lavantanın yeni ameliyat olmuş hastalar için son derece faydalı olabileceğini göstermiştir. Lavanta solumak hastaları canlandırarak, ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Bu, küçük ameliyatlar kadar büyük ameliyatlarda da etkilidir.

Solunum Yolu Problemlerini İyileştirir

Lavanta yağı, öksürük, soğuk algınlığı, grip, sinüzit, astım, larenjit, boğmaca, bademcik iltihabı ve hatta bronşit gibi bir dizi solunum problemine yardımcı olabilir. Ayrıca, göğüste ve burundaki tıkanıklıkları önler, iyileşme sürecini hızlandırır, balgamın atılmasını sağlar.

Stres Yönetimine Yardımcı Olur

Araştırmalara göre, lavanta stres ve kaygı yönetiminde reçeteli ilaçlarla benzer etkileri gösterecek özelliklere sahip. Bir çalışmada araştırmacılar, 6 hafta boyunca, bir grup katılımcıya kaygı azaltıcı ilaç Lorazepam verirken, diğer gruba lavanta yağı vermiştir. Çalışma sonucunda, reçeteli ilaç kullanan kişilerin kaygı seviyelerinde %46, lavanta yağı kullanın kişilerin kaygı seviyelerinde ise %45 oranında azalma oranı tespit edilmiştir. Ek olarak, 2017 yılında gerçekleştirilen bir çalışma, lavanta aromaterapisinin ameliyat öncesi hastalarda kaygı düzeylerini yatıştırdığını bulmuştur.

İlginizi Çekebilir: Strese İyi Gelen Yiyecekler ve İçecekler

Cilt Hastalıklarını Tedavi Eder

Lavanta, anti-inflamatuar etkileriyle egzama ve sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarını tedavi etme konusunda başarılıdır. Araştırmalar, lavantanın topikal olarak kullanıldığında tahriş olmuş cildi yatıştırabileceğini göstermiştir. Araştırmalar ayrıca lavantanın stres azaltıcı özellikleriyle sedef hastalığı gibi stres faktörüyle kötüleşen cilt problemlerinde kullanılmasının etkili olacağını belirtir. Cilt problemlerine ek olarak, lavanta böcek ısırıklarını iyileştirmek için doğal bir alternatif olarak kullanılabilir. Böcek ısırıkları için biraz kabartma tozu ile karıştırdığınız yağı problemli bölgeye uygulayabilirsiniz.

Mantar Enfeksiyonlarını İyileştirir

Lavanta, antibakteriyel ve antifungal özellikleriyle vücudun nemli kısımlarında ortaya çıkan mantar enfeksiyolarını iyileştirebilir. Araştırmalar, lavantanın candida mantarına da iyi gelebileceğini gösterir.

İlginizi Çekebilir: Vajina Mantarı Kendiliğinden Geçer Mi? 

Saç Dökülmesini Önler

Araştırmalara göre lavanta saç köklerini uyararak saç büyümesini teşvik edebilir. Bir hayvan çalışması, farelerin sırtına dört hafta boyunca günde bir kez lavanta yağı uygulamanın, folikül sayılarını etkilediğini ve tüylerin büyümesini sağladığını göstermiştir.

Yaraları Daha Hızlı İyileştirir

Lavanta, deride bulunan ve dokuyu yenilemek için gerekli olan EGF’nin (epidermal büyüme faktörü) miktarını artırır. Bir hayvan çalışması, lavanta yağının topikal olarak uygulanmasının beş günlük bir sürede yaraları diğer solüsyonlardan daha hızlı iyileştirdiğini tespit etmiştir.

Migren Ağrılarını Hafifletir

Migreni olan 47 hastayı inceleyen bir çalışma, grubun yarısına düzenli olarak 15 dakikalık lavanta kokulu seanslar uygulatırken, diğer yarısına ise plasebo solutmuştur. Çalışma sonucunda, lavanta koklayan kişilerin migren ağrısı şiddetinde önemli ölçüde bir azalma tespit edilmiştir.

İlginizi Çekebilir: Boyun Düzleşmesi Ağrısı Nasıl Anlaşılır? Boyun Ağrısı Tedavisi

Cildi Parlatır

Lavanta, hem antioksidan hem de antiinflamatuar etkileriyle cilt bakımı rutinine dahil edilebilecek doğal bir üründür. Lavantada bulunan antioksidanlar, mitokondriyal işlevi bozan ve yaşlanma sürecini hızlandıran serbest radikallere karşı savaşır. Lavanta yağını losyonlara veya yüz kremine 1-2 damla ekleyerek kullanabilirsiniz. Ayrıca, bu işlemi uyumadan önce yaparsanız rahat bir uykuyu da desteklemiş olursunuz.

Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır?

Rahatlatıcı ve stres azaltıcı etkileri, solunum problemleri ve rahat bir uyku için lavanta kullanmak istiyorsanız, yağı bir difüzöre koyarak odaya salabilirsiniz. en iyi seçeneğinizdir. Difüzör, yağ parçacıklarını havaya dağıtarak kolay solunmasını sağlar. Difüzör kullanmayacaksanız yatmadan önce veya biraz sakinleşmeye ihtiyaç duyduğunuz herhangi bir zamanda kokuyu birkaç kez derin bir şekilde soluyabilirsiniz.

Lavanta yağını, tahriş olmuş veya iltihaplı cilde yardımcı olmak için doğrudan uygulamak güvenli kabul edilir ancak kullanmadan önce  Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı, argan yağı gibi taşıyıcı bir yağla seyreltmeniz gerekir. Karışım, tıpkı bir losyon veya nemlendirici gibi, günde bir veya iki kez kullanılabilir.

Saç bakımı için lavanta kullanmak istiyorsanız gün sonunda sakinleştirici ve yatıştırıcı bir terapi olarak saç derinize birkaç damla lavanta yağıyla masaj yapabilirsiniz. Alternatik olarak kullandığınız şampuan veya saç kremine 2-3 damla lavanta yağı ekleyebilirsiniz.

Lavanta Yağı ile Kullanılabilen Yağlar Nelerdir?

Lavanta yağı kullanırken elde etmek istediğiniz faydaya göre diğer bitkisel yağlarla birleştirerek etkinliğini artırabilirsiniz.

  • Adaçayı Yağı
  • Ardıç Yağı
  • Bergamot Yağı
  • Biberiye Yağı
  • Çam Yağı
  • Çay Ağacı Yağı
  • Greyfurt Yağı
  • Gül Yağı
  • Karabiber Yağı
  • Karanfil Yağı
  • Kekik Yağı
  • Limon otu Yağı
  • Limon Yağı
  • Mandalina Yağı
  • Mercanköşk Yağı
  • Meşe yosunu Yağı
  • Nane Yağı
  • Okaliptüs Yağı
  • Paçuli Yağı
  • Palmarosa Yağı
  • Papatya Yağı
  • Sardunya Yağı
  • Sedir ağacı Yağı
  • Selvi Yağı
  • Vetiver Yağı

Lavanta Yağı Yan Etkileri Nelerdir?

Lavanta yağı kullanmak çoğu insan için güvenli olarak kabul edilir. Bununla birlikte, bazı kişilerde döküntülere, solunum problemlerine ve diğer alerjik reaksiyonlaraneden olabilir. Topikal olarak uygulandığında cildi tahriş edebilir. Ayrıca, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı ilaçlarla etkileşime girebilir:

  • Sakinleştiriciler
  • Benzodiazepinler
  • Antihipertansif ilaçlar
  • Kolesterol düşürücü ilaçlar
  • Kan sulandırıcı ilaçlar

Sakinleştirici özelliklerinden dolayı uyku haplarının ve merkezi sinir sistemi depresanlarının etkisini artırabilir. Lavanta doz aşımı mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir. Medikal tedavi görüyorsanız ilaç etkileşimlerinden korunmak için lavanta yağı kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Lavanta topikal olarak kullanıldığında kontakt dermatiti kötüleştirebilir. Lavantanın hamileler ve emzirenler üzerindeki etkileri geniş çapta araştırılmamıştır, bu nedenle hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız kullanmaktan kaçının veya doktorunuza danışın.

Lavanta yağının küçük miktarlarda solunduğunda muhtemelen güvenlidir ancak çocuklar, düşük dozlarda bile olumsuz reaksiyonlar yaşayabilir.

Lavanta Yağı Nereden Satın Alınır?

Bitkisel ürünler kullanırken güvenilir bir markayı tercih ettiğinizden emin olun. İlaçsız Market‘in bileşen oranları linalool (%35,306), linalyl acetate (%31,145), caryophyllene + 4-Terpineol (%8,656), farnesene (%5,574), lavandulyl acetate (%4,183), cis ocimene (%3,656), trans beta ocimene (%1,761), lavandulol (%1,309) olan, içinde sentetik koku, boya, koruyucu, sülfat, SLS, paraben, SLES olmayan, doğa ve çevre dostu, vegan, %100 doğal Lavanta Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.

ilaçsız market lavanta yağı
ilaçsız market lavanta yağı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu