BilgiGüzellikSağlık

Haşhaş Tohumu Yağı Ne İşe Yarar?

Haşhaş tohumu yağı nedir? Haşhaş tohumu faydaları nelerdir? Haşhaş tohumu zararlı mıdır? Haşhaş tohumu nasıl kullanılır? Haşhaş tohumu yağı yemeklere katılır mı? Haşhaş tohumu yağı pişirilir mi? Haşhaş tohumu yağı cilde sürülür mü?

Haşhaş Tohumu Yağı Ne İşe Yarar? Haşhaş tohumu yağı, haşhaş bitkisi Papaver somniferum’un tohumlarından elde edilir. Bu bitki binlerce yıldır insanlar tarafından yetiştirilmekte ve çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Haşhaş bitkisinden elde edilen tohumlar genellikle yemek pişirmede kullanılır ve haşhaş yağının da birçok kullanım alanı vardır ancak en iyi etkiyi cilt üzerinde verir.

Haşhaş Tohumu Yağı Nedir?

Haşhaş yağı, haşhaş bitkisinin soğuk sıkım yöntemiyle üretilir. Adından da anlaşılacağı gibi, soğuk sıkım yönteminde yağı tohumlardan çıkarmak için basınç kullanır ve ısı kullanılmadan gerçekleştirilir.  Tohumların yağ içeriği, renklerine ve nereden geldiklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Haşhaş tohumları beyaz, sarı ve mavi dahil olmak üzere çeşitli renklerde olabilir. Ortalama olarak, tohumlar %45 ila %50 oranında yağa sahiptir.

Haşhaş tohumu yağında bulunan ana yağ asitleri:

  • Linoleik asit: Linoleik asit, cildin su bariyerini korumak için önemlidir. Vücut tarafından üretilemez bu nedenle diyetle alınması gerekir. Linoleik asit eksikliği olan kişilerde pullu cilt lezyonları oluşabilir.
  • Oleik asit: Oleik asit, yara iyileşmesinde rol oynar. Kendisiyle birlikte bulunan diğer bileşiklerin cilt emilimini de kolaylaştırır.
  • Palmitik asit: Palmitik asit, vücuttaki en yaygın doymuş yağ asididir. Ciltte de bol miktarda bulunur, ilerleyen yaşla birlikte giderek azalır.

İlginizi Çekebilir: Cilt Bakım Yağları Nasıl Kullanılır? Cilt Bakım Yağlarının Faydaları Nelerdir?

Haşhaş Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir?

Haşhaş yağının antioksidan özelliğinden dolayı özellikle cilt ve saç sağlığı için oldukça faydalıdır.

İyi Bir Antioksidandır

Haşhaş tohumu yağı, E vitamini de dahil olmak üzere kanser gibi durumların riskini azaltabilecek antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, serbest radikallerin nötralize edilmesine yardımcı olan bileşiklerdir. Serbest radikaller normal metabolizmanın bir parçası olarak üretilir. Bazen hücrelere zarar vererek muhtemelen kanser veya diyabet gibi durumlara yol açabilirler.

2013 yılında yapılan bir araştırma haşhaş yağında güçlü antioksidan aktivite gözlemlemiştir. Ayrıca 2009 yılında yapılan bir araştırma, haşhaş tohumu yağının alfa ve gama-tokoferol içerdiğini bulmuştur. Tokoferoller, doğal olarak oluşan E vitamini formlarıdır.

Kalp Sağlığını İyileştirir

Haşhaş tohumları, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan ve nihayetinde kalp sağlığını iyileştiren diyet lifleri bakımından zengindir. Bu konuda yapılan bir araştırmada, bir gıda maddesindeki kolesterol içeriğinin, haşhaş tohumu yağıyla azaltılabileceği tespit edilmiştir. Yani, haşhaş tohumu yağını diyetinize ekleyerek kolesterol seviyelerini düşürebilir ve kalp sağlığınızı destekleyebilirsiniz. Haşhaş tohumu yağı ayrıca vücutta üretilemeyen ve dışardan alınması gereken omega-6 yağ asitleriyle doludur.

İlginizi Çekebilir: Sağlıklı Beslenme Nedir? Sağlıklı Beslenme için Neler Yapabiliriz?

Doğurganlığı Artırabilir

Bazı araştırmalar haşhaş yağının doğurganlık tedavisindeki uygulamalarını araştırmıştır. Henüz çok yeni çalışma olmasına rağmen ilk sonuçlar umut verici görünüyor. Tüp bebek yöntemine daha ucuz, daha kolay ve daha sağlıklı bir alternatif olarak haşhaş yağını kullanan yakın tarihli bir çalışma, haşhaş tohumu yağının fallop tüplerindeki tıkanıklıkları sudan daha iyi temizleyebileceğini göstermiştir. Fallop tüplerinin temizlenmesiyle döllenmiş yumurtanın rahme daha kolay gitmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca haşhaş yağını fallop tüplerini temizlemek için kullanan kadınlarda doğum oranının arttığı da belirtiliyor. Bilim adamları, haşhaş yağının doğurganlığa nasıl yardımcı olabileceğini araştırmaya devam ediyor.

Kabızlığı Giderir

Haşhaş tohumu yağı sindirime yardımcı olabilecek lif kaynakları içerir. Dışkı hacmini artırarak kabızlığın tedavisine yardımcı olur.

Kemikleri Güçlendirir

Haşhaş tohumları kalsiyum ve bakır açısından zengindir. Kalsiyum kemik sağlığını iyileştirirken, bakır bağ dokusunu ve kemikleri güçlendirir. Ayrıca kemik dokusunda bol miktarda bulunan fosfor da içerir. Tohumlarda bulunan manganez ise kemikleri ciddi hasarlardan koruyan bir protein olan kollajen üretimine yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir: Kemik Erimesi için Hangi Doktora Gidilir? Kemik Erimesine İyi Gelen 8 Gıda

Saçı ve Cildi Nemlendirir

Haşhaş tohumu yağı, omega-6 yağ asidi olan linoleik asit de dahil olmak üzere yüksek miktarda doymamış yağ asitleri içerir. Linoleik asit, kuru cilt ve saçı onarmaya ve nemlendirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda bir yumuşatıcı görevi gören oleik asit içerir.

Saç ve Cilt Problemlerini İyileştirir

Haşhaş yağı, iltihaplanma, egzama, dikenli cilt ve kepek gibi cilt rahatsızlıklarından muzdarip kişiler için yoğun bir bakım sağlar. Kuru ve tahrişli cildi ve saçlı deriyi nemlendirerek besler.

Haşhaş Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Doğrudan cildinize küçük bir miktar uygulayarak veya çeşitli kozmetik ürünlerine birkaç damla ekleyerek haşhaş yağının potansiyel faydalarından yararlanabilirsiniz:

  • Losyonlar veya kremler
  • Sabunlar
  • Saç bakım ürünleri

Haşhaş yağı, uçucu yağlar için taşıyıcı yağ olarak da kullanılabilir. Uçucu bir yağı haşhaş yağında seyreltmek için Ulusal Bütünsel Aromaterapi Derneği, taşıyıcı yağın gramı başına 2 ila 5 damla esans yağı kullanılmasını önerir.

Haşhaş Tohumu Yağı Mutfakta Nasıl Kullanılır?

Haşhaş tohumlarını ekmeklerde, keklerde, tahıllarda ve daha fazlasında sıklıkla kullanılır ve sos olarak yemeklere ve salatalara eklenebilir. Haşhaş tohumları, tatlı ve tuzlu yemeklere hoş, cevizli bir tat ve hafif bir çıtırlık katar.

Haşhaş tohumu yağı düşük bir dumanlama noktasına sahiptir. Haşhaş tohumu yağının ısıtılması ve yemeklerle birlikte pişirilmesi önerilmez. Bunun nedeni soğuk presleme işleminin tüm sağlıklı besinleri (pişirme ile bozulacak olan) içinde tutmasıdır. Ancak sos olarak kullanılabilir. meyvemsi, kremsi, kavrulmuş ve tatlı bir tada sahiptir.

İlginizi Çekebilir: Haşhaşlı Revani Nasıl Yapılır?

Haşhaş Tohumu Yağı Yan Etkileri Nelerdir?

Haşhaş tohumu yağının topikal uygulamasının cilt tahrişine neden olması da mümkündür. Daha büyük miktarlarda uygulamadan önce cildinizde haşhaş yağını test edin. Kızarıklık, kaşıntı veya ağrı yaşarsanız, kullanmayı bırakın. Nadir olmasına rağmen bazı kişilerin haşhaş tohumlarına karşı alerji geliştirme olasılığı vardır. Haşhaş yağı kullanırken alerjik bir reaksiyon yaşarsanız, hemen kullanmayı bırakın. Ek olarak, bazı semptomların görülmesi halinde anafilaktik şoku değerlendirin ve acilen tıbbi bir müdahale alın:

  • Kurdeşen
  • Boğazda veya yüzde şişme
  • Öksürük veya hırıltı
  • Nefes almada zorluk
  • Kramp, mide bulantısı ve ishal gibi sindirim sistemi semptomları

Haşhaş Tohumu Yağı Nereden Satın Alınır?

İlaçsız Market’in içerisinde Omega 6, omega 9, riboflavin, tiamin, oksalik asit, lesitin, alkaloid, pentozanlar, potasyum, E vitamini bulunan, GMP sertifikalı, vegan, çevre ve hayvan dostu el işçiliğiyle üretilen, gerekli test ve analizlerden geçen, soğuk sıkım Haşhaş Tohumu Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.

i̇laçsız market haşhaş tohumu yağı
i̇laçsız market haşhaş tohumu yağı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu