SEO

Yeni İş Fikirleri: İçerik Üreticiliği

İçerik Üreticiliği Nedir?

İçerik üreticiliği son zamanlarda dijital pazarlamanın olmazsa olmazlarından bir hale gelmeye başladı.

İçerik dediğimiz şey, bir Youtube videosu, web sitesi için makale, instagram için bir gönderi ya da video, tiktok için video ya da bunlara benzer herhangi bir platform için oluşturulan ürün denilebilir.

İçerik Üreticiliği İle nasıl para kazanılır?

Genellikle içerik ürettiğimiz platformlar, reklam gelirlerinden üreticiye pay verir. Bunlara örnek olarak Youtube’da karşımıza pat diye çıkan reklam videolarına ya da web sitelerinde sağda, solda, üstte çıkan görsel reklamlara örnek verebiliriz. Bir web site sahibi makale yayınladıkça sitesine ziyaretçi çeker ve gelen ziyaretçi eğer bu reklamlardan birine tıklarsa para kazanır.

İnstagram ve Tiktok için durum biraz farklı. Eğer bu platformlarda çok tanınmış bir kişi ya da sayfaysanız, farklı kişi ya da sayfalar kendi ürünlerinin tanıtımı için size ücret karşılığı reklam verdirebilir. Mesela müşterinin ürününü, sizin sayfanızda “ürün yerleştirme” adı altında öneri olarak sunmanız bir reklam örneğidir.

Türkiye’de en iyi içerik üreticileri kimlerdir?

Çoğu içerik üreticisine örnek olan ve yön gösteren belli başlı üreticiler var. Youtube’dan örnek verecek olursak, Enes Batur, Reynmen, Danla Biliç, Barış Özcan, GMG Garage, Ruhi Çenet, Orkun Işıtmak, 140Journos, Afgan Rasulov, Enis Kirazoğlu, Netd Müzik, At0m, Emirhan Özhan, The Boss, Hayrettin gibi isimler için kendi sektörlerinde öncü diyebiliriz.

Web site için örnek verecek olursak en başta Onedio, Listelist, Paratic, Webtekno, Shiftdelete.net, Obicimsinema, haberler.com, Netflix, gibi siteler geliyor.

İçerik üretirken nelere dikkat edilmeli?

Arz / talep dengesi iyi karşılanmalı. Bir video ya da makale tuttu diye aynısını paylaşmak sizin yararınıza değil zararınıza olur. Mesela bir web sitesi, başka bir sitede paylaşılan makaleyi kendi sitesinde paylaşırsa Google bunu spam olarak algılar ve sıralamada kopya çeken siteyi aşağıya çeker.

Aynı şey video içinde geçerli. Zaten aynı konsept farklı bir Youtube kanalında yapıldı, insanlar neden sizinkini izlesin ki? İçerikler aynı yiyecek gibi tüketilen şeylerdir. Sürekli yenilikçi olmalı, farklı bakış açıları ile yaklaşmalı ve hedef kitlenizi çok iyi analiz etmelisiniz.

Kopya videoda bir istisna var. Çoğu Youtube kanalı, yurtdışında üretilen içerikleri Türkçeye çevirerek, kendileri çekip yayınladı. Bu sayede bir anda patlayan ve popüler olan kanallar oldu. Tabi bu çok güzel bir gelir kaynağı yaratabilir. Ama şöyle bir sorun var, ne kadar etik? Bu sizin vicdanınıza kalmış.

İçerik Üreticiliğinden ne kadar para kazanılır?

Hiçbir platform için net sayı vermek mümkün değildir. Bunu aklınızın bir köşesine yazın, bir kanal x miktar kazandı diye sizin o miktarı kazanacağınızın garantisi verilmez. Ama ortalama bir sayı verilebilir. Eğlence kategorisinde bir Youtube içeriği için 1 milyon izlenmede 1000 TL civarı kazanmak mümkün olabilir. Eğitim kategorisinde ise bu sayının 4-7 katına çıkılabilir. Müzik ve spor kanallarında ise bu sayılar daha farklıdır.

Web siteleri için durum daha da karışık. Bazen bir reklam tıklamasından 10 kuruş, bazense 1 ila 2 kazanılabiliyor. Tabi eğer kullanıcılarınız yurt dışı kaynaklı ise bu sayılar 10’a kadar katlanabiliyor.

İnstagram’da ise kazanç tamamen size kalmış. Aldığınız etkileşim burada büyük rol oynuyor. Ortalama olarak 100 bin takipçisi olan bir mizah /eğlence sayfası bir post için 50-100 TL isteyebilirken, takipçisi 1 milyon olan eğlence sayfaları 500 TL’ye kadar isteyebiliyor. Influencer’larda ise durum çok farklı. 3-5 milyon takipçili kişisel bir hesabın bir reklam için 3 ila 10 bin lira istemesi muhtemel.

12 Etkili Yöntemle Instagram’dan Para Kazanmak İster misiniz?

İçerik Üreticiliği yapılır mı?

Yazının özeti olarak şunu söyleyebilirim; İçerik üreticiliği kesinlikle 21. Yüzyılın en iyi iş fikirlerinden birisidir. Herhangi bir limit yok, karışan yok, patron yok, zaman ve mekan sıkıntısı yok. Bu saydığım işlerin tamamını evinizden, hatta odanızdan çıkmadan kahvenizi yudumlayarak ve pijamalarınızı üzerinizden çıkarmadan yapabilirsiniz. Kazandığınız parayı emeğiniz belirliyor yani ortada bir hak yenme durumu yok, ne kadar çok çalışırsanız o kadar çok para kazanıyorsunuz ve tatilinizi siz belirliyorsunuz.

Eksi yanları var mı? Elbette var. Çoğu içerik üreticinin en büyük problemi linç. Topluluk karşısında hizmet sunduğunuz için çoğu zaman kötü yorumlara maruz kalabiliyorsunuz. Tabi burada irade çok önemli, pozitif olmalı ve istikrarınızı korumalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu