Teknoloji

Bilgisayar Nasıl Toplanır? Bilgisayar Toplanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bu yazımda sizlere, bilgisayar nasıl toplanır, parça seçimi nasıl olmalı, uyumlu parçalar nasıl seçilir, bütçe nasıl yönetilir gibi soruları cevaplayacağım.

Çoğu kullanıcı, adı nam yapmış mağazaların fahiş fiyatlandırmalarından ötürü, kendi bilgisayarını kendisi toplamaya çalışıyor. İnternet üzerinden (belli başlı güvenilir siteler) parça parça toplanan bilgisayarlar, hali hazırda marka logosuyla satılan bilgisayarlardan kat ve kat ucuza gelebiliyor. Hal böyle olunca bilgisayar toplamak ilgi çekici hale geliyor.

Bilgisayar nasıl toplanır? Uyumlu parça nasıl seçilir?

Bilgisayarı toplarken öncelikle işlemciyi, sonrasında anakartı, sonrasında ramleri, ekran kartını, SSD’yi, kasayı ve güç kaynağını seçmelisiniz. Neden HDD yerine SSD dedin diye soracak olursanız artık 2021 yılındayız ve HDD kullanmak çok mantıksız (SSD ve HDD’nin ne olduğunu bilmeyenler için not: SSD, HDD’den minimum 20 kat daha hızlı bir disktir, örnek olarak bilgisayar 45 saniye yerine 5-10 saniye arasında açılır).

Uyumu, işlemcinin nesli ve soketi belirler. Bilgisayarımızdaki en önemli parça işlemci olduğu için, geri kalan parçaları ona göre konfigüre etmek daha mantıklıdır. Örnek veriyorum Ryzen 5 3600 modeli işlemci aldınız. Bu işlemcinin soket tipi AM4 olduğu için Anakartın’da AM4 soket olması gerekir. AM4 anakartlar DDR4 ram türünü desteklediği için, RAM’lerinizinde DDR4 olması gerekir. Ayrıca anakartınız maximum 3200 MHZ ram destekliyorsa, 3200 ve üzeri MHZ’de RAM almanızın hiçbir anlamı yoktur. Bu sırayı takip edip koruduğunuz sürece herhangi bir problem yaşamazsınız.

Şimdi ise gelelim parça tavsiyelerine.

İşlemci nasıl seçilir?

Bilgisayar için belirlediğimiz bütçenin en çok pay sahiplerinden birisi işlemcidir. Bilgisayarın beyni olan işlemci ne kadar güçlü ise, bilgisayarınız saniyede yaptığı işlem sayısı o kadar fazla olur. Eğer ekran kartınızdan daha güçsüz bir işlemci alırsanız darboğaz gerçekleşir (işlemcinin, ekran kartını besleyememe durumu / Ferrari’ye, Şahin motoru takmak) ve ekran kartınızdan yeterli verim alamazsınız. Eğer oyun odaklı bir bilgisayar topluyorsanız, İşlemcinin tekli çekirdek performansı, Render ve iş odaklı bilgisayar topluyorsanız, İşlemcinin çoklu çekirdek performansı ve çekirdek sayısı önemlidir (+8 tavsiye edilir).

Bütçeye göre işlemci tavsiyeleri

Not: Bunların tamamı kişisel bilgi birikimi tavsiyesidir ve 2021 1. çeyreğinin fiyatları baz alınarak yapılmıştır.

Oyun odaklı için: 800-1000 TL arası için Ryzen3 3100, 1200-1400 TL arası için İntel i5-10400f, 1700-1900 TL arası için Ryzen 5 3600, 2600-3000 TL arası için ise Ryzen 5 5600x‘i öneririm. Farkettiyseniz oyun için genel olarak AMD’nin Ryzen serisini önerdim. Bunun sebebi ise Ryzen serisinin tekli çekirdek performansında intele nazaren çok üstün olması.

İş ve render için: 1500 TL civarı bütçe için Ryzen7 2700x, 2600 TL civarı bütçe için Ryzen 7 3700x, 4000 TL civarı bütçe için ise Ryzen9 3900x’i öneririm.

Ekran kartı nasıl seçilir?

Ekran kartı seçerken genel olarak oyun testlerinden faydalanmanız gerektiğini söyleyebilirim. Youtube’da hemen hemen her ekran kartının oyun testleri mevcut. Aralarında karşılaştırarak, fiyat ve fps farklarını değerlendirip kendiniz karar verebilirsiniz.

Günümüzde çok popüler olan ekran kartları ise GTX 1650 Süper, Rx 580 8G, RX 5500XT, GTX 1660 Super, RTX 2060, RX 5600XT olarak sıralanabilir. Bu kartları bütçenize uygun olarak tercih edebilir ya da Youtube’dan oyun testlerine bakarak tercihinizi, istediğiniz oyunda beklentinizi en yüksek derecede karşılayan kart tarafından kullanabilirsiniz.

Anakart nasıl seçilir?

Yazının başında da bahsettiğim gibi bir anakart, işlemcinin soket tipine göre seçilmelidir. Desteklediği MHZ değeri ne kadar yüksekse o kadar avantajlı olur çünkü yüksek MHZ’li RAM’ler bilgisayarın performansını etkiler.

RAM nasıl seçilir?

RAM’ler tamamen anakarta bağlı olarak tercih edilir. Anakartın desteklediği maksimum MHZ’de RAM almanız sizin yararınıza olur. Ek olarak RGB aydınlatmalı RAM’ler her ne kadar biraz tuzlu olsa’da kasanıza çok güzel bir görüntü katabilir.

SSD nasıl seçilir?

SSD’ler genel olarak Okuma/Yazma hızına ve markasına göre tercih edilir. Eğer anakartınız destekliyorsa, SATA SSD yerine kesinlikle M2.SSD tercih etmelisiniz. İçerisinde veri saklanacağı için bilindik markaları tercih etmek daha güvenli ve mantıklıdır. Kimse verisinin kaybolmasını istemez.

Kasa ve Güç kaynağı nasıl seçilir?

Kasa tamamen zevkinize kalmış. Ama hava sirkülasyonu iyi olmalı. Gün kaynağı ise, parçalarınızın harcadığı Watt değerinin minimum 200 Watt üzerinde olmalı. Günümüzde orta dereceli bir bilgisayar için minimum 500 Watt güç kaynağı önerilirken, üst düzey bilgisayarlar için minimum 750/800 Watt güç kaynakları önerilmektedir.

Bu yazımızda, çoğu kullanıcı tarafından merak edilen “bilgisayar nasıl toplanır ?” sorusunu cevapladık. Daha fazla içerik için websitemizi takip etmeyi unutmayın.

Daha fazla benzer içerik: Neden Windows 10’a Geçmelisiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu