BilgiSağlık

Kapya Biberin Faydaları Nelerdir?

Kapya biberin faydaları, kırmızı biber olarak da bilinen kapya biberin vücudumuza sağladığı katkılardır. Kapya biber farklı bir lezzet vermesi nedeniyle yemeklerde ve salatalarda sık sık kullanılan bir sebzedir. Aslında patlıcangiller familyasına aittir. Anavatanı Amerika olan bu sebze ülkemiz de dahil olmak üzere dünya çapında pek çok bölgede yetişir. Dolmalık biber, sivri biber, paptika biber gibi çeşitleri vardır. Sık sık tüketilen kapya biberin faydaları nelerdir?

kapya biberin faydaları nelerdir?
kapya biberin faydaları nelerdir?

Kapya Biberin Faydaları Nelerdir?

Kapya biberin bazı faydaları uzun zamandır bilinmekte ve vücuda olan katkıları araştırılmaktadır. Kapya biber C vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin barındırır ve vücudumuzun ihtiyacı olan besin değerlerin bir kısmını içerir. Kapya biberin başlıca faydaları şunlardır:

  • Kırmızı biber, kendisine kırmızı rengini veren likopen sayesinde mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Lipokenin sağladığı antioksidan, vücudumuzdaki toksik maddelerin atılmasına katkı sağlar.
  • Kırmızı biberle kalori yakımı artırılmaktadır ve kırmızı biberin bu özelliği sayesinde kilo vermek kolaylaşır.
  • Tatlı kırmızı biberin metabolizmayı hızlandırdığı yönünde araştırmalar mevcuttur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücuda direnç kazandırır.
  • Sinir fonksiyonları için gerekli olan besin değerlerini içerir, bu nedenle kapya biber tüketimi sinir fonksiyonlarını düzenler ve kaygıyı azaltır.
  • Damar sertliği, kalp hastalıkları, eklem kireçlenmesi, eklem romatizması ve astım gibi sağlık sorunlarının önlenmesinde görev almaktadır.
  • Demir içeren besinlerle tüketildiğinde demir emilimini artırır.
  • İçerisindeki lif sayesinde sindirim sistemini düzenler.
  • İçerisindeki yoğun A vitamini sayesinde göz hastalıklarına da iyi gelir. Katarakt ve sarı nokta gibi görme bozuklukları düzenli kapya biber tüketimi ile hafifletilebilir.
  • Rahim ağzı, mesane, prostat ve akciğer gibi pek çok kanser türünü önlemekte işe yarar.
  • K vitamini içerdiği için kapya biber kemik sağlığına da iyi gelir.

Kapya biberin faydalarıyla ilgili daha detaylı bilgi edinmek için İlaçsız Yaşıyoruz sitemize bakabilirsiniz: Kapya Biberin Faydaları Nelerdir?

kapya biberde hangi vitamin ve mineraller bulunur?
kapya biberde hangi vitamin ve mineraller bulunur?

Kapya Biberde Hangi Vitamin ve Mineraller Bulunur?

Kapya biberin faydaları içerisindeki besin değerlerinden gelmektedir. Kapya biber tıpkı yeşil biber gibi oldukca yüksek miktarda C vitamini barındırır. C vitamini olarak her ne kadar turunçgiller önerilse de biberlerin de onlardan pek aşağı kalır yanı yok. Yarım su bardağı kapya biber vücudumuzun C vitamini ihtiyacının tamamını karşılamaktadır.

Kapya biberin içerisinde A ve B grubu vitaminler de bulunur. Bir su bardağı kapya biber, vücudumuzun ihtiyacı olan A vitamininin tamamını sağlamaktadır. B6 vitamini deposu olan kapya biber, kansızlığa iyi gelir ve damar sağlığını korur.

Kapya biber A ve C vitaminlerin birleşiminin etkisi olarak yüksek bir antioksidan özellik gösterir. İçerisindeki folat da antioksidan özelliğini destekler. İçerisinde bulunan K vitamini ile kolajen üretimini artırması kapya biberin faydalarından biridir.

Kapya biber vesin değerleri olarak yüksek miktarda potasyum içerir. Potasyuma ek olarak kalsiyum, sodyum, demir, manganez içerir. 100 gram kapya biber yalnızca 37 kcal’dir ve karbonhidrat kaynağıdır. 100 gram kapya biber 4 gram lif içerir ve az miktarda protein ile yağ da barındırır.

kapya biberin fazla tüketimde zararları nelerdir?
kapya biberin fazla tüketimde zararları nelerdir?

Kapya Biberin Fazla Tüketimde Zararları Nelerdir?

Kapya biber her ne kadar beden sağlığına katkıları olan bir besin olsa da her şeyde olduğu gibi kapya biberi fazla tüketmenin de zararları bulunmaktadır. Kapya biber genel olarak mide problemlerine iyi gelmez bu nedenle mide hastalıklarında çok dikkatli tüketilmesi gereklidir. Kapya biberin aşırı tüketiminde ortaya çıkabilecek sorunlar şunlardır:

  • Gastrit ve reflü gibi mide problemleri,
  • Midede yanma ve ekşime hissi,
  • Hazımsızlık,
  • Mide bulantısı,
  • Gaz sorunları.

Önerilen içerik: Ceviz Yaprağı Faydaları Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu