BilgiSanat Tarihi

Belleğin Azmi Tablosu ile İlgili 15 İlginç Bilgi

Belleğin Azmi ya da Eriyen Saatler isimli tablo, İspanyol sanatçı Salvador Dali tarafından yapılmıştır.

Salvador Dali‘nin en çok bilinen eserlerinden biri olan Belleğin Azmi, 1931 yılında resmedilmiş bir eserdir.

belleğin azmi tablosu ile i̇lgili bilinmeyen 15 i̇lginç bilgi
salvador dali

Belleğin Azmi Tablosu ile İlgili Bilinmeyen 15 İlginç Bilgi

Salvador Dali’nin yükselişini ve ünlenmesini sağlayan Belleğin Azmi hakkında oldukça bilgiler bulunmaktadır. Bu ilginç bilgileri siz sanatseverler için derledik.

1. Belleğin Azmi’nin Boyutu

Unutulmaz konusuna ve sanat dünyasındaki yeriyle oldukça ünlü olan Belleğin Azmi adlı tablo, bir defter kapağından biraz büyüktür. Belleğin Azmi‘nin boyutu yaklaşık olarak 24 x 33 cmdir (9.5 x 13 inç).

2. Belleğin Azmi ve Merkezi Figür

2. belleğin azmi ve merkezi figür
2. belleğin azmi ve merkezi figür

Birçok sanat tarihçisi Belleğin Azmi isimli tablodaki merkezi figürün Salvador Dali’nin bir otoportresi olduğunu düşünmektedir. Ancak kirpik gibi insani özelliklerin yanı sıra serbest biçimli bir şekle de sahip olan figür, katıdan sıvıya dönüşen saatler gibi metamorfozu ifade etmektedir.

Metamorfoz, Sürrealizm akımında rüyaların dönüştürücü gücünü yansıtan anahtar bir kavramdır.

3. Belleğin Azmi ve Einstein’in Görelilik Kuramı

Belleğin Azmi, Salvador Dali’nin yaşamı boyunca görmüş olduğu bilimsel ilerlemelerin etkisinin görüldüğü tablolarından biridir.

3. belleğin azmi ve einstein'in görelilik kuramı
belleğin azmi eriyen saatler

Bilim adamları tabloyu yorumlarken Belleğin Azmi, önemli akademik tartışmalara yol açmıştır. Bazı eleştirmenler parçadaki eriyen saatlerin Albert Einstein’ın görelilik kuramına bir yanıt olduğuna inanmaktadırlar. Salvador Dali ve Sürrealizm adlı kitabında eleştirmen Dawn Ades, “Eriyen saatler, uzay ve zamanın göreliliğinin bilinçsiz bir sembolüdür.” diye yazmıştır.

4. Belleğin Azmi ve Zamana Yapılan Göndermeler

Belleğin Azmi‘nde zamana yapılan tek gönderme cep saatleri ve erimiş saatler değildir. Kum, zamanın kumlarını ve kum saatindeki kumu ifade etmektedir. Karıncaların vücutları kum saati şeklindedir. Belleğin Azmi isimli tabloda beliren gölgenin güneşin tepemizden geçtiğini ve uzaktaki okyanusun da zamansızlığı ya da sonsuzluğu çağrıştırdığı düşünülmektedir.

5. Belleğin Azmi ve Bulunduğu Müze

5. belleğin azmi ve bulunduğu müze
belleğin azmi ve bulunduğu müze [1]
Salvador Dali’nin 1931’de tamamlamış olduğu Belleğin Azmi isimli tablosu, 1934’te isimsiz bir hami tarafından bağışlanarak 80 yıldan fazla bir süredir New York’taki Modern Sanat Müzesi (The Museum of Modern Art)’nde sergilenmiştir.

Belleğin Azmi adlı tablo günümüzde de New York’taki Modern Sanat Müzesi’nde sergilenmeye devam etmektedir.

6. Belleğin Azmi’ndeki Saatler

6. belleğin azmi'ndeki saatler
belleğin azmi’ndeki saatler

Belleğin Azmi‘ndeki saatlerden üçü sübjektif ve yoruma açık bir şekilde geçmiş, şimdi ve geleceği simgelerken; ters duran ve bozulmamış dördüncü saat nesnel zamanı simgelemektedir.

7. Belleğin Azmi ve Yumurta İlişkisi

7. belleğin azmi ve yumurta i̇lişkisi
belleğin azmi ve yumurta i̇lişkisi

Belleğin Azmi‘ndeki uzağa koyulmuş yumurta tıpkı hafıza gibi zamanın bozulmasına veya çarpıtılmasına rağmen devam etme potansiyeline sahip olan yaşamın simgesi olarak düşünülmektedir. Yumurta aynı zamanda Salvador Dali’nin Sürrealist dönemindeki sert ve yumuşağın yan yana gelmesine olan takıntısını da sanat sevenlere göstermektedir.

8. Belleğin Azmi’ndeki Böcekler

8. belleğin azmi'ndeki böcekler
belleğin azmi’ndeki böcekler

Belleğin Azmi‘nin böcekleri olan bir saat kadranı üzerindeki sinek ve ters saatteki karıncalar; çeşitli şekillerde ölümü, parçalanmayı ve zamanla oluşan asalak bir ilişkiyi temsil etmektedir.

9. Belleğin Azmi ve Üç Sanat Türü

Salvador Dali’nin Belleğin Azmi isimli tablosu üç sanat türünü birleştirmektedir: Natürmort, manzara ve otoportre. Belleğin Azmi’ndeki otoportre figürü ya ölü ya da uyuyor gibi görünmektedir.

10. Belleğin Azmi ve Takma Adları

Belleğin Azmi ya da bilinen diğer adıyla Eriyen Saatler’in 4 tane takma adı bulunmaktadır. Bunlar:

  1. Başyapıt
  2. Yumuşak Saatler
  3. Sarkık Saatler
  4. Zamanın Kalıcılığı

11. Belleğin Azmi ve Salvador Dali

11. belleğin azmi ve salvador dali
genç salvador dali

Salvador Dali, 6 yaşındayken resim yapmaya başlamıştır. Genç bir adamken, İspanyol film yapımcısı Luis Buñuel ile çığır açan kısa filmleri Un Chien Andalou ve L’Age d’Or’da çalışarak şöhretle flört etmiştir. Ancak Salvador Dali’nin büyük çıkışı, imza niteliğindeki sürrealist eserini yaratana kadar gelmemiştir. Basın ve halk, 1932’de New York’taki Julien Levy Galerisi’nde Belleğin Azmi gösterildiğinde Salvador Dali için adeta çıldırmıştır. Julien Levy Galerisi’nden sonra Salvador Dali, 28 yaşında ünlü bir ressam olmuştur.

12. Belleğin Azmi ve Salvador Dali’nin Çocukluğu

12. belleğin azmi ve salvador dali'nin çocukluğu
salvador dali’nin çocukluğu

Salvador Dali’nin yerli Katalonya’sının eserleri üzerinde büyük etkisi oldu. Ailesinin Pani Dağı’nın (Panelo Dağı olarak da bilinir) gölgesindeki yazlık evi, Pani Dağı’nın Gölgesi ile Cadaqués Manzarası resimlerine ilham verdi. Belleğin Azmi’nde Pani Dağı’nın gölgesi ön plana çıkarken, Cape Creus ve sarp sahil arka planda uzanmaktadır.

13. Belleğin Azmi ve Sigmund Freud

Salvador Dali, Sigmund Freud’a hayrandı. Salvador Dali, bu hayranlığını resimlerine de yansıtmıştır. Belleğin Azmi‘ndeki sade ama rüyayı andıran manzara Freudyen bir vurguyu yansıtmaktadır.

Sigmund Freud ve Salvador Dali ‘nin hayranlığı karşılıklıydı. Psikanalizin babası Sigmund Freud, yaptıkları sanatın fazlasıyla bilincinde olduğunu ve teorilerini anlamadığını düşündüğü sürrealistlerin hayranı değildi. Salvador Dali, onun için bir istisnaydı. İkisi 1938’de bir araya geldiğinde Salvador Dali, 82 yaşındaki idolünün bir portresini çizerken Freud, “Bu çocuk bir fanatik gibi görünüyor” diye fısıldadı. Bu yorum Salvador Dali’yi oldukça memnun etmiştir.

Sigmund Freud daha sonra Salvador Dali hakkında şunları söylemiştir:

“Sürrealistleri tam bir aptal olarak görmeye meyilliyim ancak açık sözlü, fanatik gözleri ve yadsınamaz teknik ustalığıyla bu genç İspanyol tahminimi değiştirdi.”

14. Belleğin Azmi ve Popüler Kültür

Belleğin Azmi televizyonda The Simpsons (Simpsonlar), Futurama, Hey Arnold, Doctor Who’da karşımıza çıkmıştır. Aynı şekilde animasyon filmi olan Looney Tunes: Maceraya Devam’da, The Far Side isimli çizgi romanında, EartBound ve Crash Bandicoot 2: N-Tranced ismindeki video oyunlarında karşımıza çıkmıştır.

15. Belleğin Azmi ve Belleğin Azmi’nin Dağılışı

15. belleğin azmi ve belleğin azmi'nin dağılışı
belleğin azmi ve belleğin azmi’nin dağılışı

1954’te Salvador Dali, Belleğin Azmi‘nin kompozisyonunu yeni bir çalışma için yeniden ziyaret etti: Belleğin Azmi’nin Dağılışı. Belleğin Azmi’nin Dağılışı, Belleğin Azmi‘nin yeniden yaratılmış halidir.

Belleğin Azmi’nin Dağılışı isimli tablo şu anda St.Petersburg’daki Salvador Dali Müzesi’nde bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Bir Claude Monet Eseri: Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu