Sağlık

Ayak Yanması Neden Olur? Neden Ayak Altı Yanar?

Ayak yanması genel olarak ayak tabanında hissedilen sürekli bir sıcaklık ve yanmadır. Ayaklarda yanma hissi genellikle akşamları veya geceleri belirginleşir ancak günün her saatinde olması mümkündür. Ayak tabanlarındaki yanma hissi basit yorgunluklardan olabileceği gibi vücudun mücadele ettiği sağlık sorunlarından dolayı da ortaya çıkabilir. Ayak yanması genel olarak takip edilmeli ve sebepsiz gibi görünen şiddetli ayak yanmalarında doktora görünülmelidir. Ayak yanması neden olur ve ayak yanmasına evde ne iyi gelir?

Önerilen İçerik: Ayaklarda Deri Soyulması Neden Olur?

ayak yanması neden olur?
ayak yanması neden olur?

Ayak Yanması Neden Olur?

Ayak yanması belirli sağlık sorunlarından ortaya çıkan işaretler olabileceği gibi gündelik yaşamda zaman zaman karşılaşılan belirtiler de olabilir. Ayak yanmasının günlük sebeplerinden biri yorgunluktur. Gün boyunca fazla çalıştırılan ve üzerine fazla basılan ayaklarda akşam veya gece vaktinde yanma hissi meydana gelebilir. Ayak yanmasının bir diğer sebeplerinden biri de basma bozukluklarıdır. Ayak tabanına normalin dışında basılarak yüründüğünde de ayak tabanlarında yanma görülebilir.

Ayak yanmaları belirli ilaçların yan etkisi olarak de meydana gelebilir. Derinin altında yanma hissi, uyuşukluk ve kaşınma olarak ortaya çıkan belirtiler genellikle Eriromelaljia hastalığının habercisidir. Bu hastalıkta yoğun terleme de belirtilere eşlik etmektedir. Ayak yanmasıyla kendini gösteren diğer hastalıklar diyabet, hemoglobin yüksekliği, amiloidoz birikimi, tarsal tünel sendromu, siyatik sinir hasarı, lomber disk hernisi ve tiroid bozukluklarıdır.

Ayak yanmasının en sık gözlendiği durumlardan biri menopozdur. Bunun dışında vitamin eksiklikleri ve fazla alkol tüketiminde de yanan ayaklar ortaya çıkabilir. Özellikle B vitamini eksikliklerinde ayak yanması sık ortaya çıkar. Ayak yanması bazı durumlarda hiçbir soruna dayanmaz ve sadece genetik yatkınlıktan dolayı ortaya çıkar.

gece ayak yanması neden olur?
gece ayak yanması neden olur?

Gece Ayak Yanması Neden Olur?

Gece ayak yanmaları genellikle yatma vaktinde ortaya çıkan, ayak tabanında deride sıcaklık ve yanma hissi, karıncalanma, uyuşma ve ağrıyla birlikte seyreden durumdur. Gece ayak yanması gün içinde fazla ayakta durmaktan, fazla yürümekten, ayak tabanına yanlış basarak hareket etmekten dolayı olabilir. Geceleri yoğunlaşan ayak yanması aynı zamanda menopoz döneminde de yaygın olarak görülür. Hormonal bozukluklar, sinir sistemi bozuklukları ve diyabet de geceleri ayak yanmasına sebep verebilir.

Ayak Yanmasının Belirtileri Nelerdir?

Ayak yanması genellikle ayak tabanlarında görülür ancak ayak bileğine kadar hissedilen şiddetli ayak yanmaları vardır. Ayak yanmasının belirtileri,

  • Ayakta kızarıklık, renk değişimi,
  • Ayakta kaşıntı,
  • Uyuşma hissi,
  • Ayakta ağrı ve deride iğne batma hissi,
  • Ağrı, acı ya da huzursuzluk hissetme,
  • Yere, ayak tabanına tam basamamak,
  • Ayağın sırtı, bilekte, parmak uçlarında ve ayak tabanında hissizlik,
  • Ayağı sürekli serinletme isteği,
  • Çorap veya ayakkabı giyememek, ayağı sürekli çıplak bırakmak istemektir.
ayak yanmasına evde i̇yi gelen şeyler nelerdir?
ayak yanmasına evde i̇yi gelen şeyler nelerdir?

Ayak Yanmasına Evde İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

Ayak yanmasına iyi gelen şeyler genellikle ayaktaki kan dolaşımını artırarak ve ayaktaki cildi rahatlatarak işe yarar. Ayaklarda yanma hissini gidermek için evde hazırlanabilecek bitkisel kürler bulunmaktadır. Bunlardan biri zencefildir.

Zencefili suya koyarak kaynatın ve suyunu bir kaba alın. İki yemek kaşığı zencefil suyunun içine 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı karıştırın. Karışımı ayaklarınıza sürerek 5-10 dakika masaj yapın. Zencefil suyu ile masaj yapmanın yanı sıra zencefil çayı da gün içinde tüketilirse ayak yanmasına iyi gelir. Günde 2-3 bardak zencefil çayı içilmesi önerilmektedir.

Ayak yanmasına iyi gelen bir doğal ev yapımı yöntem de elma sirkesidir. Elma sirkesi cildin ph’ını dengeleyerek yanma hissini giderir. Elma sirkesi ile ayaklara masaj yapmak rahatlatacaktır. Elma sirkesi de aynı zamanda içilerek ayak yanmasını giderebilir. Bir bardak ılık suya iki tatlı kaşığı elma sirkesi katılarak gün içinde tüketilebilir.

Ayak yanmasına Epsom tuzu ile yapılan ayak banyosu da ayak yanmasını giderir. Bir leğen içine dökülen 1 bardak Epsom tuzu ile yıkanan ayaklarda ayak yanması geçer. Bu banyo için ayaklar 10-15 dakika suyun içinde beklemelidir.

Önerilen İçerik: Evde Ayak Peelingi Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu