Karanfil yağı ne işe yarar? Karanfil yağı, mersingiller ailesinin bir üyesi olan Eugenia caryophyllata ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilir. Başlangıçta sadece Endonezya’daki birkaç adaya özgü olan bu şifalı bitki, artık tüm dünyanın çok çeşitli noktalarında bulunur. Karanfil yağı çok uzun zamandır diş ağrısı için popüler bir çare olmuştur. Diş ağrısı için karanfil kullanımına dair raporlar 300 yıldan daha eskiye dayanır. Ayrıca, Çin’de 2.000 yıldan fazla bir süredir birçok tıbbi amaç için kullanılır.
Karanfil Yağı Besin Değerleri Nelerdir?
Karanfil yağının birçok sağlık faydası vardır ancak yutulması önerilmez. Bunun sebebi, karanfil yağının ana bileşeni olan öjenol maddesinin yüksek konsantrasyonlarda toksik olabilme riskidir. Karanfil tüketmek veya yemeklerinizi karanfil ile tatlandırmak istiyorsanız kuru baharat kullanmanız daha güvenli bir seçenektir.
1 çay kaşığı öğütülmüş karanfilin besin değerleri:
- Kalori: 6
- Protein: 0 gram
- Yağ: 0.3 gram
- Karbonhidratlar: 1.3 gram
- Lif: 0,7 gram
Vitamin ve mineraller:
- Manganez
- K vitamini
- Demir
- Kalsiyum
Karanfil Yağı Faydaları Nelerdir?
Karanfil yağının sağlığa birçok potansiyel faydası bulunur.
Diş Ağrısını Hafifletir
Diş ağrısında karanfil kullanımı ilk olarak 1649’da Fransa’da belgelenmiştir. Karanfilde bulunan güçlü bir molekül olan ve analjezik etkileri olan öjenol sayesinde günümüzde de diş ağrısı tedavisi içinn popüler bir kullanımdır.
Ağrılar için ağrılı bölgeye bir damla karanfil yağı damlatabilirsiniz. Diş ağrısına ek olarak, karanfilin diş çekildiğinde ortaya çıkan kuru soket ağrısını azaltmada yardımcı olduğu da söylenir. Karanfil ayrıca diş çıkaran bebeklerin çektiği acıyı yatıştırmaya yardımcı olan doğal bir üründür. Parmağınıza bir miktar yağ sürün ve parmağınızı bebeğin diş etlerine sürün. Karanfil ağrıyı tedavi etmek için iyi bir tedavi sunsa da soruna neden olan bakterileri etkili bir şekilde öldürdüğüne dair yeterli kanıt yoktur.
İlginizi Çekebilir: Anında Diş Beyazlatma Yöntemleri
Diş Erozyonunu Tedavi Eder
Bazı asitli yiyecek ve içecekler diş minesinin kirecini çözebilir. Araştırmalara göre karanfilde bulunan yüksek miktarda öjenol, topikal tedavi olarak kullanıldığında diş erozyonunun etkilerini tersine çevirir ve en aza indirir.
Cildi Nemlendirir
Karanfil yağı kuru cildi nemlendirme konusunda oldukça başarılı doğal bir üründür. Karanfil kozmetik sektöründeki birçok üründe çatlaklar, şişkin gözler ve şişkin cilt görünümü gibi birçok cilt problemine çözüm bulmak için yaygın olarak kullanılır. Cildi nemlendirmek için yağı temiz bir bezle cildinize yayabilirsiniz.
Siğil ve Bunyon Ağrılarını Azaltır
Karanfil, bunyon ve siğil ağrısını hafifletmek için kullanılabilir. Karanfil yağı sinirleri uyararak ağrının azalmasına sebep olur. Bir bezi yağa batırın ve etkilenen bölgeye uygulayın. Birkaç dakika veya ağrı azalana kadar uygulamaya devam edin.
İlginizi Çekebilir: Verrutol ile Siğillere Son
Kan Dolaşımını İyileştirir
Karanfil, dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olmak için kas gevşetici masaj kremlerinde yaygın olarak kullanılır. Karanfil kan dolaşımını iyileştirerek bölgede ağrının azalmasını sağlayan etken maddelerle doludur. Karanfil özellikle gerilim tipi baş ağrılarını hafifletmekte oldukça etkilidir. Kan damarlarını açmak için alına veya şakaklara karanfil yağına batırılmış bir bez sürülebilir. Ağrıyı hafifletir, beyni uyarmaya yardımcı olur ve ruh halini iyileştirir.
Saçları Uzatır
Karanfilde bulunan vitamin ve mineraller saç büyümesini destekler. Hindistan cevizi yağı veya jojoba yağıyla seyreltilmiş karanfil yağı ile saç derinize masaj yapmak kan dolaşımını hızlandırır, böylece saç derinize ve saç köklerinize daha fazla besin ve oksijen sağlanır. Saç köklerini güçlendirir, saç derisini nemlendirir, saçları uzatır.
Böcek Kovucu Olarak Kullanılabilir
Birçok böcek kovucu üreticisi, sprey ürünlerinde aktif bileşenlerden biri olarak karanfil yağı kullanır. Biraz karanfil yaprağı veya yağınız varsa, böcek spreyine para harcamak yerine bunları kullanabilirsiniz. Bahçenize giren böcek sayısını azaltmak için bahçenizin çevresine karanfil dikebilirsiniz. Böcek ve sivrisineklerin size yaklaşmaması için bazı yağları vücudunuza da sürebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir? Sivrisinek Isırığının Çok Şişmesi Neden Olur?
Kötü Yemek Kokularını Azaltır
Ciğer ve balık gibi bazı yiyecekler, yemek pişirirken evde hoş olmayan kokulara neden olur. Yemek pişirdikten sonra karanfil kokulu yağları sifüzer yardımıyla havaya salmak veya karanfil tütsüsü yakmak, rahatsız edici kokuların emilmesine ve daha hoş bir koku ile yer değiştirmesine yardımcı olur.
Karanfil Yağı Yan Etkileri Nelerdir?
Karanfil yağını dahili olarak tüketmek bazı ciddi sağlık risklerine sebep olabilir. Yüksek dozlarda toksik etkiler ortaya çıkar. Toksik miktarda karanfil yağı (10-30 ml veya kabaca 2-6 çay kaşığı) tüketilmesini içeren birçok vaka çalışması raporlanmıştır. Yaygın semptomlar arasında karın ağrısı, ishal, idrara çıkma zorluğu, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, ajitasyon, bilinç kaybı ve koma yer alır. Semptomlar yağın alınmasından birkaç saat sonra ortaya çıkar. Sarılık da dahil olmak üzere karaciğer hasarı belirtileri, alımdan 12-24 saat sonra ortaya çıkar. Karaciğer hasarı yaşama olasılığı en yüksek olanlar bebekler ve küçük çocuklardır.
Karanfilde bulunan ojenolün yutulmadığında bile alerjik reaksiyonlara neden olabileceği bilinir. Ojenolün bazı hastalarda hafif ila şiddetli alerji semptomlarına neden olabilir. Dental ojenole karşı alerjik reaksiyon semptomlarının, uygulama yerinde tahrişe ve vücutta kabarıklığa sebep olduğu bildirilmiştir.
Karanfili cilt üzerinde kullanmadan önce yama testi uygulayarak olası bir alerjik reaksiyon riskinden kaçınabilirsiniz. Küçük miktarda yağı kolunuzun iç kısmına sürün ve bölgeyi 24 saat gözlemleyin. Kaşıntı, kızarıklık, yanma, kabarma, döküntü gibi alerij bir reaksiyon fark ederseniz bölgeyi bol suyla yıkayın ve yağı kullanmayın.
Karanfili ana bileşenlerinden biri olan asetil öjenol, insanlarda trombosit agregasyonunu inhibe ederek kanama riskini artırır veya kanamaya neden olabilir. Yakın zamanda ameliyat geçirdiyseniz, peptik ülser veya hemofili gibi kanama bozukluklarınız varsa karanfil yağı kullanmaktan kaçının.
Karanfil Yağı Nereden Satın Alınır?
Bitkisel ürünler kullanırken güvenilir bir markayı tercih ettiğinizden emin olun. İlaçsız Market‘in bileşen oranları beugenol (%81,80), β-caryophyllene (%13,9), α-Humulene (%3,6) olan, içinde sentetik koku, boya, koruyucu, sülfat, SLS, paraben, SLES olmayan, doğa ve çevre dostu, vegan, %100 doğal Karanfil Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.