BilgiGüzellikSağlık

Kekik Yağı Ne İşe Yarar?

Kekik yağı nedir? Kekik yağı faydaları nelerdir? Kekik yağı zararları nelerdir? Kekik yağı nasıl kullanılır? Kekik yağı ağrıları keser mi? Kekik yağı cilde sürülür mü?

Kekik yağı ne işe yarar? Nane ailesinin bir üyesi olan kekik, kendine has tadıyla dünyanın pek çok yerinde mutfakların vazgeçilmezi olmasının yanı sıra, sağlığa sayısız faydasıyla şifalı bir bitkidir. Bitkinin botanik adı Thymus vulgaris’tir ve Batı Asya ile Güney Avrupa’ya özgüdür.

Bahçe Kekiği, Fransız Kekiği, İspanyol Kekiği, Tomillo, Van Ajwayan, Vanya Yavani gibi çeşitli isimlerle bilinen bu bitki, Ayurveda, Siddha ve Çinli uygulayıcılar tarafından boğmaca da dahil olmak üzere öksürük, bronşit, boğaz ağrısı, mide ağrısı, gastrit, ishal, cilt problemleri gibi bir dizi sağlık problemini tedavi etmek için yıllardır kullanılır.

Orta Çağ’dan modern zamanlara kadar kekik, ruhani ve şifalı bir bitki olarak benimsenmiştir. Kekik yakmanın, zararlı bakteri ve patojenlerden, korku ve kabuslara kadar istenmeyen birçok durumun uzaklaştırılmasına fayda sağlayacağı düşünülmüştür. Ünlü Romalı filozof ve yazar Pliny kekiğin önemini tüm zehirli yaratıkları kaçırır diyerek tarihi belgelerde raporlamıştır. Ayrıca,”Kekik” kelimesinin, Yunancada “thymon” yani “arındırmak” anlamına geldiğine inanılır.

Romalıların, temizlemeye yardımcı olması için banyolarına kekik kattığı bilinir; askerleri, savaşa girmeden önce cesaret ve yiğitlik aşılamak için de kekik kullanılmıştır. Yunanlılar, kekiği dinlendirici bir uyku sağlamak ve kabusu engellemek için kullanmıştır. Mısırlılar, bedeni korumaya yardımcı olmak ve ruhsal geçişi teşvik etmek için kutsal mumyalama ritüellerinde kullanmıiştır.

Kekik, geçmişte evlerde ve ibadethanelerde kötü veya hoş olmayan kokuları gidermek ve hastalıkların başlamasını önlemek için sık sık yakılırmış. Geleneksel şifacılar ve tıpçılar tarafından ise yaraları temizlemek, hastaneleri sterilize etmek ve ölümcül hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korunmak için kullanılırmış.

Kekik Yağı Faydaları Nelerdir?

Şifacı ve koruyucu olarak bilinen kekik yağı, tarih boyunca zehirlenmelere karşı panzehir olmak, sindirime yardımcı olmak, öksürük ve soğuk algınlığını tedavi etmek için kullanılmıştır. Günümüzde ise aktif bileşenleri, esansiyel yağları ve farmakolojik özellikleri sayesinde, kekik kullanılarak yapılan bitkisel ürünler, sayısız sağlık probleminin tedavisinde kullanılır

Solunum Problemlerini Tedavi Eder

Kekik yağının antibakteriyel ve balgam söktürücü özellikleri pek çok solunum sorunu için rahatlama sağlayabilir. Solunum kanallarında biriken mukus ve balgam birikintilerinin temizlenmesine yardımcı olur.. Kekiğin yatıştırıcı doğası, kuru ve tahriş olmuş boğazın tedavisinde önemli bir rol oynar. Ayrıca astım, bronşit, sinüs, baş ağrısı ve farenjit için de etkili bir tedavi sağlar. Öksürük ve tıkanıklıktan kurtulmak için kekik yağıyla karıştırılmış ılık suyla gargara yapabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Balgam Neden Olur?

Kalp Sağlığını Destekler

Araştırmalar, kekikte bulunan esansiyel yağların damar ve arterler üzerinde rahatlatıcı ve yatıştırıcı bir etkiye sahip olduğunu gösterir. Kekik, kan damarlarını genişletmeye yardımcı olarak kalp atış hızını ve kan akışını azaltır. Ayrıca kolesterolü düşürür ve kılcal damarlarda birikintilerin birikmesini önler, bu da ateroskleroz gibi rahatsızlıkları önler ve kalp krizi riskini azaltır.

Sindirime Yardımcı Olur

Kekik kaynaklı ürünlerin antispazmodik özellikleri midede zararlı gazları önler ve ayrıca mide enzimleriyle etkileşime girerek sindirimi kolaylaştırır, şişkinliği, karın ağrısını, ishali ve irritabl bağırsak sendromunu hafifletir. Ağrılı bölgeye masaj yapmak ayrıca karın kramplarını ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

Cilt Sağlığını İyileştirir

Kekik yağı, C vitamini ve antioksidanlarla doludur. Akne, sivilce, kızarıklık, kesikler ve yara izleri gibi birçok cilt sorunu için doğal bir çare olarak cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılır. Ayrıca güneşten kaynaklanan hasarı önler. Kırışıklıklar ve ince çizgiler gibi çeşitli yaşlanma belirtilerini tedavi eder, daha sağlıklı, parlak, gençleşmiş bir cilt görünümünü destekler.

İlginizi Çekebilir: Karaciğer Yağlanmasının Ciltteki Belirtileri Nelerdir? Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Bitkiler

Saç Bakımı Sağlar

Kekik, saç bakım ürünlerinin çoğunda bulunan önemli bir bileşendir. Kekik bazlı şampuanlar ve saç serumları, içerdiği sayısız sağlıklı besin sayesinde saçların uzamasına yardımcı olur, kepek ve bitleri tedavi eder ve saç dökülmesini önler. Kekik yağının anti-bakteriyel özelliği kafa derisi enfeksiyonlarına bağlı kaşıntıyı da önler.

Bağışıklığı Sistemini Güçlendirir

Zengin bir antioksidan ve biyoaktif bileşen kaynağı olan kekik yağı, bağışıklık sistemini iyileştirir, mikroplarla savaşır ve vücudu çeşitli enfeksiyonlara karşı korur. Ayrıca ateş, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve diğer solunum anomalileri gibi çeşitli enfeksiyonların önlenmesinde son derece etkili olan güçlü antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliklere sahiptir.

Stresi Azaltır

Kekik, adaptojenik ve yatıştırıcı özellikler taşır. Yalnızca ruh halini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda stresi de azaltır. Stres hormonu olarak bilinen kortizolü düzenleyerek ruh hali dengesizliklerini önler. Kaygı seviyesini de azaltarak mutlu ve enerjik bir ruh halini destekler.

Ağız Sağlığını Destekler

Kekik, güçlü antienflamatuar ve antibakteriyel özellikleri sayesinde etkili bir ağız bakımı sağlar. Birçok diş ürününde kullanılan kekik, karyofilen ve kamfen gibi antibakteriyel bileşiklere sahiptir. Bakterilerden kurtulmaya yardımcı olur ve diş enfeksiyonlarını tedavi eder. Kekik ayrıca ağız kokusu, plak ve diş çürümesiyle de mücadele eder. Ağız bakımında kekik kullanmak için kekik yağıyla karıştırılmış ılık suyla gargara yapabilirsiniz.

Ağrıyı Hafifletir

Kekik anti-inflamatuar bir bitki olduğu için kekik yağını alna sürmek, hafif ila şiddetli derecedeki baş ağrılarını iyileştirebilir. Ayrıca adet ağrılarında da problemle bölgeye masaj yapılarak uygulandığında ağrıyı keser veya hafifletir.

İlginizi Çekebilir: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Regl Sancısı Geçiren Dua

Kemik Sağlığını Destekler

Kekikte bol miktarda K vitamini, demir, manganez ve kalsiyum bulunur. Bu önemli mineraller, kemik yoğunluğunun korunmasında ve osteoporoz riskinin azaltılmasında önemli bir rol oynar.

Kekik Yağı Nasıl Kullanılır?

Kekik yağı endüstriyel olarak gıdaları korumak için ve aroma vermek için kullanılır. Yağ ve aktif bileşeni thymol ayrıca çeşitli doğal ve ticari gargara, diş macunu ve diğer diş hijyeni ürünlerinde bulunur. Kozmetik sektöründe ise kekik yağı sabun, losyon, şampuan ve temizleyici yapımında kullanılır.

Kekik Yağının terapötik özelliklerinden yararlanmanın en iyi yolu difüzör kullanmaktır. Bir difüzöre eklenen birkaç damla kekik yağı, havanın temizlenmesine yardımcı olur, rahatlama sağlar, boğazı ve sinüsleri yatıştırır. Aromatik olarak, kekik yağı, güçlü bir zihinsel uyarıcı görevi görür. Sadece kokuyu teneffüs etmek zihni rahatlatır, stres veya belirsizlik dönemlerinde güven sağlar.

Difüzörününz yoksa, kekiğin balgam söktürücü özelliğinden yararlanmak için bir tencereye su doldurup kaynatabilirsiniz. Kaynattığınız suyu ısıya dayanıklı bir kaba aktarın ve 6 damla kekik yağı, 2 damla okaliptüs yağı ve 2 damla limon yağı ekleyin. Başınızın üzerine bir havlu tutun ve kasenin üzerine eğilip derin nefes almadan önce gözlerinizi kapatın.

Taşıyıcı bir yağla seyreltilmiş kekik yağı masaj yapılarak uygulandığında ağrıyı, stresi, yorgunluğu, hazımsızlığı tedavi edebilir. Ayrıca, detoksifiye edici etkileri cildi sıkılaştırmaya ve dokusunu iyileştirmeye yardımcı olur, bu da selülit veya çatlakları iyileştirir.

Sindirimi kolaylaştırmak için 2 damla kekik yağı ve 3 damla nane yağını birleştirerek karnınıza masaj yapabilirsiniz. Düz bir yüzeye uzanarak, yağları avucunuzun içinde ısıtın ve karın bölgesine yoğurma hareketleriyle hafifçe masaj yapın. Masaj, gaz, şişkinlik ve hassas bağırsak sendromu semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.

Ciltte kullanılan kekik yağı, akne oluşumunu önler, daha temiz, detoksifiye edilmiş ve daha dengeli bir cilt görünümünü destekler. Canlandırıcı bir şeker peelingi yapmak için, 1 su bardağı beyaz şekeri ve 1/4 su bardağı tercih edilen taşıyıcı yağı (Jojoba yağı, Hindistan cevizi yağı, badem yağı), 5’er damla kekik, limon ve greyfurt yağıyla birleştirin. Karışımı duşta ıslak cilde uygulayın ve daha parlak, pürüzsüz bir cilt için dairesel hareketlerle masaj yapın.

Kekiğin saç üzerindeki güçlendirici özelliklerinden yararlanmak için kullandığınız şampuana veya saç kremine birer damla kekik yağı ekleyebilirsiniz.

Kekik özellikle temizlik ürünlerinde çok etkilidir. Kendi doğal yüzey temizleyicinizi yapmak için 1 su bardağı beyaz sirke, 1 su bardağı su ve 30 damla kekik yağını bir sprey şişesinde karıştırın. Şişenin kapağını kapatın ve tüm malzemeleri iyice karıştırın. Bu temizleyici çoğu tezgah, zemin, lavabo, tuvalet ve diğer yüzeyler için uygundur.

Kekik yağı ile uyumlu olan diğer yağlar:

  • Ardıç Yağı
  • Bergamot Yağı
  • Biberiye Yağı
  • Çay Ağacı Yağı
  • Limon Yağı
  • Mandalina Yağı
  • Melisa Yağı
  • Niouli Yağı
  • Papatya Yağı
  • Sedir Ağacı Yağı

Kekik Yağı Yan Etkileri Nelerdir?

Kekik yağı sadece harici kullanım için güvenlidir. Kekik yağı, cildi ve mukoza zarlarını tahriş ettiği bilinen yüksek miktarda fenol içerir; bu nedenle taşıyıcı bir yağla seyreltilmeden ve cilt yama testi yapılmadan kullanılmaması tavsiye edilir.

Yüksek tansiyon, kanama bozuklukları, kalp rahatsızlıkları, kanser, karaciğer hasarı, epilepsi gibi herhangi bir sağlık problemi için tedavi görüyorsanız, potansiyel etkileşimler ve yan etkilerden korunmak için kekik yağı kullanmaktan kaçının.

Hamile ve emziren kadınların kekik yağı kullanmaması şiddetle tavsiye edilir. Kekik yağı göz çevresinde, burun iç kısmında veya cildin hassas bölgelerinde kullanılmamalıdır.

Kekik Yağı Nereden Satın Alınır?

Bitkisel ürünler kullanırken güvenilir bir markayı tercih ettiğinizden emin olun. İlaçsız Market‘in bileşen oranları carvacrol (78,64), linalool (%5,45), para-cymene (%2,57), beta-Bisobolene (%1,76), borneol (%1,7), gama-terpinene (%1,66), thymol (%1,26) olan, içinde sentetik koku, boya, koruyucu, sülfat, SLS, paraben, SLES olmayan, doğa ve çevre dostu, vegan, %100 doğal Kekik Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.

ilaçsız market kekik yağı
ilaçsız market kekik yağı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu