BilgiGündemGüzellikSağlık

Karabiber Yağı Ne İşe Yarar?

Karabiber yağı nedir? Karabiber yağı faydaları nelerdir? Karabiber yağı zararları nelerdir? Karabiber yağı nasıl kullanılır?

Karabiber yağı ne işe yarar? Karabiber popüler yemeklik baharatlardan biridir. Baharat olarak kullanımının ve faydalarının yanı sıra, karabiber ayrıca yağ olarak da zihne ve vücuda güçlü faydalar sunar. Canlandırıcı bir yağ olarak bilinen karabiber yağı, masajlarda, cilt bakımı rutinlerinde ve daha fazlasında kullanım için harikadır. Ruh halini iyileştirir, dolaşımı hızlandırır ve sindirim sistemini destekler.

Karabiber bitkisinin ana vatanı Hindistan’dır ve tropik bölgelerde yetişir. Pipercaceae familyasının bir üyesi olan biber bitkisinin boyu 10 metreye kadar uzayabilir ve farklı çeşitleri olabilir. Karabiber yağı, bilimsel adı piper negrum olan asmanın meyvesinden su buharı distilasyonu sonucu elde edilir. Karabiber, insan vücudunu destekleyen ve koruyan yüksek miktarda doğal kimyasal içerir. En belirgin kimyasallardan bazıları, yutulduğunda antioksidan aktiviteleriyle tanınan monoterpenler ve seskiterpenlerdir. Bu kimyasallar bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Karabiberde bulunan seskiterpenlerden biri de karyofilendir. Karyofillen kimyasalının, ağızdan alımı sağlıklı hücre işlevini destekler.

Karabiber Yağı Faydaları Nelerdir?

Binlerce yıldır baharat olarak ve ayurvedik ve geleneksel Çin tıbbında kullanılan karabiber, uzun bir geçmişe sahiptir. 3.000 yıl öncesine dayanan Hint Sanskritçe metinlerinde adı geçer. Eski Babil, Yunanistan ve Roma pazarlarında birinci sınıf bir mal olarak ticareti yapılmış bir gıdadır. Bugün ise hala evlerin çoğunda baharat olarak ve aromaterapide uçucu yağ olarak yaygın bir şekilde kullanılır.

Karabiber bazı yararlı mineraller ve vitaminler açısından zengindir. Örneğin; uygun dolaşımı ve metabolik fonksiyonları, kasları ve kemikleri korumak için gerekli olan K vitaminine sahiptir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve selenyum içerir. Kalsiyum kemikler için ve potasyum kan basıncını düzenlemek için iyi olsa da, selenyum esas olarak kemiklerin, tırnakların, saç köklerinin ve dişlerin düzgün oluşumu ve beynin düzgün çalışması için gereklidir.

İlginizi Çekebilir: Vitaminler Ve İnsan Sağlığı Arasında Korelasyon Var mı?

Ağrıyı Hafifletir

Pek çok yağ gibi karabiber de ısıtıcı, iltihap önleyici ve spazm giderici özelliklere sahiptir. Karabiber, yorgun veya yaralı kaslardan kaynaklanan ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Krampları hafifletir, tendiniti iyileştirir. Ayrıca ağrılı bölgeye uygulandığında ısıtıcı etkisiyle kan dolaşımını iyileştirir ve artrit ve romatizma semptomlarını da hafifletir.

Kaygıyı Azaltır

Karabiberin kaygı ve stresi azalttığı bilinir. Biberimsi, misk aroması sinirleri yatıştırarak ve kasları gevşeterek sakinleştirmeye yardımcı olur. Sonuç olarak, dengesi ruh halini iyileştirir. Araştırmalara göre, karabiber ayrıca insanların yaygın olarak yaşadığı bazı yoksunluk semptomlarının da azaltabilir. Sigarayı bırakmaya çalışan kişiler karabiber yağı kullanarak sigara isteğini ve kaygıyı azaltabilir.

Vücudu Toksinlerden Arındırır

Karabiberin ısıtıcı etkisi, hem terlemeye sebep olur hem de dolaşımı artırarak idrar çıkışına yardımcı olur. Karabiber yardımıyla boşaltım sistemi vücuttaki fazla yağları, tuzu, suyu, üreyi ve ürik asidi uzaklaştırmada normale göre daha hızlı çalışır ve toksin birikiminden kaynaklanan sağlık problemleri önlenir. Örneğin; vücutta ürik asit birikimi eklem ağrısı, artrit ve gut ile ilişkilidir. Karabiberin düzenli kullanımında, vücut toksinsiz hale gelir ve kilo vermek kolaylaşır, karaciğer fonksiyonu iyileşir ve kan basıncı daha düşük seviyelerde seyreder.

İlginizi Çekebilir: İdrarda Koku Neden Olur?

İştahı Artırır

Karabiber, iştah artırmaya yardımcı olan benzersiz bir kokuya sahiptir. Karabiber yağı solumak, ayrıca beynin insula orbitofrontal korteks adı verilen ve yutma hareketine yardımcı olan kısmını harekete geçirir. Bu, felç geçirmiş veya yutma güçlüğü çeken kişiler için özellikle yararlıdır.

Bakterilerle Savaşır

Karabiber antibakteriyel, antifungal ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Karabiber yağını solumak, soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonların tedavisine veya önlenmesine yardımcı olur. Üst solunum yolu enfeksiyonlarını temizlemeye de yardımcı olur. Ayrıca, balgam söktürücü işlevi görür, mukusun gevşemesine sağlayarak tıkanıklığı giderir.

Sindirime Yardımcı Olur

Karabiber yağı solumak sindirim sistemini canlandırmaya yardımcı olur. Ek olarak, mideye karabiber yağı karışımıyla masaj yapmak hazımsızlık, mide bulantısı, ishal, kabızlık ve gaz gibi sindirim sistemi problemlerinş iyileştirir.

Cildi Güzelleştirir

Karabiber, vücudu yaşlanmaya ve hastalığa neden olan serbest radikallerden koruyan antioksidanlarla doludur. Ayrıca, zaten var olan olan serbest radikal hasarını onarmaya da yardımcı olur. Karabiberde bulunan ısıtıcı özellik kan dolaşımını artırır. Dolaşımın iyileşmesiyle ince çizgilerin görünümünü azaltmaya yardımcı olan hücre prejenerasyonu ve kollajen üretimi artar. Ayrıca ciltte oluşan leke ve morlukların daha çabuk iyileşmesini sağlar.

İlginizi Çekebilir: Güzel Bir Cilt İçin Yağ Bazlı Temizleyici

Karabiber Yağı Nasıl Kullanılır?

Karabiber yağını cildinize uygulayacaksanız kullanmadan önce jojoba, Hindistan cevizi veya argan yağı gibi taşıyıcı bir yağla birleştirdiğinizden emin olun:

  • 2 damla karabiber yağı ve 3 yemek kaşığı jojoba yağını karıştırın. Ağrıyan kaslara hafifçe masaj yapın veya üşümüş ayaklara uygulayın.
  • 1 damla karabiber yağı ve ½ çay kaşığı jojoba yağını karıştırın. Sivilceleri önlemek veya lekeleri tedavi etmek için problemli bölgelere uygulayın.
  • 1 damla karabiber yağı, 1 damla sardunya yağı ve ½ çay kaşığı kuşburnu yağını karıştırın. Cildi canlandırmak için kullanın.

Karabiber yağını soluyacaksanız:

  • 2 damla karabiber yağı ve 2 damla sedir ağacı yağını difüzöre ekleyin.
  • Sinirleri yatıştırmak ve gevşemek için 1 damla karabiber yağı, 2 damla lavanta yağı ve 2 damla bergamot yağını difüzöre ekleyin.

Karabiber yağı ile uyumlu olan diğer yağlar:

    • Adaçayı yağı
    • Ardıç yağı
    • Bergamot yağı
    • Frankincense yağı
    • Karanfil yağı
    • Lavanta yağı
    • Sandal ağacı yağı
    • Sardunya yağı
    • Sedir ağacı yağı
    • Limon yağı
    • Mandalina yağı
    • Ylang ylang yağı
    • Zencefil yağı
    • Kişniş yağı
    • Greyfurt yağı

İlginizi Çekebilir: Ardıç Yağı Ne İşe Yarar?

Karabiber Yağı Yan Etkileri Nelerdir?

Karabiber yağı güçlü bir uçucu yağ olduğu için özellikle ciltte kullanıldığında veya daha büyük miktarlarda solunduğunda bazı insanlarda tahrişe yol açabilir. Bu nedenle, yüksek miktarda kullanmamak, ilk defa kullanılıyorsa düşük dozla başlayıp vücudun tepkisini ölçmek ve asla yutmamak gerekir. Yüksek miktarda alındığında huzursuzluk, kusma, gevşeme, bağırsaklarda tahriş ve iltihaplanma, uykusuzluk, aşırı ısınmaya neden olabilir. Bununla birlikte, gözlerde tahrişe, hapşırmaya ve yanmaya neden olabileceğinden biberi göz ve burundan uzak tutmaya özen gösterin.

Karabiber yağını cildinizde kullanırken, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabileceğinden, taşıyıcı yağ ile birleştirdiğinizden ve bir yama testi yaptığınızdan emin olun. Yağı soluyacaksanız, iyi havalandırılan bir odada olduğunuzdan ve difüzörü uzun süre açık bırakmadığınızdan emin olun.

Çocuklar, evcil hayvanlar veya hamileyseniz karabiber esansiyel yağını kullanmaktan kaçının. Daha fazla uçucu yağ güvenliği ipuçları için bu makaleye bir göz atın.

Karabiber Yağı Nereden Satın Alınır?

Bitkisel ürünler kullanırken güvenilir bir markayı tercih ettiğinizden emin olun. İlaçsız Market‘in bileşen oranları beta-caryophyllene (%26,61), limonene + 1,8 cineole (%16,14), sabinene (%12,89), δ3-care olan, içinde sentetik koku, boya, koruyucu, sülfat, SLS, paraben, SLES olmayan, doğa ve çevre dostu, vegan, %100 doğal Karabiber Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.

ilaçsız market karabiber yağı
ilaçsız market karabiber yağı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu