Bilgi

Kimler Oruç Tutmalı ve Kimler Oruç Tutmakla Yükümlü Değildir?

Bu yazımızda şu soruya cevap arayacağız: Kimler Oruç Tutmalı ve Kimler Oruç Tutmakla Yükümlü Değildir? İslam’ın şartlarından biri olan oruç tutmanın bir kişiye farz olabilmesi için ilk şart kişinin Müslüman olmasıdır. Diğer iki şart ise şu şekildedir: Akli dengesinin yerinde olması ve ergenlik çağına gelmiş olması. Yani Müslüman olan, akli dengesi yerinde olan ve ergenlik çağına ulaşmış olan herkes oruç tutmakla yükümlüdür. Ancak bazı durumlarda, bazı kişiler oruç tutmakla yükümlü olmazlar.

Kimler Oruç Tutmalı ve Kimler Oruç Tutmakla Yükümlü Değildir?

  • Hastalık: Oruç tuttuğu takdirde hastalığının daha ağır geçeceği konusunda endişe yaşayanlar hastalık sürecinde oruç tutmakla yükümlü olmazlar. Bu kişiler tutamadığı günlerin orucunu daha sonra kaza etmelidir. Kronik rahatsızlığı bulunan ve doktorlar tarafında oruç tutması uygun görülmeyen kişiler için oruç tutmak bir yükümlülük değildir.
  • Yaşlılık: Yaşlı olanlar içinde oruç tutmak bir yükümlülük değildir.
  • Yolculuk: Gidilecek yerin mesafesi en az 90 kilometreyi aştığında, kişiler yolculuk esnasında geçirilecek günlerde oruç tutmakla yükümlü olmazlar. Tutulamayan bu oruçlar daha sonra kaza edilmelidir.
  • İleri derecede açlık ve susuzluk: Oruç tutarken ileri derecede açlık ve susuzluk yaşaması sebebi ile beden sağlığı ve ruh sağlığı zarar gören kişiler oruçlarını bozabilirler. Bu kişilerin sağlık durumları düzelmesi halinde tutamadıkları oruçları kaza etmeleri mümkündür.
  • Zor ve meşakkatli işlerde çalışıyor olmak: Kişi çalıştığı iş nedeniyle oruç tutması durumunda sağlığına bir zarar geleceği konusunda endişe ediyor ise Ramazan ayında oruç tutmayıp, tutmadığı oruçları daha sonra kaza edebilir.
  • Hamile olmak ve emzirmek: Oruç tutması halinde kendilerinin ya da çocuklarının zarar göreceği konusunda endişe yaşayanlar oruç tutmakla yükümlü olmazlar. Ancak tutulamayan oruçlar daha sonraki zamanlarda kaza edilmelidir.

Kimler Oruç Tutmalı ve Kimler Oruç Tutmakla Yükümlü Değildir: Fidye Nedir?

İyileşmesi mümkün olmayan bir hastalığa sahip olanlar ve yaşlılar tutamadıkları her oruç için ihtiyaç sahiplerine fidye verirler. Fidye; kişinin orta halli olarak günlük yemek ihtiyacını karşılayacak olan para miktarıdır. Bu miktar her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenmektedir.

Öneri Yazı: Cam şişe içi nasıl temizlenir?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu