Finans

Kredi Dosya Masrafı Geri Alma

Kredi Dosya Masrafı Geri Alma hakkında detaylar neler onları anlatacağız. Tüketimin çoğaldığı ve ihtiyaçların giderilemediği günümüz döneminde çareyi kredi çekmekte buluruz. Kredi çekerken, kredi sözleşmesi yapılır ve çekmiş olduğumuz meblağ bankaya anapara ve faizi ile geri ödenir.

Tüketicinin çekmiş olduğu kredi tutarının tamamı hesabına yatmaz ve dosya masrafı, sigorta ve uzman incelemesi ödemesi gibi kesintiler yapılır.

Kredi Dosya Masrafı Nedir?

Kullanmış olduğunuz kredinin sözleşme şartlarının hukuka uygun olması gerekir. Kredi işlemleri için bankalar, tüketiciden ek bir ücret talep eder. Bireysel ya da kurumsal olarak yapmış olduğunuz başvuruda, bankalar kredi almak isteyen müşterisi hakkında ön araştırma yapar.

Banka memurunun araştırmaya ayırdığı zaman, kırtasiye ücretleri ve evrak işlemleri için belirli bir masraf yapar. Bu masrafları karşılayabilmek için tüketiciden, kredi dosya masrafı almaktadır.

Kredi Dosya Masrafı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kullanmış olduğumuz kredinin dosya masrafını sorgulamak için, bankaların konut, taşıt ve ihtiyaç kredisinde alacakları en yüksek tutar masraf olarak hesaplanır. Güncel faiz oranları hesaplanarak ödeme planı çıkartılır.

Kredi Dosya Masrafı Ücreti Ne Kadardır?

Müşterinin çekeceği meblağa göre masraf belirlenir. Bu tutar kredinin en fazla binde 5’i olarak hesaplanır. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredi olarak hepsinde masraflar aynı hesaplanır. Fakat zorunluluk durumuna göre ek ücret talepleri olabilir. Örneğin ev kredisinde dosya masrafının haricinde; uzman incelemesi ücreti, ipotek tesis ücreti ve konut sigortası istenir. Dask zorunludur, hayat sigortası zorunlu olmasa da bankalar tarafından istenir.

İhtiyaç kredisinde; hayat sigortası zorunlu değildir ama talep edilmemesi durumunda faiz oranı artar. Krediyi kullanacak müşterinin yaşı, kredi tutarına göre sigorta ücreti değişkenlik gösterir. Taşıt kredisinde ise dosya masrafı haricinde, taşıt kredisi rehin ücreti ve kasko sigortası zorunlu olmasa da bankalar kredi kullandırma şartlarını etkileyebilmektedir.

Kredi Dosya Masrafı Faizi İle Geri Alınabilir mi?

2013 yılının Kasım ayında çıkan, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’la bankaların kredi işlemi sonucunda kredi kullanan kişilerden aldıkları ek ücretlerde ‘Haksız Şart’ görülmesi durumunda iadesi yapılması gerektiği ortaya çıkmıştır. İlgili yasanın 5.ci maddesine göre bankalar, kredi sözleşme maddelerini değiştirerek, haksız şart görülmesi durumunda tüketiciye iade edilmesi yönünde karar vermiştir.

Kredi çekilen kuruluştan, kredi dosya masrafını gösteren belgeyi talep ederek ayrıntılı bir ödeme planı ya da hesap belgesi alabiliriz. Belgedeki rakam 3 bin TL’nin altında ise Tüketici Hakem Heyeti’ne, 3 bin TL’nin üstünde ise Tüketici Mahkemesine başvurarak iadesini talep edebiliriz.

Tüketici Hakem Heyeti’nde herhangi bir işlem ücreti verilmemekle beraber mahkemeye başvurulduğunda giderler, mahkemeye aktarılır, davanın kazanılması sonucu karşı taraftan talep edilir. Başvuru oluşturulduktan sonra kazanılması halince karar ile bankaya gidilerek ücret talep edilir.

Kredi Dosya Masrafını İade Eden Bankalar Hangileridir?

Borçlar Kanunu’na göre bankalar, son 10 yıl içerisinde haksız bedel temin etmişse, iadesini yapmak durumundadır. Kredi dosya masraf iadesi için başvuru yaptığınızda, bankalar genel olarak süreci uzatmak ve tüketiciyi caydırmak ister. İadenin banka tarafından reddedilmesi sonucunda izleyeceğiniz yol çok önemlidir.

Kredi Dosya Masrafı Kaç Günde İade Edilir?

Kredi dosya masraf iadesi için yapılan başvurular genellikle 3 ay içerisinde kesin olarak sonuçlanmaktadır. Haksız şart görülmesi durumunda dava kazanıldığında, banka ödeme yapmaz ise mutlaka ilamlı icra yoluna başvurulmalıdır. Bu durumda bankaya ödeme emri bildirilir ve 7 gün içerinde masrafların ödenmesi talep edilir. Ödenmemesi durumunda haciz işlemi olacağı için, banka bunu tercih etmez ve kredi dosya masraf iadesini yapar.

Öneri yazı: Kredi notu ne işe yarar?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu