Sanat TarihiBilgi

Michelangelo’nun Davut Heykeli

Michelangolu’nun Davut Heykeli’nden bahsetmeden önce Davut ve Golyat hikâyesine göz atalım. Davud ile Golyat eski Ahit’te geçen mitolojik bir hikâyenin kahramanlarıdır.

Davut ve Golyat Hikayesi

Efsaneye göre Filistinliler ve İsrailoğulları arasında bir savaş çıkar.

Filistinlilerin en güçlü askerlerinden biri olan Golyat, her gün İsrailoğullarının askerlerine meydan okumaktadır. Bir gün Golyat İsrail ordusuna “Aranızdan karşıma çıkacak birini seçin.  Dövüşte beni yenebilirse, biz Filistinliler sizin köleniz olacağız. Ama ben üstün gelirsem, siz bizim kölemiz olur, kulluk edersiniz.” diye haykırır. Golyat konuşmasını “Bugün İsrail ordusuna meydan okuyorum! Benimle dövüşecek birini çıkarın karşıma!” diyerek, 40 gün boyunca bu haykırışı sürdürür. Bu sözleri duyan, İsrailliler korkup, dehşet içinde kalırlar.

O zamanlar henüz bir çocuk olan Davut Golyat’la savaşmak için gönüllü olur. Davut askerlere Filistinliyi öldürene ne verileceğini sorar. Askerler kralın kazananı zengin edeceğini ve ona kızını vereceğini söyler. Askerler krala Davut’un Golyat ile savaşmak istediğini iletirler. Kral, Davut’un cesaretine hayran olur ancak onu vazgeçirmek ister. Bunun üzerine Davut, ‘Babamın koyunlarını kapmak isteyen bir ayıyı ve bir aslanı öldürdüm. Golyat da onların kaderini paylaşacak. Yehova yardımcım olacak.” der. Bunun ardından Talut, ona “Yehova seninle olsun!” diyerek gitmesine izin verir.

Davut savaşmak için hazırlanırken ona bir zırh ve silah sunulur. Ancak bunu kabul etmeyerek, Golyat’ın karşısına bir sapan ve birkaç taş ile çıkar. Golyat onu gördüğü zaman kolaylıkla savaşı kazanacağını düşünür, fakat düşündüğü gibi olmaz.

Düşmanı saldırıya geçmeden önce Davut, hızlı bir şekilde saklanıp sapanıyla bir taş fırlatır ve Golyat’ı alnından yaralayarak yere serer. Ardından sersemleyen Golyat’ın kafasını keser ve düelloyu kazanır. En büyük savaşçıları olan Golyat’ın ölmesiyle Filistinliler dağılır, savaşı kaybederler. Davut’un küçük yaş ve cüssesine rağmen savaşı kazanması kendisinin efsane olmasını sağlamıştır. Sonrasında ise İsrail Krallığı’nın da başına geçerek hüküm sürer.

Bu hikâye sanat tarihinde pek çok defa tasviri yapılan hikâyelerden biridir. Bu tasvirlerin en önemlisi şüphesiz Michelangelo’nun Davut heykelidir.

michelangelo buonarroti ve davut heykeli
michelangelo buonarroti ve davut heykeli

Michelangelo Buonarroti ve Davut Heykeli

Bu eserde Davut’un Golyat’a saldırmaya karar verdiği an simgelenmektedir. Floransa Katedrali için sipariş verilmiş, ancak eser yapıldıktan sonra Palazzo della Signoria önünde bulunan meydana yerleştirilmiştir. Heykel, 1873’te başına gelebilecek zararı engellemek amacı ile Floransa’daki Akademi Galerisi’ne götürülmüştür. 1910 yılına gelindiğinde ise eserin bir kopyası tekrardan meydana yerleştirilmiştir.

Davut Heykeli’ne Daha Yakından Bakacak Olursak:

Michelangelo bu eseri yaptığında oldukça gençti, fakat buna rağmen mermere verdiği şekil bugün bile görenleri etkilemektedir. Heykelin boyu 517 cm’dir. Figüre dikkatli bakıldığında Michelangelo’nun mükemmel insanı betimlediğini fark etmek mümkün. Her ne kadar mükemmel insanı tasvir ediyor olsa da boyutları normal insan bedeninin üç katı büyüklüğündedir. Heykel, disegno sanatsal disiplini ile temellendirilmiştir. Bu disipline göre heykel, en iyi sanat şekli olarak ortaya konulmaktadır, çünkü ilahi yaratılışı taklit etmektedir. Michelangelo’nun bu disipline olan bağlılığını Davut’un onun çalıştığı mermer bloğun zaten içinde olup, onu dışarıya çıkarmak istemesiyle açıklayabiliriz.

Bu aynı insan ruhunun bedeninin derinliklerinde bulunduğuna olan genel inanç gibidir. Ayrıca bu heykel contrapposto stilinin de bir örneğidir.

Heykelde Davut’un elindeki sapan dikkatimizi çekiyor. Bu Davut’un Golyat’ı öldürmek için kullandığı sapandır. Davut’un sağ elinde görünen damarlar insanınki gibi gerçekçidir, ayrıca bu onun ne kadar güçlü olduğunu gözler önüne sermektedir. Ayrıca Davut solak olarak tasvir edilmiştir, bunu sapan tuttuğu elinden anlayabiliriz. Heykelde sağ el bütün proporsiyona göre daha büyük yapılmıştır. Araştırmacılar bunun sebebini Michelangelo’nun Davut’a verdiği “Güçlü El” (Manu Fortis) takma adından kaynaklandığını düşünmektedirler.

Heykel ilk olarak Duomu’nun çatısındaki bir bölüme konulmak istendi, ancak heykel yetkilileri çok etkilediğinden, onu Floransa devletinin yönetim merkezi önüne yerleştirmeye karar vermişlerdir. Heykelin buraya yerleştirilmesinin ilk nedeni politik bir anlam taşıması, diğeri ise çok güzel olmasıdır. Davut’un hikâyesi Floransa’nın tarihi ile paralellik gösteriyordu ve bu nedenle Floransa’da cumhuriyetin önemli bir sembolü olarak kabul gördü. Şehirde yeni cumhuriyetçi fikirlerin oluştuğu bir dönem olduğundan, karşıt görüşteki insanlar heykele zarar vermek istemişlerdir. Bunun dışında toplum önüne çıktığı ilk yıl, bir de 1527’de politik protestolar esnasında heykele de saldırılmıştır.

Olumsuz hava koşullarından etkilenerek zarar görmemesi için Galleria dell’Accademia’ya taşınmasına karar verilmiştir. Fakat burada da 14 Eylül 1991 yılında İtalyan asıllı Piero Cannata tarafından talihsiz bir saldırıya uğradı. Cannata, çekiçle Davut’un sol ayağına vurarak parmaklarından birini kırdı. Piero Cannata bunu kendisinden Paolo Veronese’nin “La Bella Nani” isimli tablosundaki Nani’nin istediğini belirterek savunmasını yaptı.

Galleria dell’Accademia’ya Davut’u görebilmek için yılda yaklaşık sekiz milyon turist geliyor. Mermere can verip derin anlamlar yükleyen Michelangelo’nun bu heykelini hâlen hayranlıkla takdir ediyoruz.

İlginizi çekebilir: Mitolojik Aşk Hikayeleri

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu