Beyninizdeki BDNF Proteini Artırarak Her Şeyi Ezberlemek İster Misiniz? İşte En Kolay 5 Yol
Beyin hücresinde bulunan BDNF proteini, öğrenmeyi kolaylaştırarak, hafızayı en berrak halde tutarak insanları alzheimer ve parkinson gibi hafıza merkezli hastalıklardan koruması ile son zamanlarda merak konusu olmuştur. Bu protein salgısı ile ilgili her türlü kafalarda oluşan soru işaretlerine bu yazımızla cevap bulabilirsiniz.
BDNF Proteini Nedir?
BDNF proteini, beyin-türevli nörotrofik faktör kelimelerinin İngilizce olarak baş harflerinin birleştirilmesi ile oluşur. En basit haliyle anlatmak gerekirse BDNF proteinin amacı, gelişim dönemindeki bireyin sinir hücrelerinin gelişimine ve farklılaşmasına neden olmak ve yetişkinlik dönemindeki bireyde de bu hücrelerin sağlıklı kalmasını ve düzenli çalışmasını sağlamaktır.
Beynimizin en önemli yapılarından ve bir salgı proteini olan BDNF proteini, sinir hücrelerinin dış etkenlere karşı korunmasında ve hasarlı nöronların iyileşmesinde önemli bir rol oynar. BDNF proteinin insan vücuduna sağladığı en büyük yararlardan biri ise öğrenmeyi kolaylaştırarak, hafızayı en berrak halde tutarak insanları alzheimer ve parkinson gibi hafıza merkezli hastalıklardan korur.
İlginizi Çekebilir: Klostrofobi Nedir?
BDNF Protein Seviyesinin Artırılması İçin Uygulanabilecek 5 Farklı Yol
Kontrolünün neredeyse tamamının bizde olduğu BDNF protein seviyesi ile ilgili en çok merak edilen bir diğer durum ise bu seviyenin artırılması için insanların neler yapılabileceğidir.
Stres, uyku bozukluğu, depresif duygu durumu, gün içerisinde sürekli şekil değiştiren duygular… İlk bakışta neredeyse herkeste var olan doğal bir durum gibi görünen bu rahatsızlıklar, tıp literatüründe BDNF proteini olarak adlandırılan bir salgı proteinin eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıklar olarak bilinmektedir.
1. Düzenli Egzersiz Yapmak
Egzersiz yapmak, geçmişten günümüze neredeyse her yaştaki bireyin ihtiyaç duyduğu fiziki bir unsurdur. Öyle ki düzenli egzersiz sonucunda var olan rahatsızlıkların azaldığı hatta iyileşme yoluna girdiği birçok bilim insanları tarafından saptanmıştır.
Düzenli yapılan egzersizin beyne ve özellikle BDNF protein seviyesine etkisi, bilim insanları tarafından doğrudan araştırılan bir konudur. Örneğin, Polonya Wroclaw Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre neredeyse 3 ay boyunca düzenli olarak bisiklete binen erkeklerin BDNF protein seviyelerinde gözle görülür bir şekilde artış gözlenmiştir.
Hayvanlar üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda ise eforun neredeyse en az gerektiği egzersizlerin bile beyin hücrelerindeki BDNF protein seviyesine doğrudan etki ettiğini ortaya çıkmıştır. Hayvanlar üzerinde yapılan bu çalışmalar sonucunda, aynı zamanda yükselen bu protein seviyesinin yaşlılık belirtilerini ise en aza indirgediği ortaya çıkmıştır.
2. Omega-3 İçerikli Besinler Tüketmek
Omega 3 hayvanlarda yağın vücut tarafından enerjiye çevrilmesinin önemli bileşenlerinden biridir. Doğada yaygın olarak bulunan Omega 3’ün, insanların beslenmesinde ve fizyolojisinde önemli görevleri vardır. İnsan vücudunun kas aktivitelerinden tutun hücre büyümesine kadar neredeyse birçok işlev için Omega 3 yağ asitlerine ihtiyacı vardır.
Omega-3 içerikli besinler ve BDNF proteini arasındaki ilişki üzerine yoğunlaşan bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, omega-3 içerikli besinler tüketen bireylerin beyninde bulunan düşük BDNF proteinin tekrar normal seviyelere çıkabildiğini ortaya koymaktadır. Bu durumdan dolayı günlük tüketilen yiyeceklerin arasına ceviz, somon balığı, soya fasulyesi ve uskumru gibi rahatça bulunabilecek Omega-3 tarafından zengin yiyecekleri dahil etmek oldukça faydalı olacaktır.
3. Şeker Tüketimini Minimuma İndirmek
Gereğinden fazla şeker tüketiminin insan vücuduna vereceği zararların ne kadar fazla olduğu bütün bilim insanları tarafından defalarca tekrarlanan bir durumdur. Şeker, diyabet hastalığının önünü açmakla birlikte vücudun savunma sistemini zayıflatarak kansere sebep olabilmektedir. Şeker bu gibi durumlara ekstra olarak da beyin hücrelerindeki BDNF protein seviyesini de azaltmaktadır. Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre şeker, beyin hücrelerindeki bu protein salgısının düşmesindeki en büyük sebeplerden birisi olduğu ortaya çıkmıştır. Bu durumdan dolayı bu protein salgı seviyesini yükselterek ezberlemede zorluk çekmemekte kararlıysanız, şeker tüketimini bir an önce minimum seviyeye indirmeniz gerekmektedir.
4. Magnezyum ve D Vitamini Seviyelerini Normalde Tutmak
Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalara göre magnezyum ve D vitamini eksikliği, düşük BDNF protein seviyesi ile doğrudan etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Tahmin edileceği üzere en sağlıklı D vitamini kaynağı olan güneş ışığı ile magnezyum seviyesini de doğal yollardan normal seviyelere taşımak mümkündür. Ekstra olarak eksikliği gidermek için bu seçeneklerden ayrıca kuruyemişler, baklagiller, keten ve chia tohumu gibi besinler de yer almaktadır.
Her şeyin fazlası zarar diyen atalarımıza uyarak magnezyum ve d vitamini bu protein salgısına iyi geliyor diye besin ve takviyelere de yüklenmemek lazım. Özellikle magnezyum içerikli besinler tüketirken dikkatli olmanızda fayda var çünkü fazla magnezyum, depresyon ve düşük tansiyon gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bu durumdan dolayı takviye almaya karar vermeden önce mutlaka doktorunuza başvurarak bir kan testi yaptırmanızda fayda var.
5. Düzenli Uyku
İsviçre Basel Üniversitesi’nde görevli bir grup bilim insanı, yayınlamış oldukları makale ile birlikte sağlıklı bir uyku düzeni sayesinde beyindeki BDNF protein seviyesinin arttırdığı ortaya çıkmıştır. Bu bilgiye ekstra olarak, İnsomnia adı verilen uyku hastalığına sahip insanların beynindeki bu protein salgı seviyesinin normalden düşük olduğunu göstermektedir.
Sağlıklı ve istikrarlı bir uyku düzeni, bu protein salgı seviyesini artırmanın yanı sıra vücudumuza birçok yarar da sağlamaktadır. Bu yararların arasında dopamin ve gri madde seviyelerinin artması, kalp sağlığının korunması ve kilo kontrolünün sağlanması gibi durumlar da bulunmaktadır. Bu protein salgı seviyesini artırmak ve ezberde en iyisi olmak için uykunuzu daha düzenli bir hale getirmelisiniz. Bu durumdan itibaren hayatınızda yoluna girecek birden fazla durum bulunmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Psikotik Depresyon Nedir?