BilgiSağlık

Hiç Aklımızda Yokken Balkondan Atlamaktan Neden Korkarız? Bu His Neden Gelir? Nasıl Silinir?

Atlama fobisi, balkon kenarında, yüksek bir merdiven tırabzanında, çatıda veya uçurum yakınında ortaya çıkabilmektedir. Zaman zaman büyük caddelerin üstündeki üst geçitte de meydana gelir. Bu korku insanın içini kaplar ve takıntılı bir atlama düşüncesi meydana gelir. Üstelik sadece yüksek yerlerde de ortaya çıkmaz, farklı versiyonları vardır. Başlangıçta balkondan atlama korkusu olarak yaşanan bu his, bir süre sonra arabanın önüne atlama korkusuna dönüşür. Aslında temelinde bir ölme isteği yoktur, yalnızca bir düşüncedir.

İnsanlar, temelde kendi bedenlerine hakim olabilseler de bazı durumlarda değişik bir bilinç durumuyla hareket ederler. Örneğin bazı otomatikleşmiş hareketlerde bir hakimiyet yoktur. Veya uyurgezerlik durumunda kişi ne yaptığının farkında olmaz. Balkondan atlama fobisi olarak yaşanan bu durum da aslında insanın derinden gelen o isteği veya düşünceyi istemeden harekete geçirme korkusudur.

Atlama Fobisi Nedir?

Atlama fobisi, yüksekten korkma fobisiyle aynı değildir. Yükseklik korkusunda yüksek bir yerdeyken, hatta merdiven veya asansör kullanırken bile görülen aşırı fizyolojik ve psikolojik belirtiler vardır. Kişi genellikle panik atak benzeri belirtiler gösterir. Ancak atlama korkusunda kişi o unsurdan korkmaz, onu kendisinin bilinçdışı bir şekilde gerçekleştireceğinden korkar.

Aslında pek çok kişide atlama korkusu gözlenir. Düşüncelerini ve hislerini paylaşmayan kimse bu konuda yalnız olduğunu sansa da bu korku yaygın olarak görülür. Örneğin işlek bir cadde kenarından yürüyen bir kimse arabaların önüne bir anda atlayacağını düşünüp korkuyorsa, bu durum atlama fobisidir. Bu fobi sanıldığından daha sık görülür.

Atlama fobisini yalnızca bir yüksek yerlerden veya hızlı bir şeylerin önüne atlamak olarak değerlendirmek yanlıştır. Atlama fobisi, temelinde yanlış görülen şeyleri yapmaktan duyulan korkuyu içerir. Örneğin dolaptaki ilaçları içme korkusu, jiletle kendine zarar verme korkusu, hoşlanılan bir kimseyi taciz etme korkusu veya toplumsal anlamda yanlış görülen şeyleri yapma korkusu olarak kendini gösterir. Bu anlamda atlama fobisini obsesif belirtiler çerçevesinde değerlendirmek de mümkün olur.

Obsesif kompulsif bozukluk psikiyatrik bir hastalıktır. Bu hastalıkta kendine veya başkasına zarar verme korkusu da vardır. Bu düşünceler kontrol edilemediğinde obsesyona dönüşür. Obsesyon, takıntılı ve yineleyici düşüncelerdir. OKB hastalığının da belirtilerinden biridir. Ancak atlama korkusuna sahip birinin doğrudan OKB hastası olduğunu söylemek yanlıştır. Bu düşünceler hayata geçmiyorsa, takıntılı bir şekilde ortaya çıkmıyorsa ve sürekli değilse zararsızdır.

"<yoastmark

Atlama Korkusu Neden Olur?

Balkondan atlama korkusu ve zarar verme korkusunun ortaya çıkma sebebi aslında bunların yasaklanmış veya olması kesinlikle hayat akışına aykırı şeyler olmalarıdır. Örneğin hayatından memnun ve intihar düşünceleri olmayan birinin balkondan atlaması beklenmez. Balkon kenarından dışarıyı izleyen kişinin bir anda bunu eyleme geçirmesi absürttür. Ancak tam olarak bu absürtlükten dolayı akla gelir.

Atlama korkusunun bir diğer çeşidi olan zarar verme korkusu da benzer bir nedenle ortaya çıkar. Örneğin bir bebeği taşıyan kişi o bebeğe zarar vermeyi asla istemediği için bebeğe zarar vermekten korkar. Korktuğu için de bu düşünceleri kontrol edemez. Hatta en çok sakındığı durum olan ona kendinin zarar verdiği düşüncesi de aklına gelir.

Atlama korkusu veya zarar verme korkusu, bu tür durumların yaşanma ihtimaline karşın ortaya çıkar. Zihin bir canlandırma yapar ve sonuçları hakkında düşünür. Zihin aslında bu tür durumlara karşı hazırlık yapar. Ancak düşüncelerin kontrolden çıkması durumu sakıncalıdır. Böyle canlandırmalar sık sık oluyorsa mutlaka bir psikiyatri uzmanına danışmak gerekir. OKB hastalığında  bu tür düşünceler çok sık yaşanmaktadır. Bu nedenle OKB belirtileri olup olmadığı sorgulanmalıdır.

Önerilen İçerik: OKB Nedir?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu