Sağlık

Ketojenik Diyet Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ketojenik diyet, vücudun karaciğerde keton ürettiği, yağ oranı yüksek ve karbonhidrat oranı düşük bir diyettir. Ketoz, vücudun yüksek düzeyde keton cisimlerine sahip olduğu metabolik bir durumdur. Bu diyet, vücudunuzu enerji üretmek için yakıt olarak yağ ve ketonları kullanmaya zorlar. Vücudunuzu karbonhidrattan mahrum ettiğinizde, bunun yerine yağ yoluyla enerji üretmek için vücudunuzun doğal sürecini tetikler.

Bu, bağırsak sağlığını iyileştiren ve kan şekeri seviyelerini stabilize eden şeker tüketimi ihtiyacını ortadan kaldırır. Ayrıca kan şekerinizi yönetmek için insülin ihtiyacını azaltır ve yağsız bir vücuda sahip olmanıza yardımcı olur. Bu tür bir diyetin kilo vermeye, nöbet kontrolüne, yorgunluğa, nörolojik bozukluklara ve hatta Tip 1 Diyabete yardımcı olabileceğine dair kanıtlar var.”

Aldığınız karbonhidrat miktarını azaltan bir beslenme planı olan ketojenik diyet, daha ince bir bel vaat ediyor. Bu iddianın arkasındaki bilim de, uzun bir süredir devam ediyor. Ve bu araştırmalar, sonsuza kadar devam edecek. Bu konuda çalışma yapmak zor olsa da, kısa vadeli kilo kaybına neden olabilir gibi görünüyor. Ancak, uzun vadede tam olarak nasıl olacağı belirsizliğini koruyor.

Ketojenik Diyet Nedir?

Son günlerde birçok ünlü ismin adının yanında anılan ve bu ünlü isimlerin ameliyatsız kilo verdiklerini açıklayan Keto Diyeti, insanların aç kalmadan hızlı ve sağlıklı bir şekilde zayıflamalarını sağlamaktadır. Bu diyeti uygulayan kimseler sevdikleri yiyecekleri tüketip, porsiyon hesabı yapmadan yemek yiyebilirler. Yemeklerinin belirli bir süresi olmadığı gibi, kalori hesaplamaları da yapmazlar.

Ketojenik Diyetin Diğer Diyet Türlerinden Farkı Nedir?

Ketojenik diyet, diğer diyet türlerinden farklıdır ve orta düzeyde kalori azaltma ihtiyacı olanlar veya kan şekeri regülasyonu ile ilgili sorunları olanlar için kullanılabilir. Çocuklarda nöbetleri yönetmede de etkili olduğu bulunmuştur. Ketojenik diyet aynı zamanda düşük karbonhidrat, yüksek yağ, orta protein olarak da bilinir ve bu diyeti uygulayan çocuklar, keto menüsünden yiyecekleri yediklerinde aşırı yeme alışkanlıklarına sahip olmadıkları için aşırı yeme ile ilgili daha az sorun yaşarlar.

Uzmanlar, bazı kişilerin ketojenik diyete iyi yanıt vermediğini, baş ağrısına ve baş dönmesine neden olabileceğini belirtmişlerdir. Bazı insanlar kilo verebilir ve kilo alamaz, bazı insanlar kilo verebilir ama yağ veremez ve bazı insanlar gerçekten kilo alabilir. Keto diyeti aynı zamanda kalp için sağlıklı olabilir, bu da siz üzerindeyken bile kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Kabızlık hissetmemek için yeterince lif tükettiğinizden emin olmalısınız.

ketojenik diyetin diğer diyet türlerinden farkı nedir
ketojenik diyetin diğer diyet türlerinden farkı nedir

Bazı araştırmacılar, ekzojen ketonlar alarak ketojenik diyet yapmadan ketozis durumunda kalmanın mümkün olduğunu bulmuşlardır. En çok kullanılan ürünlerden biri beta-hidroksibutirat ve asetoasetatı içecek formunda sağlayan KETO//OS’dur. Bu tipik bir ketojenik diyet değildir, ancak kilo kaybını teşvik etmek için vücudunuzun yağ ve karbonhidratlardan gelen enerjiyi işleme şeklini değiştirebilir.

Ketojenik Diyeti Kim Bulmuştur?

Ketojenik diyet 1924 yılında Dr. Russell Wilder tarafından epilepsi hastaları için bulmuştur. Diyet, vücudu yakıt olarak karbonhidratlar yerine yağ ve ketonları kullanmaya zorlar. Vücudunuzu karbonhidratlardan mahrum bıraktığınız zaman, vücudunuzun doğal yağ yoluyla enerji üretme sürecini tetikler. Ketoz adı verilen bu süreç, daha sonra glikoz yerine enerji olarak kullanılan ketonları üretir. Ketoz, insülin ihtiyacını ortadan kaldırmaya yardımcı olur ve açlık semptomlarını azaltır ve nöbetleri yönetirken kan şekeri seviyelerini düşürür. Ayrıca vücudunuzu sakinleştirmeye yardımcı olur, bu da uyku için iyidir.

İlginizi Çekebilir: Ketojenik Diyet Rehberi

Ketojenik Kelimesi Anlamı Nedir?

“Ketojenik” kelimesi, vücudun birincil enerji kaynağı olarak yağ ve ketonları kullanmaya başladığı bir süreç olan “ketoz” kelimesinden gelir. Ketoz, ana enerji kaynağınız olarak karbonhidrat değil, yağ yaktığınız anlamına gelir. Vücudunuzun metabolizması karbonhidrat yerine yağa dayandığında, insülin seviyeleri düşmeye başlar ve bu da kan dolaşımında daha sağlıklı glikoz seviyelerine yol açar. Bu sürecin sonucu, iştahta önemli bir azalma olurken, aynı zamanda insülin duyarlılığını, kan şekeri/glisemik kontrolünü, iştah kontrolünü ve glikoz metabolizmasını geliştirir. Ayrıca proteinlerin vücudumuz tarafından nasıl kullanıldığını da değiştirir.

Ketozun Faydaları Nelerdir?

Ketozun faydalarından bazıları, kilo ve yağ kaybetmenize yardımcı olabilmesi, insülin duyarlılığını iyileştirmesi, glikoz ve insülin düzeylerini düşürmesi, açlığı azaltması ve enerji düzeylerini yükseltmesidir. Ketojenik diyetin çocuklarda nöbetleri yönetmede ve sağlıklarını iyileştirmede etkili olduğu kanıtlanmıştır. 2010 yılında yapılan bir çalışmada, ketojenik bir diyetin nöbetleri azaltmadaki etkinliği, 150 çocuk ve ergenle yapılan randomize bir çalışma ile incelendi. Bu katılımcıların yarısına Ketojenik diyet verilirken diğer yarısına hastaların aynı sayıda kaloriyi ancak daha düşük glisemik yüke sahip gıdalardan alacakları düşük glisemik indeks tedavisi verildi.

Her iki diyetten iki yıl sonra, Ketojenik diyet grubundakilerin nöbet sıklığında önemli ölçüde daha fazla azalma oldu. Buna ek olarak, vardı

Keto diyetinde olanlar arasında IQ puanlarındaki artışlarla birlikte EEG okumalarında yapılan iyileştirmeler. Ketojenik diyet, vücudunuzun çalışma şeklini değiştirmenize olanak tanıyan ve aynı zamanda beyninizin birincil enerji kaynağı olarak şeker ve karbonhidrat yerine ketonları ve yağı kullanmasını sağlayan çok güçlü bir diyettir. Ketojenik diyeti takip eden birçok insan var, ancak bu diyetle ilgili bazı endişeler var. Bu endişelerden biri, bu diyette elde edilen kilo kaybıyla ilgilidir.

ketojenik diyetin diğer diyet türlerinden farkı nedir
ketojenik diyetin diğer diyet türlerinden farkı nedir

Yeterli protein alımına ve kan şekeri kontrolüne izin veren, ancak yağları verimli bir şekilde yakmayan ve kas kütlesinden uzaklaştırmayan yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı ketojenik diyet gibi çeşitli diyet türleri vardır. Başka bir diyet türü, karbonhidrat alımını azaltarak ketozis elde etmeyi amaçlayan düşük glisemik indekstir. Diğer diyet türleri arasında, glikoz seviyelerinin günde 20 gramın üzerine çıkmasına izin vermeyen ve nöbet oranlarını azaltmada etkili olduğu kanıtlanmış, ancak kilo verme ve kilo verme yeteneği sınırlı olan çok düşük karbonhidratlı diyet yer alır. kan şekerini kontrol et. Önerdiğim diyet, yeterli protein alımının yanı sıra yağ alımını da içeren orta derecede karbonhidrat kısıtlı bir diyettir.

Ketojenik diyet çocuklarda epilepsi tedavisi için kullanılmış olsa da, diğer popülasyonlara uygulanmadan önce daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Yağ oranı yüksek ve karbonhidrat oranı düşük bir diyeti takip etmek sert bir önlem gibi görünse de, glikoz seviyenizi kontrol ederken kilo verecek ve aynı zamanda nöbet aktivitenizi yönetmenize yardımcı olacaksınız. Herhangi bir diyet programına başlamadan veya ilaçlarınızı değiştirmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Ketojenik Diyet Makro Miktarları

Klasik bir ketojenik diyet, karbonhidrat miktarını toplam günlük kalori alımının %10’ununun altına düşürmeyi içerir. Protein alımını ise %20 ile sınırlandırır ve geri kalan kısmı yağlar oluşturur.

Karbonhidratların bu şekilde tüketilmesi; vücudu, glikoz eksikliği ile karakterize edilen metabolik bir durum olan ketoz adı verilen bir duruma sokmaktadır. Çok az karbonhidrat alındığında; vücut önce depolanan glikozu karaciğerden çeker ve glikozu serbest bırakır. Bunun 3-4 gün boyunca devam etmesi durumunda, glikojen tamamen tükenirse, “insülin” adı verilen hormonun kan seviyeleri azalır.

Vücut da, birincil yakıt kaynağı olarak yağı kullanmaya başlar. Karaciğer daha sonra, glikoz yokluğunda kullanılabilen depolanmış yağdan, “keton” adı verilen maddeler üretir. Doğrudan enerji için yağ depolarını parçalayan ketojenik diyet, hızlı bir kilo kaybı sağlama yeteneği ile bilinir.

Ketojenik Diyet Hakkında Tüm Bilinmesi Gerekenler Neler?

Keto Diyetinin esas amacı, insanların karbonhidratı kesmesini sağlamaktır. Çünkü yapılan açıklamalar, diyet esnasında daha çok yağ alımının daha çok yağ eritmeye yaradığını göstermiştir. Yani bu diyette dikkat edilmesi gereken tek nokta, karbonhidrat alımından kaçınmaktır. İnsanlar her şeyi gönül rahatlığı ile tüketebilir, fakat karbonhisratlı şeyler yememelidir.

Örneğin o çok sevilen pizza, beyaz ekmek, kurabiye, poğaça gibi yiyecekler yenilmemeli, kalan her şey tüketilmelidir. Kişilerin kendi istek ve arzularına göre hazırlanan bu diyet, insanların sağlıklı bir şekilde kilo vermesini sağlamaktadır.

Öneri İçerik: Ceviz suyunun faydaları

Uzmanların yaptıkları açıklamalar, vücut harekete başladığında eriyen ilk maddenin karbonhidratlar olduğunu göstermiştir. Karbonhidratların ardından yağ ve onun ardından da proteinler yakılmaktadır. Bu nedenle bu diyette protein alımıyla yağ alımını da dengelemek gerekir. Yağ alımı az kaldığı takdirde, durum olumsuz sonuçlar yaratabilir.

Yapılan araştırmalarda ketojenik diyetin sağlıklı bir şekilde kilo verdirdiği kanıtlanmıştır. Bununla ilgili 20’den fazla deney yapılmış ve insanlar durumdan son derece memnun kalmıştır. Ortaya çıktığı ilk günden itibaren, insanların rahatça kilo vermelerini sağlayan bu diyet oldukça başarılıdır.

Birçok ünlü ismin ameliyata gerek kalmadan kilo vermesini sağlayan bu diyet sayesinde, kilo vermek çok kolaydır. İnsanlar açlık duymadan rahatlıkla kilo vermektedir. Ayrıca bu diyet sayesinde mide küçülmekte, diyet bittiğinde de insanlar kilo almadan yollarına devam edebilmektedir.

Ketojenik Diyet Ne Kadar Yapılmalıdır?

Diyete başlarken, minimum 6 haftalık bir taahhütte bulunun. Yeni bir yakıt kaynağına geçtiğiniz için, ilk 2-3 haftalık süreç zorlu geçebilir. Spor yapıyorsanız, ilk haftalarda geçici bir performans düşüşü yaşanabilir. Ancak 4.hafta ve sonrasında, güçlü bir şekilde performans yeniden yükselmeye başlar. Altı haftalık hedefinize ulaştığınızda; artık metabolik mekanizma devreye girer ve tersine çevirmek zordur.

Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Ketojenik Diyet Hakkında Tüm Bilinmesi Gerekenler nedir adlı yazımızı bu diyetin nasıl yapıldığını anlatmak için yazdık. Sağlıksız zayıflayanlara faydamız dokunur düşüncesiyle yazdık. Ketojenik diyet her ne kadar yapılması kolay bir diyet gibi görünse de, esasında kişiye göre hesaplanmaktadır.

Bu diyette kalori hesabı tutulmamaktadır, fakat insanlar her şeyin serbest olması dolayısıyla, karbonhidrat dışında her şeyi de tüketmemelidir. Buradan kasıt bu diyetin kilo almaya neden olacağı değildir. Burada insanların kan değerlerinin ve rahatsızlıklarının hesabı yapılmaktadır.

Ketojenik diyet yaparken şeker tüketmek serbesttir. Fakat bu insanların deli gibi şeker yemesi normaldir demek değildir. Yani bir şeker hastasının deli gibi şeker yemesi elbette sorun çıkarır, fakat şeker hastası şeker yememesi gerektiğini de bilir. Şeker hastalığı teşhisi konulmamış kişiler, doymak için her öğünde porsiyonları büyük tatlılar tüketirlerse, şekerleri yükselecektir. Bu diyeti ölçüsüz ve kendi kafasına göre yapan kişiler, baş dönmesi gibi sorunlar ile karşılaşabilir ve hatta bayılabilir. Bu diyeti en doğru uygulama şekli, diyetisyenden kendi şeker ve kan değeri durumlarına uygun bir liste istemektir.

Bunun haricinde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de, protein tüketimini ayarlamaktır. İnsanlar protein tüketmekten kaçınırlarsa, bu diyetin anlamlı sonuçlara ulaşması imkansız olduğu gibi rahatsızlık da yaratabilir. Keto Diyeti yapan bir kimsenin her gün peynir, süt, yoğurt gibi süt ürünlerini tüketmesi gerekir. Ve ayrıca haftada en az 2 kez balık ve en az 2 kez de kırmızı ve beyaz et tüketimi gerekmektedir. Yani haftada en az 4 kez bu ürünler sofrada olmalıdır.

Ketojenik diyet yaparken dikkat edilmesi gereken diğer bir unsur vitamin ve sebze alımıdır. İnsanlar brokoli ve kereviz gibi halk tarafından fazla benimsenmeyip yenilmeyen ürünleri tüketmek istemeyebilir. Fakat mutlaka ya öğle öğünlerinde, ya da akşam öğünlerinde veya seviyorlarsa ikisinde de salata tüketimi gereklidir. Bu diyet yapılırken salatalar sofraya konulup, konulduğu gibi kaldırılmamalıdır. İnsanlar mutlaka domates, soğan, yeşillik gibi gıdalarla da karnını doyurmalıdır.

Ketojenik diyet yaparken meyve tüketimi ihmal edilmemelidir. İnsanlar isterlerse ara öğünlerinde, isterlerse de ana öğünlerinde mutlaka meyve tüketmelidir. Yazın yaz, kışın kış meyveleri mutlaka evlerde bulundurulmalı ve insanların tüketmesi sağlanmalıdır. Bu gibi gıdaların eksikliği, diğer eksik gıdalar ile buluştuğunda vücutta olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.

Keto Diyeti Yaparken Tüketilmesi Gereken Besinler

Bu diyeti uygularken baharat ve tuz tüketiminden kaçınmaya gerek yoktur. Gönül rahatlığı ile bu çeşniler tüketilebilir. İnsan damak zevkine uygun yemekler hazırlayabilirler.

  • İçeriğinde şeker bulunduran gıdalar mutlaka tüketilmelidir. Bu gıdalar genellikle doktorun ve kişinin tercihlerine göre belirlense de, tüketimi doyurucu ve sağlıklı olan şekerli gıdalar şu şekilde sıralanabilir: Kek, dondurma, şekerleme, şekerli sakız, soda, meyve suyu, limonata. (Gazlı içeceklerden uzak durulması tavsiye edilir. Bunun sebebi kola ve fanta gibi asidik içeriği yüksek olan besinlerin bölgesel yağlanmaya neden olmasıdır. Yani kişiler bu diyeti uygularken bacaktan çok verdim, fakat göbek olduğu gibi duruyor gibi cümleler kurabilir. Bunun olmaması için düzenli spor yapılmalı ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.)
  • Tahıl ve nişasta içeriği yüksek olan gıdalar tüketilmelidir. Karbonhidrattan uzak durulurken, tahıl ve nişasta tüketmek unutulmamalıdır. Yani kişiler pirinç, kuru bakliyat, makarna ve mısır gevreği tüketebilir.
  • Meyve tüketimi ihmal edilmemelidir. Yukarıda da detaylı bir şekilde açıklandığı gibi meyve tüketimi mutlaka yapılmalıdır. Fakat meyve porsiyonları büyükse ve karpuz gibi şeker oranı yüksek meyveler tüketiliyorsa, şerbetli tatlılardan uzak durmakta fayda vardır.
  • Sebze tüketimi ihmal edilmemelidir. Özellikle köklü sebze tüketmek çok mantıklı bir tercih olacaktır. Çünkü patates ve havuç gibi gıdalar insanların tok durmasını sağlar.
  • Az yağlı ürünler ve piyasaya sürülen diyet ürünleri tüketilmelidir.Bu ürünler insanların tok durmasını sağladıkları gibi zayıflamalarına da yardımcı olur. Fakat bundan kasıt kesinlikle yiyerek zayıflattığını iddia eden çaylar ve çorbalar değildir.
  • Protein tüketimine özen gösterilmelidir. Yemeklerin büyük bir çoğunluğu kırmızı ve beyaz etten oluşmalıdır. Bunun dışında yumurta, süt, yoğurt ve benzeri gıdalar tüketilmelidir. İşlenmemiş peynirler tüketilir fakat çedar peyniri gibi fast food yiyeceklerden ufak durulmalıdır. Balık tüketimine özen gösterilmelidir. Özellikle somon balığı insanların tok durmasını sağlayacak, kilo verimini destekleyecektir.
  • Kuruyemiş ve tohum tüketimine dikkat edilmelidir. Kesinlikle kuruyemiş, ceviz, badem, fındık gibi besinler tüketilmelidir. Bu insanların sağlığını destekleyici olduğu gibi, zayıflama sürecini de hızlandırır.
  • Sağlıklı yağlar tüketilmelidir. Zeytinyağı, avokado yağı, hindistan cevizi yağı, çörekotu yağı, aspir yağı gibi gıdalar metobalizma hızlandırıcıdır ve yağ yakımını hızlandırır.
  • Çeşniler tüketilebilir.

Ketojenik Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ketojenik Diyet Hakkında Tüm Bilinmesi Gerekenler içerisinde dikkat edeceğiniz ilk unsur, sağlıksız yağlardan kaçınmaktır. Örneğin mayonez, sarımsaklı mayonez ve ranch sos gibi gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bu gıdalar sağlığa zarar verdiği gibi kilo verme sürecini de yavaşlatacaktır. Mümkün olduğu kadar bu gıdalardan uzak durmakta fayda vardır.

Diyet daha çok bütün ve tek bileşenli gıdalardan oluşturulmalıdır. Örneğin kaynamış patates tüketimi, kalori hesaplamalı  diyetlerde olduğu gibi, bu diyette de son derece işe yaramaktadır. Fakat ketojenik diyette patatesin porsiyonunu ayarlama zorunluluğu yoktur. İnsanlar istediği adette ve istediği büyüklükte tüketerek, kilo verimlerini hızlandırabilir. Patates çok tok tutan bir nişastadır ve son derece sağlıklıdır.

Karbonhidrat alımını tam olarak kesmeye gerek yoktur. Örneğin porsiyonu ayarlanmış az miktarda makarna ve istenilen miktarda pilav tüketimi yapılabilir. Fakat ekmek, kurabiye gibi gıdalardan uzak durmakta fayda olacaktır. Ayrıca fast food tüketimini en aza indirmek de doğru bir karardır.

  • Bol bol elektrolit alın: Bu diyeti yaparken, bol miktarda sodyum, magnezyum ve potasyum almalısınız. Ketozis durumuna girmek, vücudun su ağırlığını gerçekten temizler ve tonlarca elektrolit de su ile birlikte ayrılır. Her gün; 4.5 gram sodyum, 300-400 mg magnezyum ve 1-2 gram potasyum almayı deneyin.
  • Yağ tüketin ama aşırıya kaçmayın: Ketojenik diyetin yüksek yağlı bir diyet olması, istediğiniz kadar yağ alabileceğiniz anlamına gelmiyor. Bu beslenme tipi, fazla yağ yemekten çok, karbonhidrat tüketimini sınırlandırmakla ilgilidir. Diyete başladığınız ilk haftada fazla yağ almak, keto-adaptasyonu hızlandırabilir. İlk hafta bittikten sonra, yağ alımını toplam kalori miktarının % 65-75’ine düşürebilirsiniz.
  • Sebze tüketimi: Sebzeler, genel olarak keto diyeti dostudur. Önemli mikro besinler sağlamalarının dışında, ihmal edilebilir miktarlarda karbonhidrat da sağlarlar. Sebzeler, kalorilerin çoğunu yağın sağladığı bu diyette, hacim olarak diyetin büyük kısmını oluşturmalıdır.
  • Meyve tüketimi: Çilek, böğürtlen, ahududu ve yaban mersini gibi meyvelerin Glisemik İndeksi düşüktür. Biraz çilek yemek ketojenik olmasa da, sizi diyetten de çıkarmayacaktır.
  • Lif alımı: Bu diyeti uygulayan birçok insan, lifleri görmezden gelme eğilimindedir ancak bu doğru bir davranış değildir. Lifler, bağırsak biyosunu besler ve bakterilerin bağışıklık sistemine destek sağlaması için fermente edilebilir bir kaynak sağlar.

Ketojenik Diyet ve Egzersiz Performansı

Vücudumuz, karbonhidratlarla beslenmeyi tercih ederken, ketonlar beyni ve vücudu besleyebilir. Yani, vücudunuzu tehlikeli bir şekilde tüketmemiş olursunuz.

Ketoz durumuna geçmek; kas glikojen seviyelerinin azalması anlamına gelmez. Zamanla, ketojenik diyete adapte olan biri için yakıt olarak yağ yakma ve hala glikojen bulundurma yeteneği gelişir.

Uluslararası bir sporcu topluluğu tarafından gerçekleştirilen 10 haftalık bir çalışmada; ketojenik diyetin sporcuların vücut kompozisyonunu ve refahı iyileştirdiği ancak performans anlamında bir iyileşme sağlamadığı bulunmuştur.

Aslında, sporcuların başlangıçta düşük enerji seviyeleri yaşadıkları da bulunmuştur. Bununla birlikte, bu ve benzer çalışmalar küçüktü ve uzmanlar, ketojenik diyetin uzun vadeli etkilerinin incelenebilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtmektedir.

Kilo Kaybı: Keto Diyetinde İlerleme Kaydedip Kaydetmediğinizi Nasıl Anlarsınız?

Kilo vermenin, bu diyette ilerleme kaydettiğinizin tek göstergesi olmadığını bilmeniz önemlidir. Beden ölçülerindeki değişiklik, daha önce giyilemeyen dar kıyafetlere girebilmek ve diğer birkaç gösterge de doğru yolda olup olmadığınızı gösterebilir. Peki, ketojenik diyet ile zayıflama programını sürdürürken ilerleme kaydedip kaydetmediğinizi nasıl anlarsınız?

Zaman içinde kilonun azalması

Diyete başlamadan önce kilonuzu öğrenin ve haftalar sonra ne kadar ilerlemiş olduğunuzu görün. Zamanla, kilo değerinizde bir düşüş eğilimi olursa, o zaman kendinizi doğru yolda olduğunuza ve gerçekten ilerleme kaydettiğinize ikna edebilirsiniz!

Beden ölçülerinde incelme

Evet, bel ölçüsünün azalması da ketojenik diyette ilerleme kaydettiğinizin bir göstergesidir. Tartıdaki durgunluk, muhtemelen sizin elinizde değildir. Ancak, beden ölçüleriniz değiştikçe ve giysileriniz bollaştığı sürece, ilerleme kaydediyorsunuz demektir. Bunu denemenin bir yolu, asla sığmayacağını düşündüğünüz eski kıyafetleri denemektir.

Daha iyi egzersiz performansı

Egzersiz programını fazla çaba sarf etmeden daha kolay yapabilmek, gücün artması ile sonuçlanan bir ilerlemenin göstergesidir. Bununla birlikte; egzersiz sırasında rahat hissetmek, kendinizi daha fazla zorlamanız gerektiğinin bir göstergesidir.

Etkili egzersiz yapmanın temelindeki fikir, kendinize meydan okumaktır. Örneğin, artık 15 şınav çekme konusunda uzman olduysanız, artık 20’yi denemenin zamanı geldi. Benzer şekilde, 10 tekrar için 20 kilo ağırlık kolay görünüyorsa; ya tekrar sayısını ya da ağırlığı arttırmalısınız. Aşamalı yük arttırımını devam ettirmek, kilo verme planınızda ilerleme kaydetmenizi sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu