BilgiSağlık

Sarımsak Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Sarımsak yağının faydaları nelerdir? Sarımsak yağı cilde sürülür mü? Sarımsak yağı saça sürülür mü? Sarımsak yağı yenir mi? Sarımsak yağı yemeklerde kullanılır mı? Sarımsak yağı zararları nelerdir?

Sarımsak yağı, sarımsaktan yapılan keskin bir yağdır. Kabukları soyulan ve hafifçe ezilen sarımsakların (Allium sativum) soğuk sıkım zeytinyağı içerisinde bekletilmesi sonucu elde edilir.

Sarımsak Yağının Faydaları Nelerdir?

İdrar söktürücü, balgam söktürücü, ve terletici olarak kullanılır. Baharat gibi, yağın da antiparaziter, antibakteriyel, antifungal ve böcek öldürücü gibi bazı ek faydaları dahil olmak üzere birçok faydası vardır

Cilt Problemlerine İyi Gelir

Sarımsak yağının anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri, atopik dermatit, sedef hastalığı, akne, yara izleri, kırışıklıklar ve koyu halkalar gibi cilt durumlarını tedavi etmek için mükemmeldir. Sarımsak yağı ayrıca yaralara kan sağlamaya yardımcı olan kükürt bileşikleri içerir ve doku oluşumunu hızlandırır.

Akne Oluşumunu Önler

Sarımsak yağı akne tedavisine ve kontrolüne yardımcı olan selenyum, allicin, C vitamini, B6 vitamini, bakır ve çinko içerir. Antiinflamatuar özellikler, iltihaplı cildi yatıştırmaya yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir: Sivilce Kızarıklığı En Çabuk Nasıl Geçer?

Kalp Sağlığını Destekler

Sarımsak yağı damar tıkanıklığını önleyen bir bileşik olan dialil disülfit içerir. Dialil disülfit atardamarlardaki kan pıhtılarını önleyerek inme veya kalp krizi gibi durumları önler. Ayrıca sarımsak yağı kan damarlarının esnekliğini artırarak dolaşımı iyileştirir.

Beyin Fonksiyonlarını İyileştirir

Sarımsak yağı, hafıza kaybı veya bunama gibi nörodejeneratif hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Sarımsak yağı oksitlendiğinde beyinde pıhtılara yol açabilen kolesterolü önleyen dialil disülfit ve dialil trisülfit gibi kükürt bileşikleri içerir.

Alzheimer’ı Önler

Serbest radikallerden kaynaklanan oksidatif hasara karşı koruyucu mekanizmalarını destekleyen antioksidanlar içerir yaşlanma sürecine geciktirir. Antioksidan özelliklerin yanı sıra kolesterol ve kan basıncını düşürme üzerindeki etkiler Alzheimer hastalığı ve bunama gibi yaygın beyin rahatsızlıkları riskini azaltır.

İlginizi Çekebilir: Erken Yaşta Saç Neden Beyazlar? Saç Beyazlamasının Geçmesi İçin Yapılabilecekler

Virüslere Karşı Koruma Sağlar

Sarımsak yağı, influenza B, herpes (uçuk), çiçek, Rinovirüs tip 2 gibi birçok virüs sarımsak özlerine duyarlı olduğundan sarımsak yağı antiviral olarak kullanılabilir. Sarımsak yağı, virüs bulaşmış diğer hücreleri yok eden doğal öldürücü hücrelerin aktivitesini artırır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Sarımsak yağının immünomodülatör etkileri vardır bu da iltihabı azaltarak ve bağışıklığı artırır. Sarımsak yağı enflamatuar bileşiklerin üretiminden sorumlu olan Th1 hücrelerinin dengesini iltihaplanma ile mücadele eden Th2 hücrelerine doğru kaydırır ve bu şekilde bağışıklık tepkisini tetikler.

Saçları Güçlendirir

Sarımsak yağı saç derisine iyi gelen antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Saçta bulunan ve saç sağlığına katkıda bulunan kalsiyum, çinko ve selenyum gibi besinler açısından zengindir ve saçların uzamasına katkıda bulunur. Antiviral ve anti-fungal özelliklere sahip olduğu için kafa derisinin viral veya mantar enfeksiyonlarına yardımcı olur. Saç derisinde kan akışını artırarak kepek oluşumunu engeller ve saçların güçlenmesini sağlar.

Sindirim Sistemi Problemlerine İyi Gelir

Sarımsak yağı antibakteriyel özellikleriyle bağırsak patojenlerine karşı savaşır. İçinde bulunan allisin ve diğer organosülfür bileşikleri, mide kanserine ve çeşitli sindirim sistemi hastalıklarına neden olan bağırsak patojenleri olan Helicobacter pylori’ye karşı inhibe edici etki gösterir. Ayrıca gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerle de savaşır.

İlginizi Çekebilir: Bağırsaktan Sürekli Ses Gelmesi ve Hassas Bağırsak Sendromu Nasıl Geçer?

Sarımsak Yağı Nasıl Kullanılır?

Sarımsak yağı yemeklere katılarak ve doğrudan cilde ya da saça uygulanarak kullanılabilir. Ancak keskin bir yağ olduğu için yemeklere katılırken zeytinyağıyla birlikte kullanılması önerilir. Zeytinyağıyla karıştırarak yemeklerinize katabilir salatalarınıza sos olarak kullanabilirsiniz.

Sarımsak yağını saçınıza sürecekseniz doğrudan saça uygulayabilirsiniz. 2-3 damla sarımsak yağını elinize alıp dairesel hareketlerle saç diplerinize masaj yapabilirsiniz.

Sarımsağın cilde direkt olarak uygulanması reaksiyonlara neden olabilir. Az miktarda sarımsak yağını jojoba yağı, hindistan cevizi yağı, üzüm çekirdeği yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile karıştırarak bu tür reaksiyonları azaltabilir veya önleyebilirsiniz. Ayrıca daha geniş bir alana uygulamadan önce karışımı cildin küçük bir bölgesinde test ederek hassasiyetinizi ölçebilirsiniz. Herhangi bir kızarıklık, yanma, kaşıntı durumunda bölgeyi bol suyla yıkayın ve sarımsak yağını kullanmayı bırakın.

sarımsak yağı faydaları nelerdir
sarımsak yağı faydaları nelerdir

Sarımsak Yağı Nasıl Saklanır?

Sarımsak yağı kuru, karanlık ve serin bir yerde kapalı bir şekilde muhafaza edilmelidir.

Sarımsak Yağı Zararları Nelerdir?

Sarımsak yağı fazla miktarda kullanılırsa mide yanması, mide ekşimesi gibi sindirim sistemi problemlerine yol açabilir. Sarımsak yağı içinde bulunan kimyasallar sebebiyle kan sulandırıcı bir etki gösterir. Bu sebeple ameliyat ve tıbbi operasyonlardan önce alınmaması gerekir.

Sarımsak Yağı Nereden Satın Alınır?

İlaçsız Market’in içeriğinde antioksidan, C vitamini, A vitamini, B vitamini bulunan, GMP sertifikalı, el işçiliğiyle üretilen, gerekli test ve analizlerden geçen, soğuk sıkım Sarımsak Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.

sarımsak yağı faydaları nelerdir?
i̇laçsız market sarımsak yağı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu