BilgiSanat Tarihi

Ressam Monet’in Nilüferleri

Neler Okuyacaksınız --->

Ressam Monet, doğadan ilham alan bir izlenimci sanatçıdır. Ressam Renoir ile çok yakın arkadaştır. Beraber izlenimcilik akımına öncülük yapmışlardır. Monet ve Renoir sanat okulunda arkadaş olmuşlar ve sonrasında uzun yıllar boyunca beraber resim yapmışlardır. Özellikle orman, nehir kenarı gibi yerlerde vakit geçirerek doğadan ilham almaktan hoşlanır ve burada doğa resimleri yaparlardı.

Monet’in doğa resimleri çok ünlüdür ve bunlardan en önemlileri de nilüferlerdir. Ressam Monet, evinin yakınındaki derede açan nilüferleri pek çok kez resmetmiştir. Bu resimler genel olarak Nilüferler adıyla bilinmektedir. 20’den fazla nilüfer resminden oluşan bu Nilüferler serisi Monet’in özel olarak hazırladığı bir seridir.

Duydunuz Mu? Ressam Renoir Ve İzlenimcilik

ressam monet kimdir?
ressam monet kimdir?

Ressam Monet Kimdir?

Claude Oscar Monet olarak da bilinen bu sanatçı, Fransız izlenimcilerinden biridir. 18040 yılında dünyaya gelmiştir. 5 yaşına kadar Paris’te yaşamıştır. Annesi şarkıcıdır ve babası bir bakkaldır. Monet’in kariyeri konusunda babası bakkallığa devam etmesini isterken annesi onun sanata yönelmesini istemiştir.

Küçük yaşta karakalem yapmaya başlamış ve bu karakalem resimlerini küçük meblağlara satmıştır. Ortaokul döneminde manzara ressamı Eugène Boudin ile tanışmıştır. Monet, bu sanatçının etkisinde kalarak kendisi de doğa manzaralarından ilham almaya başlamıştır.

Ressam Monet, teyzesinin desteğiyle üniversitede sanat eğitimi aldı. Bu sanat akademisinde beraber izlenimciliği kuracakları arkadaşlarıyla tanıştı. Bu isimlerden biri ressam Renoir ve diğeri de ressam Bazille’dir. Sanat akademisinin geleneksel resim anlayışından hiç hoşlanmadı. Sınıf içerisinde resim yapmaktansa dışarıda açık havada resim yapmayı tercih ediyordu. Monet, daha sonra arkadaşlarıyla birlikte yakındaki bir ormanda resim yapmaya başlayarak açık havada resim yapma anlayışını yaygınlaştıracaktı.

Evlenip çocuğu olduktan kısa bir süre sonra Monet, intihar girişiminde bulunmuştur. Ancak daha sonra toparlamış ve resimlerine devam etmiştir. Yoksulluğa düştüğü bir dönemde ikinci çocuğunu doğuran eşi hastalanarak ölmüştür. Eşinin ölümünden çok etkilenen ve yas sürecine giren ressam Monet, bir daha yoksul olmayacağına dair yemin etmiştir. Eşinin ölümünden sonra en güzel eserlerini yapmaya çabalamış ve böylece para kazanmayı arzulamıştır. Eşinin ölümünden sonra bir çift olan aile dostlarıyla yaşamaya başlamıştır. Aile dostu öldükten bir süre sonra onun eşiyle evlenerek 2. evliliğini yapmıştır. Buradaki evinin önünden geçen deredeki nilüferleri çizmiştir. Nilüferler serisi onun en ünlü eserleridir.

Ressam Monet, daha sonraki yıllarda katarakt nedeniyle ameliyatlar geçirmiştir. Katarakt sebebiyle geç dönem eserlerinde daha koyu renkler ve ağırlıklı olarak kırmızı tonları kullanmıştır. İkinci eşinin ölümünü ve ardından da oğlunun ölümünü gören Monet, 86 yaşında akciğer kanseri sebebiyle hayata veda etmiştir.

nilüferler eseri
nilüferler eseri

Nilüferler Eseri

Açık havada resim yapmayı çok seven Monet, kendi evlerinde de bahçeler dizayn etmiştir ve bu bahçelerde çalışmıştır. Bolca para kazandığı bir dönemde evinin yakınına kocaman bir gölet yaptırmış ve bu göletin üzerinden geçen bir de Japon tarzı köprü eklemiştir. Bu manzaranın resmini ve göletteki nilüferlerin resmini defalarca yapmıştır.

Ressam Monet, doğa resimlerini yaparken kendisinin gördüklerini tuvale aktararak bu izlenimi yansıtmaya çalışmıştır. Özellikle canlı renkler ve ışıklarla bu manzaralardaki büyüleyiciliği kendi resimlerine de aktarmaya çalışmıştır. Resimdeki bu çabasını Nilüferler eserlerinde sıkça görmekteyiz.

Monet, bahçesinin en güzel şaheseri olduğunu söylemiştir. Kendi bahçesini resmetmek için evinin içine de bahçesini görebileceği ve kolayca resmedebileceği bir oda yaptıran Monet, uzun yıllar bu bahçeyi resmetmiştir. Nilüferleri çizerek hayatının 30 yılını harcamıştır.

İlginizi Çekebilir: Edgar Degas’ın Balerinleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu