Sağlık

Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır? Evde Sülük Tedavisi Yapabilir miyiz?

Sülük tedavisi, çok eski zamanlardan beri bilinen ve tarihi eski Mısır’a kadar uzanan bir tedavidir. Günümüzde kullanılmaya devam eden bu tedavi cilt rahatsızlıkları, hipertansiyon ve hemoroid gibi çeşitli hastalıkları iyileştirmede yararlıdır. Sülük tedavisi gibi alternatif tedavi yöntemleri günümüzde çok yaygınlaşmıştır. Özellikle migren, sinüzit, Alzheimer gibi hastalıklarda alternatif yöntemler sıkça denenmektedir. Bu rahatsızlıklara bir çözüm olarak tıp profesyonelleri tarafından sülükler de önerilmektedir.

Sülük Nedir?

Sülükler, biyolojik sınıflandırmada Hirudo cinsinin altında bulunan canlılardır. Tıpta kullanılan sülükler Hirudo Medicinalis türü sülüklerdir. Bunlar genellikle yeşil veya kahverengi olan ancak yeşilimsi kahverengi koyu bir renkte de görülebilen canlılardır. Bu canlıların her iki ucunda emiciler vardır. Bu türdeki medikal sülükler yetişkinliklerinde 20 cm boya kadar ulaşabilirler.

Sülüklerin ön ve arka kısmında, yani iki ucunda birer adet emici vardır. Bu emiciler aslında birer beslenme noktasıdır. Sülüklerin emici noktalarında gelişmiş çene ve dişleri vardır. Bu yapılar ile deriyi keser ve kan emerler. Bu çene ve dişler sayesinde deriyi açar ve emeceği kana erişir. Yetişkin sülükler bir beslenmede ortalama 10-15 ml arasında kan tüketebilirler.

Sülük Tedavisinin Bilimsel Faydaları

Sülük tedavisi sırasında sülükler kanı seyrelten birtakım protein ve peptitler salgılarlar. Yapılan işlemde kana karışan bu peptitler faydalıdır.

  • Salgılar eklem hastalıklarını tedavi eder. Eklem hastalıklarının yaygın görülen türlerinden biri olan Osteoartrit (OA) hastalığına iyi gelmektedir. (1)
  • Sülük tedavisi cilt rahatsızlıklarını iyileştirir. Özellikle egzama gibi hastalıklarda etkili olur.(8)
  • Kalp damar hastalıklarında alternatif bir tedavidir ve kalp sağlığına da katkısı vardır. (2)
  • Hemoroid tedavisinde kullanılır.
  • Hipertansiyon hastalığına iyi gelir.
  • Kanı seyrelterek kan akışını hızlandırır ve böylece damarları açarak varise iyi gelir.
  • Kanser tedavisinde kullanılır. Sülük tedavisinin bazı kan kanseri türlerinde kullanılması önerilmezken akciğer kanseri gibi kanser türlerinde kanserin ilerlemesini önler. (3)
  • Eklem iltihaplanmasında iyileştirici etkisi vardır. Bu nedenle dizlere sıklıkla uygulanır.
  • Ağrıyı hafifletir.
  • Diyabet hastalığına iyi gelir ve diyabetin sorumlu olduğu ampütasyon riskini ortadan kaldırır. Yapılan bir araştırma 60 yaşındaki diyabet hastası bir kadının bacağının kesilmesini sülüklerin engellediğini gösterir. (4)
  • Estetik ameliyatlarından sonra iyileşme sürecine katkı sağlar. (5), (6)

Sülükler tıpta bir tedavi yöntemi olarak kullanılmamaktadır. Ancak bunun yanında sülükler bilimsel araştırmalara konu olmakta ve alternatif tıp yöntemi olarak değerlendirilmektedir. Sülükler hakkında yapılan araştırmalarda sağlık için faydalı olabilecek bazı bulgular ortaya çıkmaktadır. (9)

Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sülük tedavisi medikal sülüklerin ilgili noktaya yerleştirilmesi ile yapılır. Sülükler deriye yerleşince küçük çeneleri ve dişleriyle deride kesik açarlar ve kan emmeye başlarlar. Bu sırada salgıladıkları kan seyreltici maddeler kana karışarak vücuda yayılır ve etkisini gösterir. Her sülük vücutta 20-45 dakika kadar kalır. Bu esnada ortalama 15 mililitre kan emer.

Sülük tedavisi sonrasında vücutta bazı izler kalır. Bu izler küçük bir Y işaretine benzer. Bunun nedeni sülüklerin 3 çenesinin bulunmasıdır. Sülükler kan emmek için deriyi kestiklerinde çeneleri vücutta iz bırakır. Bu izler kalıcılığa sahip değildir yani zamanla geçerler.

Sülük tedavisi sırasında rahatsız edici bir his ortaya çıkabilir. Sülükler bu hissi azaltan bir lokal anestezik salgılarlar. Sülük tedavisinde kaplar da işe yaramaktadır. Tedavi sonrasında bu kapların bıraktığı yuvarlak izler de geçecektir.

Sülük Tedavisinde Hasta Onayı

Sülüklerle yapılan bu tedavi göründüğü kadar kolay değildir. Birçok prosedür ve işlem gerekir. Güvenilir bir terapist tedaviye başlamadan önce hastadan yazılı bir bilgilendirilmiş onam alır.

sülük tedavisi yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar
sülük tedavisi yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar

Sülük Tedavisi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Tedavi, sürekli gözlem ve test gerektirir. Bu tedavinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için özellikle şu işlemler gereklidir:

  1. Tedavinin başarılı olabilmesi için genellikle tek seans yeterli değildir. Sülüklerin tedavi edici enzimlerinin yeterli miktarda kana karışması ve tedavi etmesi için işlem çok sık tekrarlanabilir. Bu durumda her 4 saatte bir hematolojik değerlendirme yapılır.
  2. Hemoglobin seviyesi 8 g/dL’nin altına düşmemelidir. Ayrıca bu seviyenin altına düştüğünde ise hemen hastaya kan transfüzyonu verilmelidir.
  3. Deriyi keserek kan akışına ulaşan bu canlılar, direkt kan damarların üstüne ve ince derili, hassas noktalara yerleştirilmez. Çünkü bu durumlarda ciddi damar zedelenmeleri oratya çıkabilir.

Sülükler Tam Olarak Ne Salgılarlar?

Tedavi noktasına bırakılan sülükler cilde yerleştirildiğinde bir noktaya kenetlenirler. Bu işlem sırasında hem kan emer hem de birtakım enzimler salgılarlar. Bunlar:

  • Lokal Vazodilatör: Bu enzim, sülüklerin kan emdiği noktadaki kan akışını hızlandırır.
  • Lokal Anestezik: Bu enzim sülük ısırığının ve emme sürecinin verdiği ağrı hissini azaltır. Bu anestesik sayesinde ancak bir iğne batması kadar acı hissedilir.
  • Antikoagülan ajanlar: Kanın pıhtılaşmasını önleyen bir tür enzimdir.
  • Trombosit agregasyon inhibitörleri: Trombosit adı verilen kan hücrelerinin birbirine yapışmasını önleyen enzimdir. Bu enzimler sayesinde sülük tedavisi kansere karşı da etkili olabilmektedir. Küçük kan hücrelerinin birleşmesini önleyen bu enzim kanser hücrelerinin de birbirine tutunmalarını ve böylece büyümelerini önlemede işe yarar. (3)

Sülükler bu enzimlerin haricinde çok daha çeşitli kimyasallar da salgılarlar. Bu kimyasallar sağlık için faydalı birtakım etkilere sahiptir.

Sülük Tedavisinin Zararları Nelerdir?

Sülüklerin kullanıldığı bu tedavi diğerlerine nazaran daha az risk barındırsa da bazı risklere sahiptir. Tedavide kullanılan sülük, bir canlıdır ve bakteri taşıyabilir. Eğer sülükler doğru ayarlanmış bir ortamda yani steril bir şekilde yaşamıyorsa tedavi sırasında bakteriyel bir enfeksiyon meydana gelebilir. (7)

Sülük Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

Sülük tedavisi herkese uygulanmamakta ve önerilmemektedir. Bazı hastalıklarda sülük tedavisi zararlı olabilir. Özellikle kan pıhtılaşması ile ilgili hastalıklarda, bazı kan kanseri türlerinde, ileri derecedeki kansızlık durumlarında, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde bu tedavi uygulanmamaktadır. Ayrıca reşit olmayanlarda, yani 18 yaş altındaki kişilerde bu tedavi kullanılmamaktadır. Hamile ve emziren kadınlarda da sülük tedavisi tercih değildir. Ancak doktora danışarak doktor onayı ile yaptırılabilir.

Sülük Tedavisinde Kaplar Ne İşe Yarar?

Sülük tedavisinde sülüklerin üstüne kap kapatılması bir vakum etkisi yaratır. Bu işlem hem sülüklerin salgıladığı enzimlerin yayılmasını önlemek hem de tedavi bölgesinde tutmak için kullanılmaktadır. Ayrıca bu kaplar bölgeyi sıcak tutarak da tedaviye katkı sağlar.

Sülük Tedavisi Hangi Günlerde Yapılır?

Sülük tedavisi için hava şartları önemlidir. Nemli, yağışlı veya fırtınalı havalarda sülüklerin kan emmesini sağlamak zorlaşabilir. Ayrıca sülük tedavisinin yapılabilmesi için kişinin kan dolaşımının da yeterli olması gerekmektedir. Eğer kişiler düşük tansiyona sahipse nemli havalarda, basıncın değiştiği günlerde sülük tedavisi bu kişilere yapılmamalıdır.

Sülük Tedavisi Etkisini Ne Zaman Gösterir?

Sülük tedavisinin etkisini göstermesi hangi problemler için kullanıldığına göre değişebilir. Seansların tedavi edici olması için ilk başta günde 2 veya daha fazla seans gerekebilir. Tedavi genellikle 2-6 gün sürer.

Sülük Tedavisi Vücudun Hangi Noktalarında Yapılır?

Sülük tedavisi göz kapağı, kasık bölgesi, ayak tabanı, koltuk altı ve boyun bölgelerine uygulanmaz. Bu bölgeler hariç diğer bölgelere uygulanabilir. Sülüklerin tedavi amaçla yerleştirildiği bölgeler çoğunlukla şunlardır:

  • Sırt,
  • Göğüs,
  • Diz
  • Karın,
  • Kollar ve bacaklar,
  • Yüz (Göz çevresi haricindeki bölgeler).
dr. aidin salih yitil şifa kitabından sülükle i̇lgili bilgiler
dr. aidin salih yitil şifa kitabından sülükle i̇lgili bilgiler

Dr. Aidin Salih Şifa Kitabından Sülükle İlgili Bilgiler

Dr. Aidin Salih , doğal tedavilerden biri olan sülükle tedaviyi önermektedir ve faydalarından bahsetmektedir. Dr. Aidin Salih bu kitabında hangi hastalıklar için sülüklerin özellikle nereye konacağını da söylemiştir. Buna göre,

  • Göz hastalıklarında: şakak, çene altı, gözün dış köşeleri.
  • Beyin hastalıklarında: Kulak arkası, kafa arkası, kafanın iki yanı, boyun ve çene altı.
  • Ağız içi yaralanmalarda ve sara hastalığında: ağız içi, dil altı ve dil.
  • Üst diş eti hastalıklarında: üst diş etleri.
  • Bel ve boyun fıtığında: fıtık noktaları.
  • Rahim, yumurtalık, testis ve prostat gibi bölgelerin hastalıklarında: alt diş etleri, kasık, makat, testisler, makat ve cinsel organ arası ve rahim ağzı.
  • Karaciğer ve dalak hastalıklarında: ayaklar, makat, meme altı, kürek kemikleri arası ve altı.

Sülük Nasıl Seçilmelidir?

Dr. Aidin Salih’e göre sülük seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Sülükler mor ve kahverengi olmalıdır,
  • Sülükler ince olmalıdır,
  • Sülüklerin başları küçük olmalıdır,
  • Sülükler suyu temiz olan göllerden seçilmelidir,
  • Sülükler bol kurbağanın yaşadığı göllerden seçilmelidir,
  • Sülüklerin yaşadığı göllerde yeşil yosunlar olmalıdır,
  • Suyu hızlı akan ve kurbağa yaşamayan yerlerden sülük seçilmemelidir.

Sülükler Tedaviye Nasıl Hazırlanır?

Sülükler toplandıktan sonra tedaviye hazırlanmak için iyice temiz hale gelmelidir. Bu işlem için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

  1. Sülükler toplandıktan sonra birkaç gün içerisinde kullanılmalıdır veya kullanımdan birkaç gün önce toplanmalıdır.
  2. Temizlenmesi için önce ters çevrilirler ve bir uçtan tutulup sallanırlar. Böylece sülükler kusarlar.
  3. Kusturulduktan sonra temiz suya batırılırlar ve bu şekilde yıkanırlar.
  4. Kullanım zamanı gelene kadar bu sülükler yarısı temiz su dolu cam kavanozlarda beklerler.
hasta sülük tedavisine nasıl hazırlanır?
hasta sülük tedavisine nasıl hazırlanır?

Hasta Sülük Tedavisine Nasıl Hazırlanır?

Sülüklerle tedavi olacak hastanın tedaviden önce yapması ve yapmaması gerekenler vardır.

  1. Hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa tedaviden en az 3 gün önce bu ilacın kullanımı kesilmelidir.
  2. Kan sulandıran bitkilerin tüketimi tedaviden önce bırakılmalıdır. Örneğin kiraz, vişne ve limon tüketimi en az 2 gün önce kesilmelidir.
  3. Hastanın sülük konacak bölgeleri tedaviden önce ılık su ile yıkanır ve kurutulur.
  4. Hastanın tedavi edilecek bölgelerine kuru lif ile masaj yapılır ve böylece kan akışı hızlanır.
  5. Sülükler temiz bez parçaları ile alınarak vücuda yerleştirilir.

Sülük Tedavisi İle İlgili Merak Edilenler

Sülük tedavisi olanlar veya tedavi olmayı düşünenlerin bu konuda merak ettikleri vardır. Bu meraklar genellikle tedavinin nasıl olduğu ve hangi bölgelere yapıldığıdır.

Evde Sülük Tedavisi

Sülük tedavisinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için steril bir ortam ve işinde uzman bir sülük terapisti olması gerekir. Sülükler tıbbi amaçla kullanılan canlılardır, yani bir makine gibi kolayca kullanılamazlar. Bu nedenle sülüklerden anlayan, işini iyi yapan bir uzmanın bu tedaviyi yürütmesi şarttır.

Sülükler genellikle çiftliklerden gelir. Türkiye’de sülük üretim çiftliklerinin bilinenleri özellikle Konya ve Kayseri’dedir. Sülükler göllerden bulunabileceği gibi çitliklerde de üretilebilir. Bu canlılar tedavide kullanılacaksa her zaman temiz olmalılardır. Sülüklerin doğru yerden doğru şekilde temin edilmesi, sülüklere doğru bakılması ve tedavinin olması gerektiği gibi yapılması her zaman bir uzmanın işidir. Bu nedenle evde ve güvenilir olmayan yerlerde bu tedavinin yapılması sakıncalıdır.

Sülük Fiyatları

Toptan satılan sülüklerde 100 adet sülük 1400 TL’yi bulmaktadır. Sülüklerin tanesi ortalama 15 TL’dir.

Yüze Sülük Tedavisi

Yüze yapılan sülük tedavisi bölgesel egzama tedavisi gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Sülük tedavisi aynı zamanda cildi güzelleştirmede de işe yarar. Sülük ile güzellik yöntemlerinden biri, sülüğün yüz üzerinden beslenmesini sağlamak ve dışarıya çıkan kanı yüz maskesi olarak yüze yaymaktır.

Tiroid Sülük Tedavisi

Tiroit hastalıkları, boyun bölgesinde bulunan bir iç salgı bezinin işlev bozukluğu ile ortaya çıkar. Günümüzde bu hastalıklar çok yaygındır. Bu hastalıkların tıbbi tedavisinde ağır ilaçlar kullanılır veya cerrahi işlem gerekir. Sülükler ise doğal bir tedavi sağlar. Sülükten salgılanan hiyalüronidaz enzimi hormonları düzenlemede etkili olur ve böylece ağır ilaçlar kullanılmadan tiroit hastalıklarına doğal bir çözüm üretir.

Haşimato Sülük Tedavisi

Haşimato hastalığı tiroit hastalıklarından biridir. Bu hastalık özellikle yorgunluk, solukluk, kilo artışı, iştahsızlık ve hafıza zayıflığı ile seyreder. Bir vaka çalışmasında sülük tedavisinin haşimato hastalığını tedavi ettiği bulunmuştur. Sülüklerin vücuttan emdiği kan ile toksik maddelerin atılması ve salgıladığı enzimlerle hormon düzenlenmesi, haşimato hastalığını iyileştiren unsurlardan biridir. (10)

"<yoastmark

Dize Sülük Tedavisi

Sülük tedavisi dizlerden de yapılabilir. Dize yapılan sülük tedavisi, eklemdeki iltihaplanmayı yok etmeye ve buna bağlı olarak dizdeki eklem ağrılarını gidermeye yönelik bir tedavidir.

Kısırlık Sülük Noktaları

Kısırlığın türleri vardır ve bazı kısırlık türlerinde sülükler fayda etmez. Kadınlarda sülüklerin tedavi ettiği kısırlık türleri pelvik imflamatuavar hastalıkların neden olduğu türlerdir. Sülükle kısırlık tedavisinde sülükler, vajinal mukozaya yerleştirilir. Rahime etki edebilecek diğer alanlara da konabilir.

Erkeklerde kan damarlarının tıkanmasından kaynaklı kısırlığı sülükler çare olur. Bu tedavide sülükler erkeklik organına veya çevredeki bölgelere yerleştirilir.

Erkek Cinsel Organa Sülük Tedavisi

Erkek cinsel organına yerleştirilen sülükler kan akışı sağlamakta, damarları açmakta ve iltihap gidermektedir. Bu nedenle sülükler iktidarsızlığa ve kısırlığa iyi gelir.

Kuyruk Sokumuna Sülük Ne İşe Yarar?

Kuyruk sokumuna yerleştirilen sülük, hasarlı kuyruk sokumunun iyileşmesini ve kuyruk sokumunun düzelmesini sağlar. Bu tedavi hem kuyruk sokumu için hem de diğer omurlar için işe yarar.

Makata Sülük

Makata yerleştirilerek yapılan sülük tedavisi, hemoroidi tedavi eder. Doğru uygulandığında hemoroidi iyileştirmektedir. Ancak bu işlem belgeli ve güvenilir bir klinikte yapılmalıdır.

Egzama İçin Sülük Tedavisi Deneyimi.

“İki adet sülük kollarıma yerleştirildi ve kan akışı başladı. Bunun ağrılı olmadığını okumuştum ama iğne batıyormuş gibi hissettirdi. Bir saat kadar sülükler kollarımda kaldı. Kollarımdan sadece küçük berrak bir sıvı akmıştı, onun dışında bir kan israfı olmadı.

Bu deneyimin egzamam için işe yarayacağını ummuştum. Ancak terapist bana tedavinin birkaç seans alabileceğini söyledi. Dürüst olmak gerekirse tek bir tedavinin hayat boyu sürecek bir problemi çözmesi beklenemez. Bu nedenle durum egzamam için de geçerliydi.

Seansın sonuna doğru mental durumumda değişiklik oluştu. Biraz başım döndü ancak kan kaybı söz konusuysa bu normaldir. Ayrıca seans sonunda rahatlamış hissettim”

Referanslar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296343/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3757849/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4717768/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24809835/
  5. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1097/00005537-199808000-00005/abstract
  6. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/205929/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268569/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4293751//
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6498828/
  10. http://jiitm.ir/article-1-981-en.pdf

İlginizi Çekebilir: Romatizma için Hangi Doktora Gidilir?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu