BilgiSanat Tarihi

Borticelli’nin Venüs Ve Mars Tablosu

Venüs ve Mars, klasik mitolojide çok önemli olan ve en bilinen çiftlerdendir. Roma mitolojisi aşağı yukarı Yunan mitolojisiyle paraleldir. Bu nedenle Roma ve Yunan mitolojisi birlikte klasik mitoloji olarak anılırlar. Yunan mitolojisindeki tanrı isimleri Roma mitolojisinde değiştirilmiştir. Roma mitolojisindeki tanrı ve tanrıça isimleri, özellikle de en önemli olanları, gezegen isimleriyle aynıdır.

Venüs ve Mars, tahmin edebileceğiniz gibi Roma mitolojisindeki tanrı ve tanrıça isimlerindendir. Peki bu tanrı ve tanrıçalar Yunan mitolojisinde kimlere denk gelir? Venüs, Yunan mitolojisindeki aşk tanrıçası Afrodit’tir. Ve Mars da Yunan mitolojisindeki savaş tanrısı Ares’e tekabül eder. Aşk ve Savaş’ın yani Venüs ve Mars’ın yaşadığı ilişki klasik mitolojideki en popüler aşk hikayelerindendir. Borticelli’de ünlü eserinde bu aşkı resmetmiştir.

Hemen Öğren: Yunan Mitolojisi Tanrıları, Tanrıçaları Görevleri ve Tasvirleri

borticelli kimdir?
borticelli kimdir?

Borticelli Kimdir?

İtalyan ressamdır. Sandro Borticelli olarak bilinir ancak asıl adı Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi’dir. 1445 yılında dünyaya gelen ünlü ressam, öncelikle ağabeyinin kuyumcusunda çıraklık yapmış sonra genç yaşta ayrılarak resim reğitimi almıştır. 25 yaşında ün kazanmaya başlamıştır. 1481 yılında, yani tam 36 yaşındayken papa tarafından Roma’ya davet edilmiş ve Sistina Şapeli’nin süslemesinde görev almıştır. Olgunluk dönemini de 35 yaşından sonra yaşayan Borticelli, Venüs ve Mars eserini de bu dönemde yağmıştır.

Borticelli, rönesans sanatının gelişmesinde çok önemli bir yer almıştır. Sanatında hareketli ve coşkulu figürler kullanmıştır. Venüs ve Mars eserinde de görüldüğü üzere resimlerinde pastel tonları ağırlıklı olarak kullanmıştır. Hristiyanlık ve klasik mitoloji temalı sanat eserleri vermiştir.

venüs ve mars
venüs ve mars

Venüs Ve Mars

Bu tablo Borticelli tarafından 1485 yılında resmedilmiştir. Bu eser, günümüzde Londra’da bulunmaktadır. National Galley’de sergilenmektedir. Eser kavak ağcından yapılma panel üzerine tempera tekniği ile yapılmıştır. Bu eser Venüs ve Mars’ı resmetmektedir.

Venüs, aşk tanrıçası, aslında Vulcan ile evlidir. Vulcan demirci tanrıdır ve Yunan mitolojisindeki Hephaistos’a denk gelmektedir. Evli olmasına karşın Venüs başka bir tanrı ile ilişki içindedir. Bu tanrı savaş tanrısı Mars’dır. Mars’a aşık olan Venüs, resimde de Mars ile birlikte çimenlerde uzanmaktadır. Venüs’ün arkasında onu simgeleyen mersin ağaçları vardır. Mars uyumakta ve Venüs de açık gözleriyle aşık olduğu tanrıyı izlemektedir.

Resimde çok ilginç detaylar yer almaktadır. Bu detaylardan birinde Venüs’ün saç örgüsünün elbisenin yakasından göğsüne bir mücevher ile iliştirildiği görülür. Bu durum Venüs’ün elbisesinin çıkarılamayacak biçimde giyildiğini göstermektedir. Sanatçının bu detayı Venüs’ün iffetini koruma isteğini göstermesi için eklediği düşünülür. Her ne kadar eşi Vulcan’a karşı sadakatsiz olsa da kendi iffetini korumak istemektedir adeta.

Venüs figürü bu tablonun yapıldığı dönemdeki Floransa’lı aydın bir kadın figürüdür. Tamamen giyinik olan Venüs’ün aksine Mars çırılçıplaktır. Mars üzerinde yalnızca erkekliğini örten beyaz bir kumaş bulunur. Mars’ın çıplak ve kaslı vücudu aynı antik dönem erkekleri gibidir. Tabloda Mars üzerinde dikkati toplayan bir diğer şey ise Mars’ın savunmasızlığıdır. Çıplak olan Mars başı omzuna düşmüş bir biçimde uyumaktadır. Figürlerin bu şekilde resmedilmesinin sebebi aşkın savaşı yendiği mesajını vermektir.

tablonun arka planı
tablonun arka planı

Tablonun Arka Planı

Tablonun arka plan figürleri çocuk faunlardır. Bu faunlar Mars’ın savaş miğferi, mızrağı ve zırhı ile oynamaktadırlar. Mızrak ile oynayan iki faundan biri Triton kabuğunu üflemektedir. Bu kabuğu Mars’ın kulağına üflemesine karşın Mars hala uyanmamaktadır. Bu da tablodaki bir başka önemli ayrıntıyı gösterir.

Triton kabuğu Venüs’ü simgeleyen ögelerden biridir. Mars’ın Triton kabuğunun kulağına üflenmesine rağmen uyanmamasının sebebi bu kabuğun bir aşk sembolü olmasıdır. Sanatçı, aşkın savaşı yendiği mesajını bu şekilde güçlendirmiştir.

Tabloda küçük gibi görünen bir başka detay da Mars’ın başının etrafında uçuşan yaban arılarıdır. Yaban arıları o dönemdeki ünlü ailelerden biri olan Vespucci’lerin aile sembolünde yer almaktadır ve Aile adının kökeni olan vespa kelimesi de yaban arısı demektir. Bu şekilde Vespucci ailesi bu tabloya dahil edilmiştir.

Vespucci ailesinin bu tabloya yaban arısı sembolizmiyle dahil edilmesinin sebebi aslında bu tablonun onlara atfedilmesidir. Venüs ve Mars tablosu Vespucci ailesinin evlilik hediyesidir ve bu aile tarafından sipariş edilmiştir. Sanatçıya sipariş verilen bu evlilik hediyesinde Venüs ve Mars gibi çok ünlü bir aşık çiftin işlenmesi çok manidar olmuştur.

İlginizi Çekebilir: Mitolojik Aşk Hikayeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu