A2DP bir medya kaynağından, diğer bir aygıta Stereo kalitesinde ses aktarımını nasıl olacağını belirten bir sistemdir. Farklı teknoloji şirketlerinin ortak girişim altında bulunduğu Bluetooth standartları arasında yer almaktadır. Cep telefonları gibi mobil cihazlarda sıklıkla yer almaktadır.
Bluetooth bağlantısı geçmişten günümüze kadar gelebilmiş nadir teknolojik harikalardan biridir. Bluetooth kulaklıklar ise neredeyse on yıldır teknoloji meraklıları ile ömrünü sınırlı bir niş olarak harcamıştır. Elektronik mağaza raflarında inanılmaz çeşitleri bulunan Bluetooth kulaklıklar birbirinden farklı özellikleri ile de gündem olmaya devam etmektedir. Bluetooth kulaklıkları pek çok çevrimiçi satıcılardan da tedarik edebilirsiniz. Fakat unutulmamalıdır ki her elektronik alet gibi bu kulaklıklarında belirli bir ömrü vardır.
İlginizi Çekebilir: Xiaomi Redmi Note 8 Nasıl Ekran Görüntüsü Alınır?
Bu yazımızda A2DP (Gelişmiş Ses Dağıtım Profili) nedir ve nasıl çalışır başlığını inceleyeceğiz. Ayrıca Bluetooth kulaklığınızın ses seviyesinin tam olarak ne durumda olduğunu ve yeni bir kulaklıkta ne aradığınız ile ilgili üç Bluetooth teknolojisini ele alarak alternatif özelliklerden de bahsedeceğiz.
A2DP, temel Bluetooth stereo akış protokolü olarak bilinir. AptX, Bluetooth için özel olarak tasarlanmış gelişmiş bir codec bileşeni olarak bilinir. Son olarak, Apple’ın W1 çip sistemi her Apple elektronik aletlerinde olduğu gibi özeldir ve yalnızca Apple donanımıyla çalışır.
A2DP (Gelişmiş Ses Dağıtım Profili) Nedir?
A2DP, Advanced Audio Distribution Profile ingilizce açılımı ile bilinir. Türkçe olarak ise Gelişmiş Ses Dağıtım Profili anlamına gelmektedir. Ses akışı olan bir sistem bağlamında çok fazla çağrışım ifade etmeyen ancak, birleşik Bluetooth spesifikasyonunun en eski kısımlarından biri olarak, A2DP Bluetooth üzerinden ses akışı için aşağı yukarı değerlendirilen bir profildir. Satın aldığınız tüm Bluetooth zeminli ses ürünleri (kulaklık, hoparlör, cep telefonu, dizüstü bilgisayar) A2DP’yi destekleyeceğinden dolayı, aptX ile çalışıp çalışmayacağına bakılmaz.
A2DP (Gelişmiş Ses Dağıtım Profili) Nasıl Çalışır?
Bu gelişmiş ses dağıtım profili, stereo vaziyeti ile çalışır ve standart ses sıkıştırma codeclerinden çoğunu destekler niteliktedir. Önerilen alt bant kodlama (SBC) codec bileşeni, 48 kilohertz’de saniyede 345 kilobit’e kadar destek sağlar. Bu, standart CD ses kalitesinin yaklaşık üçte birine tekabül etmektedir. Kısaca, yüksek kaliteli bir MP3 kaydına eşdeğerdir niteliktedir. SBC codec bileşenindeki yüksek “kayıplı” sıkıştırma sebebiyle, ses kalitesinin gerçekliği 256kbit/s aralığında bir yerde bulunur ve bu durum oldukça düşük orana sahiptir.
A2DP, günümüzde popüler uygulamalardan biri olan MP3 gibi ses kodlama ve sıkıştırma gibi yöntemleri de desteklemektedir. Ses kaynağı zaten MP3, AAC veya ATRAC gibi bir format ile sıkıştırılmışsa, kaynak cihazdan yayın yapmak için SBC’de yeniden kodlamaya ihtiyaç duymaz. A2DP’nin 728kbit/s’lik maksimum ses bant genişliği sayesinde, en azından “yüksek kaliteli ses” olarak anılan ses limitine yalnızca temel standartla yaklaşmaya başlamak mümkün.
Ne yazık ki, çok az donanım zanatkarları bu özelliği kullanıyor gibi görünmektedir. Yalnızca A2DP’ye özgü çoğu cihaz sesi SBC’ye yeniden kodlayarak alıcı ucu ile kod çözme yapıyor. Bu durum sonucunda, tüm süreci daha karmaşık hale getirerek ses kalitesinin daha da düşmesine neden olmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Redmi Note 8 MIUI 13 Beta Nasıl Yüklenir?