Tarifler

Bir Tabak Daha Yok Mu Dedirten Tahinli Sufle Tarifi

Beyaz şekerden uzak durmaya çalıştığımız bu günlerde, beyaz şeker yerine pekmez kullanılarak yapılan efsane bir tahinli sufle tarifi ile geldim.

Çoğumuz tatlı yemeyi severiz. Tatlı yerken hayallere daldığımız bile olmuştur. Bayramlarda, düğünlerde, doğum günlerinde, özel günlerde en çok tükettiğimiz besinlerden birisi de tatlı olmaktadır. Ne kadar çok sevsek de Ne kadar çok hayatımızda önemli bir yer edinmiş olsa da tatlı, fazla tüketildiğinde ciddi hastalıklara sebep olmaktadır. Tarifimize geçmeden önce fazla tatlı tüketiminin bizlere verdiği zararlardan bahsetmek istiyoruz.

Yararından Çok Zararı Olan Tatlının Aşırı Tüketiminde İnsana Verdiği Zararlar

Birçoğumuzun ansızın gelen tatlı istekleri sonucunda alınan, tüketilen tatlılar sonucunda yaşanan pişmanlıklar olmuştur. Tatlı dediğimiz çoğu besin vücudumuza haddinden fazla zarar vermektedir. Şimdi sizinle paylaşacağımız yazıda bir anda gelen tatlı krizi sonucundan kendimize verdiğimiz zararları bahsedeceğiz.

1. Kan Şekeri Seviyenizin Aniden Yükselip Düşmesine Sebep Olur

Kan şekerimizin düştüğünü hissettiğimizde sarıldığımız ilk besin tatlı olmaktadır. Fakat kan şekerimiz yükselsin diye tatlı tüketmek, kan şekeri seviyenizin kısa bir süreliğine yükselmesine ve ardından kısa süre sonra düşmesine neden olur. Bu durumun sonucunda, dalgalanan kan şekeri seviyeleri kaygıya, ruh halindeki dalgalanmalara, aniden sinirlenmelere, yorgunluğa, baş ağrılarına ve daha fazla şeker tüketme isteğine yol açar.

2. Diş Sağlığı ve Yapısının Bozulmasına Sebep Olur

Diş sağlığımız çoğumuz için ciddi anlamda önemlidir. Normal bir besin tüketiminde yiyeceğiniz lokmayı çiğner ve yutarsınız. Böylece besin artıkları ağzınızda kalmaz. Ancak tatlı tüketiminde yiyeceğiniz lokmayı çiğneyip yuttuğunuz da besin artıkları gibi ağzınızda kalmamazlık yapmaz. Tükettiğiniz tatlıyı sonsuza kadar emme eğiliminde olursunuz. Bu durumun sonucu olarak, dişlerinizde kalan tatlılardan dolayı dişleriniz bir seferde saatlerce şekerle yıkanır gibi olur. Şeker bakteriler tarafından hem besin hem de kolayca sindirilebildiğinden dolayı ağzınızdaki zararlı bakteriler şekerle ziyafet çeker ve hızla çoğalır. Bu kötü huylu bakterilerin çoğalması sonucunda çürükler, mine aşınması, diş eti hastalığı ve diş çürümesini içeren bir dizi diş sorununa neden olabilir.

3. Tatlılar, İnsüline Dirençli Bir Hale Getirir

İnsülin, glikozun kan dolaşımındayken hücrelere girmesini sağlayan önemli bir hormondur. Çok fazla şeker tüketmek, insülinin olması gerektiği gibi çalışmasını engelleyerek hücreleri de bu duruma dirençli hale getirebilir. Fazla şeker tüketimi sonucuna oluşan bu duruma sağlık adı altında bir tedavi edilmesi gereken hastalık türünü meydana getirir. Bu hastalık türü halk arasında yaygın olarak da bahsedilen insülin direnci olarak bilinir. İnsülin direnci oluşumu sonucunda metabolik sendrom, obezite, kardiyovasküler hastalık, kanser ve Tip 2 diyabet gibi birçok çeşitli olumsuz sağlık koşullarına yol açabilir.

4. Bağışıklığınızı Zayıf Bir Hale Getirir

Bağışıklık, insan vücudunun mecazi anlamda ayakta tutan en önemli etkendir. Covid-19 gündeminden düşmeyen bağışıklık bu hastalık ile savaşmada adeta komutan gibidir. Bağışıklığı bozmak sanıldığı gibi kolay değildir. Bağışıklık bebeklik döneminden itibaren oluşan vücudu savunucu bir mekanizmadır. Fazla tatlı tüketiminde ise bu efsanevi görevlere sahip olan, vücudumuzu kalkan gibi olumsuz etkenlere karşı koruyan bağışıklık sistemini olumsuz etkilemektedir. Bakteriler ve maya gibi organizmaların en önemli besinleri şekerdir. Siz tatlı tüketmini çoğalttıkça onlar da çoğalmaya ve gelişmeye devam edecektir. Bu durumdan dolayı çok fazla tatlı tüketmek, orantısız bir şekilde çoğalmalarına ve ciddi hastalıklara neden olmaktadır.

Efsanevi Bir Tatlı Olan Tahinli Suflenin Tarifi

Fazla tatlı tüketiminden bahsettikten sonra tatlı tarifiyle karşılaşmak size garip gelmiş olabilir. Tahinli sufle tarifinin malzemelerini okuduğunuzda fark edeceksiniz ki bu tatlı bildiğiniz tatlılardan değil.

1. Lezzetine Doyamayacağınız Efsane Bir Tatlı Olan Tahinli Suflenin Malzemeleri

Tadı damağınızda kalacak efsane bir tatlı olan tahinli suflenin malzemelerini gördüğünüzde vereceğiniz ilk tepkiyi tahmin ediyoruz. Sizleri daha çok merakta bırakmayarak hemen efsanevi lezzetin malzemelerini listeliyoruz.

Tahinli Suflenin Tahinli Kısmı İçin:

  • 1 tane yumurta beyazı
  • 4 yemek kaşığı kadar süt
  • 3 yemek kaşığı kadar üzüm pekmezi (isteğe bağlı olarak keçiboynuzu pekmezi de koyulabilir)
  • Yarım çay bardağı kadar tahin
  • 1 tutam kadar tuz

Tahinli Suflenin Üzeri için:

  • 2 çay kaşığı kadar üzüm pekmezi (isteğe bağlı olarak keçiboynuzu pekmezi de koyulabilir)
  • 1 yemek kaşığı kadar ceviz (cevizler toz halinde olmayacak taneli olacak şekilde dövülecek)
1. lezzetine doyamayacağınız efsane bir tatlı olan tahinli suflenin malzemeleri
1. lezzetine doyamayacağınız efsane bir tatlı olan tahinli suflenin malzemeleri

2. Lezzetine Doyamayacağınız Efsane Bir Tatlı Olan Tahinli Suflenin Hazırlanışı

Malzemelerine merakla baktığınız lezzetine doyamayacağınız, bir tabak daha yok mu diyeceğiniz efsanevi bir tatlı olan tahinli suflenin sırada hazırlanışı var.

  • 1 tane yumurtanın beyazını ve sarısını ayrı ayrı kaplara ayırınız.
  • Bir kaba ayırdığınız yumurta sarısının üzerine tahin ve üzüm pekmezini (isteğe bağlı olarak keçiboynuzu pekmezi de kullanılabilir) ilave ediniz.
  • Kaba koyduğumuz malzemelerin karışması için iyice çırpınız.
  • Elde ettiğimiz sıvı karışımın üzerine 4 yemek kaşığı kadar sütü ekleyiniz.
  • İlave ettiğimiz sütün ardında sıvı karışımı çırpmaya devam ediniz.
  • Ayrı bir kaba ayırdığımız yumurta beyazının üzerine bir tutam kadar tuz ekleyip, köpük halinde bir görüntü elde edene kadar blender ile çırpınız.
  • Köpük halinde bir görüntüye sahip olan yumurta beyazını iki seferde sıvı karışıma ekleyiniz.
  • Eklediğiniz köpük halinde bir görüntüye sahip olan yumurta beyazını aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırınız
  • Hazırladığınız sufleyi iki ayrı kaba eşit bir şekilde boşaltınız.
  • Kapların üzerinde 1 parmak kadar boşluk kalmasına dikkat ediniz.
  • Önceden ısıtılmış olan 180 derece fırında 12 veya 13 dakika boyunca pişiriniz.
  • Pişirdiğiniz suflenin üzerini birer çay kaşığı pekmez ve cevizle süsleyiniz.
2. lezzetine doyamayacağınız efsane bir tatlı olan tahinli suflenin hazırlanışı
2. lezzetine doyamayacağınız efsane bir tatlı olan tahinli suflenin hazırlanışı

Lezzetine Doyamayacağınız Efsane Bir Tatlı Olan Tahinli Sufle Kaç Kalori?

Malzemeleri gördüğünüzde fark ettiğiniz ince detaylar sonucunda bu tatlıyı yapma heyecanına kapıldınız. Ama akıllarda tek bir soru ‘Bu lezzetli mi lezzetli efsane tatlılardan biri olan tahinli sufle kaç kalori’.

Böyle bir soru ile karşılaşacağımızı tahmin ettiğimizden dolayı sorunuza hazırlıklı geldik. Tahinli suflenin kaç kalori olduğunu sizler için hesapladık.

lezzetine doyamayacağınız efsane bir tatlı olan tahinli sufle kaç kalori?
lezzetine doyamayacağınız efsane bir tatlı olan tahinli sufle kaç kalori?

Lezzetine doyamayacağınız efsane bir tatlı olan tahinli suflenin 100 gramı 245.7 kaloriye karşılık gelmektedir.

Dillerden düşmeyecek olan efsane bir tatlı olan tahinli suflenin 1 porsiyonu ise 104.5 gram olup 256.8 kaloriye karşılık gelmektedir.

Lezzetine doymayacağınız tahinli sufle, Kolesterol, Yağ, Sodyum yönünden zengin bir tatlıdır. 2000 Kalorilik diyet temel alındığında, bir porsiyon tahinli sufle günlük Kolesterol ihtiyacının %30.0, günlük Yağ ihtiyacının %22.4 ve günlük Sodyum ihtiyacının %20.6’sını karşılamaktadır.

Lezzetine doyamayacağınız efsane bir tatlı olan tahinli sufle, laktoova vejetaryen, semi vejetaryen gibi beslenme türlerini uygulayan vejetaryen bireylerin tüketmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.

Yumurtaya, İnek Sütüne ve Kuruyemişlere karşı alerjisi olan bireyler tahinli sufleyi tüketmemelidir.

Lezzetine doyamayacağınız efsane bir tatlı olan tahinli suflenin, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğine göre orta miktarda Yağ ve orta miktarda Doymuş yağ içermesinden dolayı dikkatli tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmadığı bildirilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Zerdeçal Aromalı Peynirli Poğaça

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu