Gündem

Tarihe Yön Veren Kongre: Sivas Kongresi Hakkında Her Şey

Milli Mücadele’nin temellerinin atıldığı ve bir milletin yeniden doğuşu için tüm detaylarının konuşulup kurgulandığı Sivas Kongresi hakkında her şey, Pozitif İçerik.co editörleri tarafından sizler için derlendi. Tarihte eşi benzeri görülmemiş büyük bir mücadelenin zemininin oluştuğu Sivas Kongresi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, yokluk ve imkansızlık içinde kuruluşunun ve Türk milletinin kurtuluş reçetesi, büyük bir destan kitabının önsözü oldu. Gelin hep birlikte, tarihi ve destansı kongrenin tüm detaylarını inceleyelim.

Sivas Kongresi Hakkında Her Şey

Sivas Kongresinin temel amacı, Milli Mücadele’ye bütünlük kazandırmak ve olası her aksaklıkta ülkenin menfaatine olacak kararların önceden alınması amacıyla yapılmıştır. Kongre sürecinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve onunla yakın düşüncede olanlara başka bir devletin Mandası ya da himayesi altında olunması teklif edilmiş olsa da, Atatürk ve beraberindekiler bunu kesinlikle kabul etmemiştir. Atatürk milletin kendisini savunması gerektiğini, ülkenin bu sayede tam bağımsızlığına kavuşmasını hedeflemiştir.

Fransız Binbaşı Brunot kongrenin yapılmaması için büyük çaba sarf etmiş, yapılması halinde şehri işgal edeceklerini ve hatta Elazığ Valisi olan Ali Galip’i kongreyi basması için görevlendirmişti. Ancak Türkiye Cumhuriyeti kurucu iradesi her türlü zorluğa rağmen 4 Eylül 1919 tarihinde, toplanarak önemli bir adım atmıştır.

Erzurum Kongresi’nde alınan tüm kararların kabul edildiği Sivas Kongresi, ilk milli kongre olma niteliği taşımaktadır. Tüm cemiyetlerin tek vücut halinde vatanını savunmasında en etkili kararlar, bu kongre esnasında alınmıştır.

Sivas Kongresi Kararları

1- Vatan milli sınırlar içerisinde, parçalanamaz bir bütündür.
2- Tüm yabancı işgal ve müdahalelere karşı, millet komple bir direniş halinde olacak ve kendisini savunacaktır.
3- İstanbul Hükümeti’nin dışarıdan bir baskı gelmesi sonucunda ülkenin herhangi bir parçasını terk etmek zorunda kalması halinde, vatanın bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumak adına tüm tedbirler ve kararlar alınmıştır.
4- Bu direnişte milli iradeyi hâkim kılmak ve Kuvay-ı Milliye’yi tek kuvvet olarak bilmek şarttır.
5- Yabancılara himaye ya da manda, asla kabul edilemez.
6- Meclisin milli iradenin temsil edilmesi için, hemen toplanması zorunludur.
7- Vatanın bağımsızlığı adına amaç güden ve milletin vicdanından doğan tüm cemiyetler, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti çatısı altında, genel bir teşkilat şeklinde bütün olmuştur.
8- Genel teşkilatın idaresi ve alınan tüm kararların yürütülmesi için, kongre tarafından temsil heyetinin seçimi yapılmıştır.

Alınan bu kararlarla aziz millet tüm varlığıyla ülkesini müdafaa edecek, hiçbir surette yabancı bir devletin himayesi altına girilmeyecek ya da manda kabul edilmeyecektir. En net gaye, milletin desteğiyle ülkenin tam bağımsızlığıdır.

Sivas Kongresinin Önemi Nedir?

• Alınan tüm istihbarat bilgilerinin, en iyi şekilde değerlendirilerek kararların verildiği bir süreçtir.
• Milletin bütünlüğünden ve ülkenin bağımsızlığından yana olan tüm teşkilatların, tek bir çatı altında toplanarak memleket için daha disiplinli bir mücadele verilmesi sağlanmıştır.
• Manda ve himaye yanlılarına net bir cevap verilmiş, umutsuz olanlara ise büyük bir umut aşılanmıştır.
• Milletin yek vücut halinde, vatanını savunması için ışık olmuştur.
• Herhangi farklı bir olumsuzluk halinde, yapılması gerekenler ve izlenecek stratejiler karara bağlanmıştır.

Sivas Kongresi genel anlamda Milli Mücadele’nin kazanılması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulabilmesi için gerekli tedbirlerin alındığı, uygulandığı ve sonuçlanmasının sağlandığı zemin olmuştur.

Sivas Kongresi Hakkında Her Şey adlı yazımızı beğendiyseniz eğer sosyal hesaplardan paylaşmayı unutmayınız.  Alakalı Yazı: Tülütabaklar Kimdir Tarihteki Önemi Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu