BilgiSanat Tarihi

Pierre-Auguste Renoir Hakkında 18 Gerçek

İzlenimciliğin kurucu babalarından biri olan Pierre-Auguste Renoir, Empresyonist tarzda resim yapan bir Fransız sanatçıydı. Renoir’in resimleri, hayatın güzelliğini ve rengini ve kadınların şehvetini tasvir etmesiyle ünlüdür. Renoir’in sanat ve resim sevgisi o daha çocukken başladı ve resimleri şimdi dünyanın en değerli ve etkili resimleri arasında sayılıyor.

Pierre-Auguste Renoir hakkındaki 18 ilginç bilgiyi sizler için derledik.

1. İzlenimcilerin Kurucu Üyesi Olan Pierre-Auguste Renoir, 1877’den Sonra Grupla Birlikte Sergi Yapmayı Bıraktı

Muhafazakar Salon de Paris’in bir dizi reddinden sonra Renoir ve benzer düşünen bir grup sanatçı (Claude Monet, Edouard Manet, Edgar Degas, Paul Cezanne ve Camille Pissarro dahil); Anonim Ressamlar, Heykeltıraşlar ve Oymacılar Derneği’ni kurdu. İzlenimciler olarak da bilinen grup, Renoir’in altı resim sergilediği ilk sergisini 1874’te düzenledi. İzlenimcilerin ikinci ve üçüncü sergilerinde sergiler açmaya devam etti ancak daha sonra Salon’a eser göndermeye geri döndü. Bu zamana kadar başarılı ve rağbet gören bir ressam olan Renoir, İzlenimci estetiğin dayanıklılığı konusunda şüphelerini dile getirdi.

1. i̇zlenimcilerin kurucu üyesi olan pierre-auguste renoir, 1877'den sonra grupla birlikte sergi yapmayı bıraktı
pierre auguste renoir otoportresi

2. Renoir’in İlk Aşkı Resim Yapmak Değil Şarkı Söylemekti

Çocukken, Renoir şarkı söylemek için eşsiz bir yetenek sergiledi. Öğretmenleri genç Renoir’i o zamanlar bilinmeyen besteci Charles Gounod ile tanıştırdı. (Gounod daha sonra birkaç başarılı operayla birlikte uluslararası beğeni kazanan Ave Maria’yı besteleyecekti.) O zamanlar Gounod, ünlü Saint Eustache kilise çocuk korosunun koro şefiydi. Besteci Renoir’ı hemen sevdi ve ona özel şan derslerinin yanı sıra korosunda yer verdi. Daha sonra Gounod, Renoir’a tam bir müzik eğitimi vermeyi ve opera korosunda ücretli bir pozisyon almasına yardım etmeyi teklif etti. Bununla birlikte, teklif Renoir’in ailesi için hala çok pahalıydı ve Jean Renoir’in yazdığı babasının biyografisinde belirttiği gibi Renoir içinde bu tür bir şey için yaratılmadığına dair bir his vardı.

İlginizi Çekebilir: Ünlü Rönesans Sanatçısı Raffaello Sanzio Hakkında 12 İlginç Bilgi

3. Pierre-Auguste Renoir, Sanatsal Kariyerine Porselen Ressamı Olarak Başladı

Gounod’un teklifini reddettikten sonra Renoir, bunun yerine yerel bir porselen ressamının çırağı oldu. İş için hızlı bir yetenek sergiledi (esas olarak işi tabakları ve tabakları süslemek için çiçek desenlerini kopyalamayı içeriyordu) ancak ufkunu genişletmek için kendini istekli buldu. Louvre’un galerilerini sık sık ziyaret etmeye başladı ve burada bir kopyacı olarak becerilerini büyük şaheserleri incelemek için kullandı.

4. 1871 Paris Komünü Sırasında İdamdan Kıl Payı Kurtuldu

İkinci Fransız İmparatorluğu’nun çöküşünün ardında, Paris Komünü olarak bilinen radikal bir devrimci hükumet başkenti kısaca kontrol etti. Bu dönemde Renoir, bir grup Komünar tarafından Fransız Ordusu için bir casus olduğundan şüphelenerek yakalandığında, sanatçı aslında  Seine kıyılarında resim yapıyordu. Devrimciler “haini” hemen nehirde boğmak yerine, Renoir’i yakındaki bir belediye binasına getirmeyi ve idam mangası tarafından infaz edilmesini seçtiler. Şans eseri Komün lideri Raoul Rigault, Renoir’i birkaç yıl önce hayatını kurtaran adam olarak tanıdı (Rigault, açlıktan ölmek üzere ve barınma ihtiyacı içindeyken Renoir onu birkaç hafta boyunca III. Napolyon’un polisinden saklamıştı). Rigault, Renoir’e kefil oldu ve böylece hayatını kurtardı.

5. Pierre-Auguste Renoir, Claude Monet de Dahil Olmak Üzere Empresyonizm’in Önde Gelen İsimleriyle Birlikte Çalıştı

Prestijli École des Beaux-Arts’a girmeye hazırlanırken Renoir, 1862’de İsviçreli ressam Charles Gleyre’nin atölyesine katıldı. Orada, uzun bir dostluk sürdüreceği öğrenci arkadaşları Alfred Sisley, Frédéric Bazille ve Claude Monet ile arkadaş oldu.

İlginizi Çekebilir: Claude Monet Hakkında Bilmeniz Gereken 10 İlginç Gerçek

6. Claude Monet ile Birlikte Çalıştılar

1869 yazında Renoir, Seine Nehri üzerindeki popüler bir tatil yeri olan La Grenouillère’de Claude Monet’i ziyaret etti. İki sanatçı, sahneleri neredeyse aynı bakış noktalarından betimleyerek havada yan yana resim yaptı. Her iki sanatçı da dalgalanan suya yansıyan ışığın kısacık etkilerini yakalamakla ilgilenirken Renoir’in daha çok sahnenin sakinlerini tasvir etmeye odaklanan yemyeşil şehvetli işlemesiyle, farklı bir tarz kontrastı sunuyor.

6. claude monet ile birlikte çalıştılar
claude monet ile birlikte çalıştıkları eseri la grenouillère

7. En Sevdiği Modellerden Biri Olan Aline Victorine Charigot ile Evlendi

Renoir, 1880 civarında kendisinden 20 yaş küçük bir terzi olan Victorine Charigot ile tanıştı. La Baigneuse blonde (Blonde Bather) ve en ünlüsü Tekne Gezisinde Öğle Yemeği (Luncheon of the Boating Party) gibi resimlerde tasvir edilen “Ingresque” döneminde birincil modeli olarak görev yaptı. 1885’te çiftin ilk çocukları Pierre oldu ve çift 1890’da evlendi. Evlendikten sonra karısı ve çocukları, samimi aile resimlerinin sık sık konuları haline geldi. Çift, 1915’teki Victorine Charigot’un ölümü ile ölüm onları ayırana dek beraber yaşadılar.

7. en sevdiği modellerden biri olan aline victorine charigot ile evlendi
renoir’in la baigneuse blonde eseri
7. en sevdiği modellerden biri olan aline victorine charigot ile evlendi
tekne gezisinde öğle yemeği (luncheon of the boating party)

8. Pierre-Auguste Renoir, Ünlü Film Yapımcısı Jean Renoir’in Babasıdır

Tüm zamanların en büyük auteurlerinden biri olarak selamlanan Jean Renoir, Harp Eserleri (La Grande Illusion) ve Oyunun Kuralı (The Rules of the Game) da dahil olmak üzere kırktan fazla film yaptı. 1962’de Jean, yaşlı Renoir’in yaratıcı gelişimi üzerindeki silinmez etkisini anlattığı “Renoir, Babam” başlıklı biyografiyi yayınladı. Dadısı Gabrielle Renard (aynı zamanda Renoir’in modelidir) ve Jean Renoir’in bulunduğu Gabrielle ve Jean (Gabrielle et Jean) dahil olmak üzere babasının birçok resmine konu oldu. Renoir ailesinin sanatsal mirası, görüntü yönetmeni Claude Renoir (Pierre’nin oğlu) ile birlikte gelecek nesle de yayıldı.

8. pierre-auguste renoir, ünlü film yapımcısı jean renoir'in babasıdır 
gabrielle ve jean (gabrielle et jean)

İlginizi Çekebilir: Salvador Dalí Hakkında 20 İlginç Bilgi

9. Renoir 1880’li Yıllarda Yine Tarz Değiştirdi

Lineer klasisizmden uzaklaşan Renoir, 1880’lerin sonlarında ve 1890’ların başlarında ince fırçalanmış renklere ve yumuşatılmış ana hatlara geri döndü. Titian, Rubens ve Fragonard’dan ilham alarak, öncelikle pastoral çıplaklara ve pastoral ev sahnelerine odaklandı. Bu dönemden en ünlü eseri Piyano Başında Genç Kızlar (Young Girls at the Piano), Fransız hükümeti tarafından Lüksemburg Müzesi için görevlendirildi.

9. renoir 1880'li yıllarda yine tarz değiştirdi
piyano başında genç kızlar (young girls at the piano)

10. 1881-1882 Yıllarında Yaptığı Yurt Dışı Gezisi Bir Dönüm Noktasıydı

1870’ler boyunca Renoir, Delacroix’nın başyapıtı Les femmes d’Alger’ın biraz müstehcen bir aktarımı da dahil olmak üzere birkaç hırslı Oryantalist sahne çizmişti. 1881’de Cezayir’e giderek Delacroix’in izinden gitti ve bölgeyi ilk elden deneyimleyen tek İzlenimci oldu.

Cezayir’den Velázquez’in resimlerini incelemek için Madrid’e gitti. İtalya’ya gitmeden önce Raphael, Titian ve diğer Rönesans ustalarının başyapıtlarını izleyerek uzun süredir devam eden bir tutkuyu gerçekleştirdi. Ayrıca Pompeii’nin antik fresklerini inceledi. Richard Wagner’i ziyaret ettiği Sicilya’ya gitti ve bestecinin portresini sadece 35 dakikada boyadı. Bu gezide, “güneş ışığını karartan küçük ayrıntılarla artık kafamı meşgul etmeyen geniş armoniler” olarak hatırladığı şeyleri aramaya başladı.

10. 1881-1882 yıllarında yaptığı yurt dışı gezisi bir dönüm noktasıydı
renoir tarafından resmedilen richard wagner portresi

Renoir, Ingres ve Boucher’ın çalışmalarından etkilenen doğrusal bir klasik stili benimseyen, açık havadan çok bir stüdyoda çalışan ve giderek daha fazla mitoloji ve kadın formuna odaklanan değişmiş bir adam olarak Fransa’ya döndü.

11. Pierre-Auguste Renoir’in Fransa’yı 1894’ten 1906’ya Bölen Dreyfus Olayına Tepkisi

Skandal, Yahudi asıllı Fransız topçu subayı Alfred Dreyfus’un haksız yere vatana ihanetten mahkum edilmesiyle başladı. Ortaya çıkan siyasi kriz, Fransız toplumunu kilise karşıtı, Cumhuriyetçi Dreyfus taraftarları ile Ordu yanlısı, ağırlıklı olarak Katolik Dreyfus karşıtı Dreyfusçular arasında böldü. Renoir, ünlü Yahudi aleyhtarı Degas ile birlikte, kesinlikle ikinci kampa düştü; Monet ve Pissarro gibi diğerleri Dreyfus’un masumiyetine ikna olmuştu. Skandal, 1906’da Fransız Ordusu Binbaşı Ferdinand Walsin Esterhazy’nin gerçek hain olduğunu belirleyerek Dreyfus’u temize çıkardığında sona erdi.

İlginizi Çekebilir: Bir Claude Monet Eseri: Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede

12. İltihaplı Romatizmaya Yakalanması Resim Tekniğine Yaratıcı Uyarlamalar Yapmasına Neden Oldu

Renoir’in 1892 civarında romatizması gelişmeye başladı; ellerde ilerleyici deformitelere, omuzlarında ve dirseklerinde ankiloza neden oldu ve sonunda hareket kabiliyetini ciddi şekilde sınırladı. Doğal olarak, durumu Renoir’in yöntemlerini uyarlamasını gerekli kıldı. Akdeniz kıyısına yakın Cagnes-sur-Mer’in daha sıcak iklimlerine taşındı ve sık sık kaplıca tedavisi gördü. Sanatçının fotoğraflarında, boya fırçasını tutarken cildinin tahriş olmaması için bandajla sarılı elleri görülüyor; tekerlekli sandalyesine bir yandan diğer yana dönmesine izin veren bir palet yapıştırılmıştı ve yatay silindirler ve bir krank sistemi, o otururken daha büyük tuvallerin farklı bölümlerine erişim sağlayacaktı. Kötüleşen fiziksel durumuna rağmen Renoir resim yapmaya bağlı kaldı ve bu durumla ilgili şu sözleri söyledi:

“Acı geçer ama güzellik kalır.”

13. Henri Matisse, Pierre-Auguste Renoir’i Sık Sık Ziyaret Etti

1907’den itibaren iltihaplı romatizmadan muzdarip olan Renoir, kışlarını Fransız Rivierası’ndaki Cagnes-sur-Mer’de yazlarını Champagne bölgesindeki bir köyde geçirdi. Henri Matisse ile 1917’nin sonlarında tanıştı ve genç adam, iki yıl sonra Renoir’in ölümüne kadar Cagnes’i sık sık ziyaret etti.

Matisse, 1918-19 yılları arasında (Musée d’Orsay, Paris) boyanmış Les baigneuses’u “şimdiye kadar yapılmış en güzel nüler” olarak tanımladı ve Renoir’in Delacroix ve Oryantalizm’den esinlenen stüdyo maskeli balolarından büyük ölçüde etkilendi. Matisse 1919’da kendi odalık serisine başladığında, en sevdiği modelleri stüdyosunun samimi ortamında makul bir kostüm ya da dekor etnografisi iddiasında bulunmadan poz vererek Renoir’in örneğini takip etti.

İlginizi Çekebilir: Leonardo da Vinci Hakkında 12 İlginç Gerçek

14. Renoir’in Eserleri Güzellik ve Şehvetin Kutlamasıdır

Diğer İzlenimciler resmi keşif ve sosyal eleştiri ile daha fazla ilgilenirken Renoir’in çalışması, cüretkar bir şekilde bereketli estetiğine olan bağlılığıyla dikkat çekicidir. Renoir sanatsal tercihlerini savundu ve şu sözleri söyledi:

“Bence bir resim hoş, neşeli ve güzel bir şey olmalıdır. Evet, güzel! Daha fazlasını yaratmadan, olduğu gibi. Hayatta çok fazla tatsız şey var.”

15. Pierre-Auguste Renoir Kedileri Severdi

Renoir, resimlerinin çoğuna genellikle annelik ve şehvet sembolleri olan kedileri dahil etti. Hayatının son yıllarında sağlığı bozulduğu için kendini sıcak tutması amacıyla mülkünde yaşayan birçok kediden biriyle sık sık resim yapardı.

15. pierre-auguste renoir kedileri severdi
renoir’in woman with a cat (femme au chat) adlı eseri

Paris’teki Institut Pasteur, Renoir’in son çalışmasını doğrulamak ve tarihlendirmek için boyadaki kedi tüylerinin varlığını kullandı.

16. Renoir Yirminci Yüzyılın Başlarında Heykeltıraşlığa Başladı

Sanat tüccarı Ambroise Vollard’ın ısrarı üzerine Renoir, sonraki yıllarında farklı ortamlarda deneyler yapmaya başladı. Bu zamana kadar elleri neredeyse tamamen felç olmuştu bu yüzden tasarımlarını gerçekleştirmek için genç heykeltıraş Richard Guino’yu tuttu. Guino’nun yardımıyla Renoir yaklaşık 15 adet heykel yaptı.

17. Renoir, İnanılmaz Derecede Üretken bir İnsandı

78 yaşında ölümüne kadar çalışan Renoir, uzun kariyeri boyunca birkaç bin resim üretti. Bugün, çalışmalarının en kapsamlı tek koleksiyonu – 181 resim – Philadelphia’daki Barnes Vakfı’nda bulunuyor. Paris’teki Musée d’Orsay’de önemli koleksiyonlarda yer almaktadır.

18. Renoir, Çalışmalarının Louvre’da Asılı Olduğunu Görene Kadar Yaşadı

Hayatı boyunca Renoir birkaç bin resim yaptı. Hızlı bir şekilde ticari başarı elde etmesine rağmen öncelikle resim yapmaktan aldığı zevk tarafından yönlendiriliyor gibiydi. Bir keresinde öğretmeni Gleyre’ye şu sözleri söylemişti:

“Eğer resim yapmak benim için bir zevk olmasaydı kesinlikle yapmazdım.”

1919’da ölmeden kısa bir süre önce Louvre’u ziyaret etti. Burada eserleri, uzun zamandır hayran olduğu Eski Ustaların yanında asılıydı.

78 senelik ömrüne binlerce resim sığdırdı ve sanat hayatına büyük etkiler bıraktı. Pierre-Auguste Renoir olmadan sanat nasıl olurdu bilinmez ama sanatın gelişmesinde büyük bir etkisi olduğu gayet net. Huzurlar içinde uyusun. Büyük sanatçı, büyük resssam Pierre-Auguste Renoir.

İlginizi Çekebilecek Bir Başka İçeriğimiz: Ünlü İtalyan Ressam Caravaggio Hakkında 27 İlginç Bilgi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu