Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?
Kişinin sosyal yaşamını önemli ölçüde etkileyen antisosyal kişilik bozukluğu nedir? İnsanlar üzerindeki etkileri ve daha fazlasını, yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?
Antisosyal kişilik bozukluğu nedir? Sorusuna anlaşılır bir cevap vermek gerekirse; bireyin kendi yaşamış ve ait olduğu toplamda, toplumca normal kabul edilecek şeyleri fark edilir şekilde farklı olarak uygulanması, davranmasıdır diyebiliriz.
Genellikle ergenlik çağı yaklaşırken ortaya çıkan bir rahatsızlık olup, bireyin gün geçtikçe toplumla arasındaki farklılıkların ortaya çıkması nedeniyle, toplumla arasında daha fazla kopukluk yaşanmasına neden olur. Kişinin karakterine de olumsuz yansıyan bu bozukluk, nihayetinde kişide psikolojik farklı sorunların görülmesine de yol açmaktadır.
Kişi davranışlarıyla başkalarının hayatlarını tehlikeye atabilir, onları rahatsız edebilir ve yaşam alanlarını kısıtlayabilir olsa da, bu yaptıklarından dolayı kendisi hiçbir rahatsızlık duymaz. Öneri Yazım: Japonya İntihar Ormanı Hakkında Korkunç Bilgiler
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Genel Özellikleri
- Kişi, toplum değerlerinden uzak bir hayat yaşar. Kendisinin ait olduğu toplumdan farklı olma çabası içerisine girse de, aslında orijinal bir karakterde olmayıp farklı bir toplumun karakterine büründüğünün farkında olmaz. Normalde eziklik olarak kabul edilebilecek bu tutum, onun için normal sayılabilir.
- İnsanları rahatsız ettiğinde kibarca uyarılmasına rağmen, hemen kavga etme eğilimindedir. Kendisini uyaranın, nezaket gösterdiğinin farkında bile değildir.
- Toplumla zıt karaktere büründüğü için, toplumdan hızla kopmaya ve çevresindeki insanların azalmasına neden olur.
- Bu durumda, farklı psikolojik sorunlarla karşılaşsa da bunun farkında olmaz.
- Kişi önemli bir karakter bozukluğu içinde olup, paranoyak seviyesindedir.
- Psikopatlık ile Antisosyal Kişilik Bozukluk Arasındaki Farklar Nedir?
- Psikopati, antisosyal kişilik bozukluğu rahatsızlığının, daha ilerlemiş hali olarak kabul edilmektedir. Psikopatlıkta kişi yaptıklarından, hiçbir şekilde pişmanlık duymamaktadır. Antisosyal bozuklukta da durum buna yakın olsa da, psikopatinin bir adım gerisinde olduğunu söylemek mümkündür.
- İkisinde de paranoyak eğilimler fazlaca görülüyor olsa da, psikopatide bu eğilimler çok daha fazladır.
Antisosyal Kişilik Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?
- Kalıtsal ve genetik nedenler, rahatsızlık için önemli bir risk faktörüdür.
- Kişinin toplumdan farklı olmak adına yaptığı yanlışları, zaman geçtikçe benimsemesi ve normal kabul etmesi neticesinde, bu davranış biçimlerini artırarak devam etmesi bu bozukluğa ulaşmasına neden olmaktadır.
- İnsanların hislerine ve eğilimlerine karşı psikolojik olarak daha kısıtlı yanıt vermeleri, rahatsızlığın nedenleri arasında gösterilmektedir.
- Çocukluk döneminde, kişinin maruz kaldığı cinsel, fiziksel ve yoğun sözlü şiddet bu bozukluğun temel nedenleri arasındadır.
- Alkolik anne babaya sahip olmak, rahatsızlığın temellerini oluşturan durumlardan birisidir.
Antisosyal Kişilik Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
- Aşırı kibirli davranmak
- Başkalarını görmezden gelerek manipüle etmek
- Sıklıkla ve basit nedenlerle öfkelenmek
- İstediklerine sahip olabilmek için çekici ve esprili davranma çabalarının yapmacık olması
- Yalan söylemekten çekinmemek ve rahatlıkla söyleyebilmek
- Hırsızlık
- Yasaları fazla dikkate almamak
- Toplumu rahatsız edici davranışlardan kaçınmadan hareket ederek, bundan kendisinin hiçbir rahatsızlık duymaması
- Yaptığı hatalardan herhangi bir şekilde pişmanlık ve suçluluk hissine kapılmamak
- Rahatsızlığın Tedavisi
Kişide rahatsızlığın teşhis edilmesinden sonra, tedavide kullanılacak iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birincisi psikoterapi tedavisi, diğeri ise ilaçlardır. İlaçlarla tedavilerde, duygu durum düzenleyici ilaçlar, antipsikotik ilaçlar, antianksietik ilaçlar ve antidepresanlar verilmektedir. Bu ilaçlar doktor tavsiyesi ile alınmalıdır. Görülen bozukluğun durumuna göre, doktorunuz tarafından bir akıl sağlığı merkezinde tedavi edilmesi tavsiye edilebilmektedir.
en uygun hosting