Tripofobi, toplu halde duran delikli ya da gözenekli yapı fobisi olarak nitelendirilir. Psikolojik bir hastalık olan tripofobide toplu halde duran delikli ya da gözenekli yapılar kişide kusmaya neden olabilecek şiddetli bir tiksinme hissine yol açabilir. Tripofobi hastalığının tedavisi mümkündür. Tedavi sürecinde ilaç tedavisi ve terapi yöntemlerinden yararlanılır. Uygulanan tedavi yöntemlerinde kalıcı iyileşmeler görülür ve başarı oranı oldukça yüksektir. Peki tripofobi belirtileri nelerdir?
- Korku, endişe, panik veya gerginlik hissi
- Ürperme ve tüylerin diken diken olması hissi
- Titreme
- Terleme
- Kaştıntı veya cilde bir cisim sürtme isteği
- Mide bulantısı
- İlgili nesne veya görüntüden uzaklaşma isteği
- Kalp atışlarının hızlanması
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Göz kararması, görüşün bozulması veya göz yanılsamaları
- Ölüm korkusu
Önerilen Makale: Işık Duyarlılığı Neden Oluşur? Fotofobi Kendiliğinden Geçer mi?
Tripofobi Nedir?
Tripofobi, herhangi bir nesne üzerinde birbirine yakın kümeler halinde konumlanmış delikler nedeniyle korku ve endişe duyulması ya da iğrenme hissedilmesi durumudur. Bu rahatsızlık her yaş grubunda görülebilmektedir. Örnek vermek gerekirse bir çilek ya da delikli bir sünger tripofobi rahatsızlığı olan kişilerde kusmaya neden olabilecek şiddetli bir tiksinmeye yol açabilir. Bazı kişilerde su çiçeği gibi kümeler halinde bulunan kabarcıklar da bu fobiye neden olabilmektedir.
Tripofobi rahatsızlığının kesin nedeni tam olarak belirlenemezken, son dönemlerde yapılan araştırmalar bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olabilecek bazı teoriler ortaya atmıştır. Yılan, ahtapot gibi zehirli hayvanların gözlerinden ya da geometrik desenli derilerinden kaynaklanan korku ve tiksinme hissinin kişilerde tripofobiye neden olabileceği düşünülmektedir. Bir diğer teoriye göre ise su çiçeği, kızamık, tifüs gibi deri üzerinde yuvarlak şekillere ve kabarcıklara neden olan hastalıkların, kişide negatif sinyaller oluşturarak korku, tiksinme, kaygı ve ölüm korkusu gibi hislere yol açabilir.
İlginizi çekebilir: Ornitofobi Nedir?
Delik Fobisi Nasıl Geçer?
Tripofobi rahatsızlığının tedavisi mümkündür ve uygulanan tedavi yöntemlerinde başarı oranı oldukça yüksektir. Birçok fobide olduğu gibi tripofobide de ilaç tedavisinin rolü oldukça azdır. İlaçların tek başına uygulanması tripofobiyi tamamen ortadan kaldıramayacağı gibi, kişilerin ilaca bağımlı olmasına da yol açabilir. İşte tripofobide kullanılan tedavi yöntemleri;
- İlaç tedavisi: Terapiyi daha etkin kılmak için şiddetli belirtiler gösteren kişilerde doktorlar ilaç tedavisi uygulayabilmektedir. Çeşitli ilaçlar ile tetikleyicilerin neden olduğu duygular baskılanıp kontrol altına alınarak kişinin rahatlaması sağlanır.
- Antidepresanlar: Tripofobi depresyona bağlı olarak oluşabileceği gibi depresyona da neden olabilmektedir. Doktorun uygun görmesi durumunda depresyona engel olmak için kişiye antidepresan verilebilir.
- Sakinleştiriciler: Tripofobinin neden olduğu korku ve kaygının giderilmesi ve kişinin rahatlaması için doktorun uygun görmesi durumunda kişiye sakinleştirici verilebilir.
- Beta blokerler: Tripofobinin neden olduğu korku ve kaygı hisleri vücutta strese neden olabilir. Aşırı strese maruz kalan vücutta kalp atışları hızlanabilir, tansiyon yükselebilir. Vücutta oluşan bu stresi önlemek için doktorlar uygun görmesi durumunda kişiye beta blokerler verebilir.
- Bilişsel davranışçı terapi: Bilişsel davranışçı terapi psikolojik modellerden yararlanarak insan davranışı ve duygularını inceleyen bir psikoterapi türüdür. Bir çok psikiyatrik bozukluk tedavisinde uygulanır. Terapi tedavisinde kişinin rahatsız olduğu durumdan kaçmak yerine, bu durumun oluşturduğu korku ve kaygı ile nasıl başa çıkması gerektiği öğretilir.
Tripofobi tedavi edilmediğinde belirtiler ilerleyebilir ve ciddi psikolojik sorunlara ya da korku, kaygı ve stresin neden olabileceği fiziksel hasarlara neden olabilir.
İlginizi çekebilir: Yutma Fobisi Nedir?
Tripofobi Testi
Bir kişinin tripofobisi olup olmadığını anlamak için herhangi bir tıbbi tanı testi bulunmamaktadır. Kesin tanı için bir doktora görünmekte fayda var. Fakat tripofobiyi genel olarak tetikleyen görüntülerden yola çıkarak tripofobinizin olup olmadığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Tripofobiyi tetikleyen görüntüler;
- Delikli sünger
- Delikli yapıya sahip peynirler
- Sabun köpükleri
- Ayçiçeği veya çeşitli tohumlar
- Yılan, kertenkele, kurbağa gibi hayvan derileri
- Mercan
- Bal peteği
- Çilek, böğürtlen, ahududu gibi tümsekli ve delikli görünüme sahip meyveler
- Nar
- Mısır
- Suyun yoğunlaşması sonucu oluşan damlacıklar
- Cilt kabarcıkları
Eğer bu görüntülere maruz kaldığınızda kendinizde korku, tiksinme, ürperme, kaşınma, titreme, terleme, kalp çarpıntısı, baş dönmesi, nefes darlığı, ölüm korkusu gibi belirtiler görüyorsanız tripofobiniz olabilir. Bir tripofobi hastasında bu belirtilerin tamamının görülmesi şart değildir, her bireyde farklı semptomlar görülebilir.
İlginizi çekebilir: Fobiler Hakkında Bilmeniz Gerekenler Neler?