Save Ralph (2021) Kozmetik Üretiminde Kobay Olarak Kullanılan Bir Tavşanın Kendi Hayatını Anlattığı Film
İlk önce sosyal medyanın gündemine oturan çarpıcı Save Ralph filmi aşağıdan izleyelim ve ardından filmden kısaca bahsedelim.
Son günlerde sosyal medyada milyonların hayranlık ve büyük bir hüzünle izlediği bu film, alanında bir başyapıt olabilir. Humane Society of the United States için hazırlanan Save Ralph ismini taşıyan bu film, stop-motion tekniği ile yapılmış bir kısa film.
Akademi ödülü sahibi olan yönetmen Taika Waititi, sevilen İngiliz komedyen Ricky Gervais ve Zac Efron gibi isimlerin seslendirdiği bu filmin ilk sahnesinde ekranlarımızda sevimli bir tavşan beliriyor. Karşımıza çıkan ve bize hikayesini anlatmaya başlayan bu hayvan ile kurduğumuz bağ ilk saniyelerden başlıyor çünkü yüzündeki umutsuzluğu kabullenmiş ifadesi bizi kendine çekiyor. Ayrıca ilk saniyelerde dikkatimizi çeken ve ne olduğunu anlamadığımız yaralar da kafamızda bazı soru işaretleri yaratıyor.
Sanki bir röportaj başlangıcı gibi tavşanın elindeki klaket ile “Böyle mi?” sorusu ile başlayan kısa filmin devamında tavşanlar başta olmak üzere tüm denek hayvanlarının aslında bütün hayvanların hatta bütün canlıların birtakım sektörlerin gelişimi için yavaş yavaş yok edilmesinin detaylarına şahit oluyoruz. Kendi ‘keyfimiz’, ’güzelliğimiz’ ve ‘mutluluğumuz’ için görmezden geldiğimiz belki kabul ettiğimiz bu süreçte kozmetik sektörü başta olmak üzere pek çok sektör temsilcisinin zenginleşmesine dair kaynakları görüyoruz. Başka şekilde anlatmak gerekirse, yaşama hakkı olan canlıları öldürerek devleşmesinin özetini izliyoruz bizlere ayna tutan bu sahnelerde.
#SaveRalph filmi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için IMDB linkine hemen tıklayınız.
Bilim hata yapıyor olabilir mi?
Bilimin kendi yapısı gereği hesaba katmaması gereken bir sözcükten bahsetmemiz gerekiyor. Bu sözcük gündelik yaşantımızda hemen hemen hiç dilimizden düşmeyen ve teoloji ile sosyoloji başta olmak üzere pek çok bilim dalını ve disiplini ilgilendiren özelliklere sahip; ahlak. İşin aslı bilim ahlakla ilgilenmez. Daha açık söylemek gerekirse, bilim yaptıklarının ahlaklı olup olmadığı ile ilgilenemez.
Dolayısıyla bilimin ahlaklı olanı yapmak gibi bir zorunluluğu yok. Bu bakış açısına göre hayvan deneyleri meşru ve gerekli mi? İşte asla katılamayacağımız bir varsayım. Çünkü biz, bu noktada bilimsel bir çalışmada rol almıyor, ahlaki ve insani hislerimizle düşünüyoruz. Dolayısıyla birtakım şirketlerin sadece kasalarını doldurmak için ‘bilim’ maskesi arkasına sığınarak çalışmalarını eleştirme ve reddetme hakkına pek tabi sahibiz. Çünkü bilim, ilk başta insanlığın ‘ortak çıkarları’nı gözetmek zorundadır.
Save Ralph, bu gerçekleri kanıtlayan muhteşem bir yapıt olarak zihnimizde tekrar tekrar oynaması gereken bir film!
Save Ralph sayesinde düşünmemiz gereken hayvan deneyleri!
İlk başta Save Ralph filmi ile eleştirmemiz gerekenin sadece kozmetik sektörü olduğunu düşünsek de benzer şekillerde çalışan (örneğin gıda sektörü de dahil) bütün şirketlerin faaliyetlerinin bu şekilde ilerlediğini unutmamamız gerekli. Çünkü bu türden yapılar, kendi kasalarını dolduracak talepleri yaratabilmek için insanlık dışı çalışmaların adresi.
Asıl soruşturmamız gereken insanların ‘insanlık yararı’ gerekçesiyle olsa bile bu kadar yoğun bir şekilde hayvanları öldürmesi. Hem de acıyla, yavaş yavaş…
Peki ya o hayvanların yerinde biz olsaydık? Buna razı gelir miydik? Günümüz dünyasındaki düşünce yapısı ile hareket ettiğimizde bu konudaki referansımızın “bana dokunmayan yılan bin yaşasın” anlayışı olduğunu inkar etmek pek mümkün değil. Şapkanızı önünüze koyun ve tüm dünyadaki farklı gelişmeleri, katliamları, geleceğimizi çalan bilumum girişimlere karşı sessizliğimizi düşünün… Farketmesek de biz, bize yapılanlara bile sessiz kalıyoruz. Bu sessizliğimiz başta diğer canlıları, dünyamızı hatta bizi yavaş yavaş öldürüyor. Bu sessizliğimizi artık bozmamız gerekli. Ve bizi harekete geçirebilecek en iyi örneklerden biri Ralph.
#RalphiKurtar filminin Türkçe altyazılı versiyonunu izlemek isterseniz:
Hayvanlara belki en yakınımızdan, evlerimizi paylaştığımız tüylü dostlarımıza yardım ederek başlamak isterseniz Pati Sigortası ile ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Kozmetik sektörü bütün yaşamı tehdit ediyor. Hepsinin kapatılması lazım.