Bilgi

Badminton Nasıl Oynanır?

Badminton sporunun tarihi, kuralları, özellikleri ve saha ölçüleri üzerine ayrıntılı bilgiler ve nasıl oynanır sorusunun cevabı  yazımızın içeriğinde yer almaktadır. Ülkemizde de gün geçtikçe popüler bir hale gelen bu spor dalını daha yakından tanımaya hazır mısınız?

Oyunun tarihçesi

Bu spor dalının oyununun tarihi milattan öncesine dayanmaktadır. M.Ö. 5 yüzyılda Çinliler tarafından tasarlanıp oynanmaya başlayan “Ti Jian Zi” adlı oyun bu oyununun çıkış noktası olarak bilinmektedir. Oyunun bir diğer ilk örneği ise Hindistan’da oynanan “Poona” adlı oyundur. İngiliz sömürgeciliğinin 1980’li yıllarında bu oyun Hindistan’dan İngiltere’ye getirilmiş ve ilk kez Beaford Şatosu’nda yer alan Badminton Salonu’nda oynanması ile oyun bugünkü adını almıştır.

badminton kuralları

Badminton Oyunu Kuralları Nelerdir?

Bu spor dalının kuralları ona gönül veren efsanevi bir oyuncu tarafından belirlenmiştir. Oyunu ilk düzenleyen ve kurallarını koyan ünlü sporcu J.L Baldwin’dir. Baldwin’in oluşturduğu kurallar, 1874 yılında İngiltere’de kurulan tüm kulüpler tarafından uygulanarak, kuralların dünyaya yayılması sağlanmıştır. Bu spor dalı ile ilgili ilk uluslararası federasyon ise 1934 yılında kurulmuştur. Bu spor dalında dünyaca bilinen başarılara imza atan ve oyunun en yaygın olarak oynandığı ülkeler İngiltere, Çin, Danimarka ve Endonezya’dır.

Badminton; 3,5 cm çapında bir kaz tüyü top, oyuncu sayısı kadar özel badminton raketleri ve özel badminton ayakkabıları ile oynanabilen bir oyundur.  Oyundaki temel amaç topu karşı tarafa geçirmektir. Top karşı tarafa geçtiğinde puan kazanılır. Badminton oyunu genellikle 3 setten oluşmaktadır. Servis kullanan oyuncuların puan kazanabildiği oyunda, her bir set 15 puandan oluşmaktadır. 15 puanlık setler 2 puan fark ile kazanılabilir. Eğer set puanları arasında 1 puan fark var ise oyun, 2 sayı fark olana kadar devam eder.

Badminton hakeminin yazı- tura atışı ile başlayan oyunda kazanan taraf ilk servisi kullanma avantajını kazanarak oyuna başlar. Başlangıç vuruşunda servisi kullanan oyuncunun her iki ayağı da yerde olmak zorundadır. Ortadaki file üzerinden topu karşı takımın yarı sahasına düşüren oyuncu puan alır. Top fileyi aşamazsa veya rakip sahaya ulaşmazsa, saha çizgilerinin dışına çıkarsa, oyun alanının tavan kısmına değerse, oyun dışına çıkmış olarak değerlendirilir. Bir oyun içerisinde 21 puana ulaşıldığında bu puana ulaşan takım oyunu kazanmış olur. Oyun iki kişi ile oynanabildiği gibi takımlar halinde de oynanabilir.

badminton saha ölçüleri

Badminton Saha Ölçüleri Nelerdir?

Badminton saha ölçüleri; saha eni 6,10 m, boyu 13,40 metre olacak şekildedir. Özel tasarlanmış raketlerinin boyu 65.5 cm’dir. Bu oyunda kullanılan filenin boyu ise 1,55 metredir. Oyun eğer 2 kişiden fazla takımlar halinde oynanacak ise saha ölçüleri farklı olmalıdır. Bu durumda kort ölçüleri genişletilmekte ve boyu artırılmaktadır.

badminton ekipmanları

Ekipmanları Nelerdir?

Bu oyun oynanırken plastik veya kaz tüyü top kullanılmaktadır. Yaygın olarak plastik tüy top kullanılır. Plastik tüylü topların top kısımları mantardan oluşur ve çapı yaklaşık olarak 2,5 cm ile 2.8 cm arasında değişir. Tüylerin plastik kısma monte edildiği üst kısım ise yaklaşık olarak 7 cm civarındadır. Tüyler pamuk iplikleri ile birbirine tutturulmuştur. Özellikle antrenmanlarda plastik tüylü top kullanılmaktadır. Büyük turnuvalarda ise kaz veya ördek tüylerinden oluşan orijinal toplar kullanılmaya devam edilmektedir.

Badminton raketleri özel raketlerdir ve vuruş alanları oval olarak tasarlanmıştır. Raket uzunluğu en fazla 68 cm olabilmektedir. Raket ölçüleri kadın ve çocuk oyuncular için farklılık gösterir. Bu spor dalı için özel olarak tasarlanmış spor ayakkabıları oyunda yaşanabilecek bilek burkulması gibi spor yaralanmalarının önüne geçecek şekilde tasarlanmıştır. Ayakkabı altları kaymayı önlemek için kauçuk olmalıdır. Özellikle salonlarda oynanıyorsa, hafif tabanlı spor ayakkabılarının seçilmesi tavsiye edilmektedir.

Bu yazımızın ardından “Kış aylarında evde yapılabilecek 10 aktivite” adlı içeriğimizi de incelemenizi tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu