Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir? Bel fıtığı, bel bölgesinde bulunan omurgalar arasındaki diskin yırtılması ile sinirleri sıkıştırması sonucu şiddetli bel ağrısı oluşuma sebep veren hastalıktır. Yetişkinlerin yaklaşık %80’i hayatlarının belli bir döneminde bel ağrısı şikayeti ile karşılaşmaktadır.
Halk arasında çoğunlukla lumbago, disk kayması, bel kayması ya da siyatik gibi terimler bel ağrısı yaşayan hastalarla ilişkilendirilmiştir. Peki yaşanan her bel ağrısı bel fıtığı olabilir mi?
Genellikle belde ve ya bacakta ağrı olarak orta çıkan bel fıtığı, belimizdeki sinir köklerindeki sıkıştırma sonucu ortaya çıkmaktadır. Yalnız bu sinir kökleri yalnız bel fıtığına sebep vermez. Bel bölgesinde oluşan kireçlenme, bel kayması, ya da bölge ile ilgili tümörsel gibi çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkması sonucu bel ve ya bacak ağrısı yaşanmaktadır.
Son dönemde tıp alanında yaşanan gelişme ile birlikte Manyetik Rezonans ve Bilgisayarlı Tomogrofi ile belfıtığı rahatsızlıklarında doğru teşhis ve tedavi uygulanmaktadır. Peki merak ettiğimiz bu bel fıtığı belirtileri nelerdir ? sorusunu birkaç kısımda açıklayabiliriz.
Bel Fıtığı Nedenleri ?
Bel bölgesinde bulunan diskin dış kısmındaki halkada oluşan zayıflama ve yırtılma sonucu bel fıtığı rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır. Özellikle yaşlanma, obezite, aşırı yük kaldırma ve hareketsizlik durumlarında hasta, bel fıtığı ile karşı karşıya gelebilmektedir.
Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Bel Fıtığı Belirtileri nelerdir ? sorunda en yaygın olarak görülen belirti bel ağrısıdır. Ancak önemli bir konu her bel ağrısı fıtıktan kaynaklanmamaktadır. Disklerde kayma sonucu bel ağrısı daha bacak ağrılarını da beraberinde getiriyorsa uzman bir doktora görünmenizde bir fayda olabilir.
Bacaklarda oluşan ağrıların yanı sıra ayaklarda uyuşmalar, hareket kısıtlığı ya da yürüme ve oturmada sıkıntılar yaşanıyorsa bel fıtığı hastalığında görülen diğer belirtileridir. Bel fıtığının ilerlemesi sonucu iktidarsızlık, çabuk yorulma, idrarı tutama, yürüyememe gibi belirtiler de ortaya çıkmaktadır.
Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konur ?
Öncelikle bel fıtığı teşhisinin konulmasında önemli olan uzman bir doktora görünmenizde fayda vardır. Hastanelerde ve kliniklerde bulunan MR ve Bilgisayarlı Tomografi ile ortaya çıkan tetkik ve bulgularla kişinin bel fıtığı olup olmadığı kolay bir biçimde anlaşılabilir.
Bel Fıtığı Nasıl Önlenebilir ?
Bel fıtığı rahatsızlığına yakalanmamak için kilo durumuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Düzenli yapılan egzersizlerle hem sağlıklı bir hayat sürebilir hem de bel fıtığına yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Ağır kaldırma, hareketsizlik, ya da omurgaya fazla yüklenebilecek olan her şeyden kaçınarak da bu rahatsızlığın orta çıkmasını engelleyebilirsiniz.
Bel Fıtığı Tedavisi ?
Bel Fıtığı Belirtiler nelerdir kadar bel fıtığı tedavisi de önemlidir. Bel fıtığı teşhisi konan hastaya doktor tarafından ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlarla yatak istirahatı ve belini zorlayacak hareketlerden kaçınması önerilir.
Eğer verilen bu önerilere rağmen hastanın şikayetleri devam ediyorsa uzman denetiminde fizik tedavi uygulanır. Eğer fizik tedaviye rağmen ağrılar devam ediyor ve gerilemiyorsa MR ve bilgisayarlı tomografi sonuçlarına bakarak doktorlar tarafından cerrahi bir müdahale yapılır.
Önerilen İçerik: Göbek Düşmesi ve Belirtileri Nelerdir?