Bugün sizlerle Ornitofobi nedir sorusunun cevabını paylaşacağız. Özgürlüğe kanat çırpan kuşları hemen hepimiz severiz ve bazen bir kuş gibi özgürce uzaklara uçabilmeyi arzularız. Dünyanın pek çok yerinde rengarenk, türlü türlü ve daha nice farklı özellikleriyle insanları kendilerine hayran bırakan kuşlardan korkan, hem de bir fobi haline dönüşebilecek kadar onlardan yana dertli olan insanlar da yok değil elbette. Bu yazımızda kuşlardan korkma durumunu ifade eden ornitofobi rahatsızlığı üzerinde duracağız.
Ornitofobi Nedir?
Ornitofobi, etrafta kuşlar olduğunda bundan ciddi derecede rahatsız olmak ve tedirgin olmak hatta korkmak anlamına gelmektedir. Kelimenin kökenini incelediğimizde Antik Yunanca’da kuşlarla ilgili anlamına gelen “ornitho” eki ve kuş anlamına gelen “ornis” kelimelerinden türemiştir. Fobi ise bir şeye karşı duyulan korkunun, bireyin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkilemesi halidir.
Ornitofobiye sahip olan insanlar, spesifik bir türden ziyade, kanatlı türlerin çoğundan korkmaktadırlar. Kuşların olduğu ortamlarda yemek yemek, oturmak, orada bulunmak onlar için son derece rahatsız edici ve korkutucudur. Bu korku, çocukken yaşanan travmatik bir olay yüzünden oluşabileceği gibi, açık pencereden eve giren bir kuş da bu fobiye sahip olunmaya neden olabilir. Hatta öyle ki, Alfred
Hitchock’un 1963 yapımı ünlü “Kuşlar” filmi de neredeyse ornitofobiye sebep olabilecek kadar etkileyici bir filmdir. Kuşlara karşı aşırı, anormal ve mantık dışı bir korkunun özel bir fobi türü olan ornitofobide, kişiler mümkün olduğunca bu canlı türlerinden uzak durmalı ya da psikolojik destek amalıdırlar.
Ornitofobi Belirtileri Nelerdir?
Ornitofobiye sahip olup olmadığınızı düşünüyorsanız gelin bu fobi türünün belirtilerine kısaca göz atalım. Öncelikle bu rahatsızlığın ciddi bir psikolojik durum teşkil ettiğini belirtmekte yarar var. Etrafınızda, sokakta, parkta, bahçede uçan kuşlardan sadece hoşlanmamanız, bir ornitofobiniz olduğu anlamına gelmeyebilir. Öncelikle bu, travmatik geçmişe sahip bir fobidir ve sizi, sosyal hayatınızı ciddi boyutlarda rahatsız eden bir durumdur.
Belirtilerine baktığımızda ise ornitofobi sahibi kişilerin kuşların bulunduğu ortamlarda ya da bir şekilde kuş gördükleri zaman ortaya çıkan belirtileri şunlardır: Fazlasıyla heyecanlanmak ve strese girmek, terlemek, kendini yoğun bir baskı altında hissetmek, kuşların bulunduğu ortamı terk etmek ya da oradan uzaklaşmayı istemek, titremek ve nefessiz kalmış gibi hissetmek şeklindeki belirtiler ornitofobi yani kuşlardan korkma hastalığının başlıca belirtileridir.
Ornitofobiden Kurtulmak Mümkün mü?
Kuşlardan rahatsız olmak ve onlardan korkmak anlamına gelen ornitofobiden kurtulmak elbette ki mümkün. Bu konu hakkında en iyi tedavi yöntemi ise tabii ki terapi yöntemi. Bu ve bunun gibi fobilerin çoğunun temelinde kişinin geçmiş hayatında yaşadığı travmalar, bilgisizlik ve öğrenilmiş davranışlar yatmaktadır. Bu yüzden fobi tedavisinin amacında, korkuyla ilişkilendirilen şeye dair pozitif ya da nötr bir deneyim yaratmak yatmaktadır. Ornitofobi nedir sorusunun yanıtını az çok verdik şimdi de bu fobiyi aşmak için neler yapabileceğinize bakalım.
Ornitofobinin tedavisinde çeşitli psikolojik teknikler kullanılmaktadır. Bunlardan biri, kuşlarla ilgili daha fazla şey öğrenerek, onların gizeminden kurtulmak ve yeni duygular geliştirmektir. Yani, nihai hedef korku duyduğunuz şeyle daha rahat bir şekilde temas kurmaktır. Bu korkunuz ileri dereceye ulaşmamışsa kendiniz de bu çalışmaları boş zamanlarınızda yapabilirsiniz ancak, çok ciddi bir ornitofobiniz varsa bir uzman ile yani bir psikologla görüşmeniz daha iyi olacaktır.
Oldukça ilginç bir fobi olan Ornitofobi ile ilgili bilgi sahibi olduktan sonra Fobiler Hakkında Bilmeniz Gerekenler Neler? yazımızı okuyarak fobiler ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz!
Ornitofobiyi Aşmak İçin Ne Yapılır?
Eğer siz de kendinizde ornitofobi olduğunu düşünüyorsanız ve bu korkunuzdan daha ileri boyutlara ulaşmadan kurtulmak istiyorsanız kendi başınıza deneyebileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki sizi korkutan özneyi daha yakından tanımaya çalışmaktır. Kuş korkunuzu yenmek için kuşlar hakkında bilgi edinerek korkunuzu daha tanımlanabilir hale getirebilirsiniz. Kuşlar hakkında daha çok bilgi edinerek ve özellikle korktuğunuz bir kuş türü varsa onunla ilgili çekincelerinizi keşfedebilir, o türün gizemini ortadan kaldırmaya çalışabilirsiniz. Bu canlının davranışları, nasıl yaşadığı ve doğadaki rolü gibi konularda bilgi edinmeniz ornitofobinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.
Diğer adımda ise, kuşlarla ilgili yavaş yavaş temas kurmaya çalışabilirsiniz. Kuşlarla daha yakın bir iletişim kurabileceğiniz yolların bir listesini yapmakla işe başlayabilirsiniz. Kuşlar hakkında sizi korkutan 10 maddeyi en az korkutan şeyden en çok korkutan şeye kadar numaralandırarak yazabilirsiniz. Ardından bu maddelere zaman içinde alışmaya çalışın ve bu yönde bir plan belirleyin; her gün buna ne kadar zaman harcadığınızı ve ne kadar süre boyunca devam ettiğinizi not edin. Ayrıca anksiyete yani kaygı seviyeniz azalana kadar aynı uyarıcıyla etkileşime girmeye devam edin. Bunun için anksiyete düzeyinizi 1 ile 10 arasında puanlandırın ve bunu her seferinde yapın. Ornitofobi nedir diye düşünüyorken belki de korkunuzu bu şekilde yeneceksiniz!
Böylece birkaç denemeden sonra beşten düşük puan verdiğinizde sizi daha çok rahatsız eden uyarıcıya geçebilirsiniz. Eğer ornitofobi kaygınızda herhangi bir azalma olmamışsa ya da bir ilerleme kaydedememişseniz bu konuda bir uzmandan psikolojik destek almanız gerekecektir.
Eğer ornitofobi listenizdeki maddeleri uygulayarak ilerleme kaydetmeye başladıysanız diğer adıma geçebilirsiniz. Bu noktada artık yavaş yavaş temastan ve onlara yaklaşmaktan keyif almaya çalışmalısınız. Bu adımda negatif duygularınızın yerine pozitif duygular koyarak kuş türlerinden birine daha çok yakınlaşabilirsiniz.
En ilginç fobilerden biri de Tripofobidir. İlaçsız Yaşıyoruz sitemizde yer alan Trypophobia (Tripofobi) Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Olunur? yazımızı okuyarak bu fobi ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kaygı Düzeyinizi Kontrol Edin
Belirlediğiniz kuşa yakın durmaya çalışmalısınız ama belirli bir mesafeyi de korumaya çalışın. O anki kaygı düzeyiniz izin veriyorsa kuşa biraz daha yaklaşabilirsiniz. Bu adımda ayrıca, kuşların tamamen özgür olmadığı bir kuş barınağını da ziyaret edebilirsiniz. Burada, kuşları farklı türleri bir aradayken daha yakından tanıma ve inceleme şansınız olacaktır. Onlar hakkında bilgi düzeyinizin artması yine kuşlara dair kaygı düzeyinizin de azalmasını sağlayacaktır.
Bir hayvana yaklaştığınız zaman onu izlemek ve fiziksel özelliklerini, renklerini ve hepsinden önce davranışlarını incelemek için bu adım sizin için çok iyi bir deneyim olacaktır. Orada olduğunuz sürece kuşların arasında dolaştığınızda başınıza kötü bir şeyin gelmeyeceğini ve size zarar vermeyeceklerini anlamanız kolaylaşacak hatta kuşların sizden korkarak yanınıza bile yaklaşmadıkları görebileceksiniz.
Ani hareketlerden kaçınmanız ve sakinlikle onları izlemeniz kuşların da bir anda hareketlenmesinin önünü keseceğinden herhangi bir sorun yaşamadan yakın bir temas sağlamanız mümkün olacaktır. Bu size biraz garip gelse de onlarla konuşmanız da kuşlarla aranızda pozitif bir bağ oluşmasını sağlayacaktır.
Korkunuzun Üzerine Gidin
Ornitofobinizi kendi deneyimlerinizle kontrol altına almak ve bundan kurtulmak için kuş korkunuzu analiz etmeniz gerekir. Yukarda bahsettiğimiz alıştırmalarla ornitofobinizi yenebilirsiniz ancak yine de önemli olan bir şey var ki, kendi sınırlarınızın farkında olmak ve bunu aşmak için kendinizi bir anda fazlasıyla zorlamamaktır. Yapacağınız alıştırmalar sırasında eğer bir noktada kendinizi rahatsız ve huzursuz hissederseniz geriye çekilmekten korkmayın ve kendinizi bir adım oradan uzaklaştırın. Birkaç denemenin ardından hala üstesinden gelemediğinizi fark ettiğinizde ise profesyonel yardım almayı kararlılıkla düşünmelisiniz.
Ancak yine de ornitofobinizi daha uzun vadede kendi başınıza yenmeniz mümkün. Bu güçlüğün üstesinden kendi başınıza gelmeniz size de çok iyi gelecektir çünkü öz güveninizi arttırarak kendinizi daha güçlü ve güvende hissedeceksiniz. Bu şekilde yalnızca kuş fobinizi değil hayatınızda sizi rahatsız eden ve zorlayan diğer tüm korkularınızı da yönetebilir, bunlardan kendi çabanızla kurtulabilirsiniz.
Son olarak, deneyeceğiniz yöntemler size ornitofobinizi yenmenizde yardımcı olmazsa, kendinizi de fazlasıyla zorladıysanız eğer hiç zaman kaybetmeden uzman yardımı almalısınız. Çünkü önemsemediğiniz ve geri plana attığınız korkunuzun hatta diğer tüm korkularınızın ilerleyen süreçte karşınıza katlanarak daha ciddi korkulara dönüşmesi kaçınılmaz olacaktır.
Bu yazımız hoşunuza gittiyse Gök Gürültüsü Fobisi Nedir? yazımıza da göz atabilirsiniz!