Durumsal Depresyon Nedir?
Durumsal depresyon, aslında pek çok insanın bahsettiği depresif durumdur. Depresyonun diğer türlerine göre çok daha hafif seyreder. Ayrıca uzun süreli bir seyri yoktur. Durumsal depresyon, yalnızca belirli şartlar altında ortaya çıkar.
Pek çok kişi hayatında durumsal depresyon yaşamıştır. Depresyonun bir alt türü olan bu bozukluk, genellikle bütün depresif durumlar ile karıştırılır ve halk arasında yanlış aktarılır. Bu depresyon türü kısa süreli seyrederken depresyonun diğer tipleri aynı değildir. Özellikle majör depresyon, tedavisinin zor olduğu ve yıllarca uzun sürebilen bir hastalıktır. Bu nedenle depresif belirtiler sergileyen kişilere bir uzmanın yaklaşması, durumunun iyice çözümlenmesi ve ona göre tedavi edilmesi gerekir.
Durumsal Depresyon Ne Demek?
Depresyonun bir türü olan durumsal depresyon, reaktif depresyon olarak da bilinir. Genellikle bir travmanın ardından ortaya çıkar. Özellikle bir yakının kaybı sonrasında ortaya çıktığında sıklıkla yas ile karıştırılır. Uzman bir psikiyatristin bu kişiyi iyice izlemesi ve belirtileri detaylıca yoklaması gerekir. Depresyonun diğer türleriyle karıştırıldığı da olmaktadır.
Durumsal depresyon, bir travmatik olayın ardından yaklaşık 90 gün içinde ortaya çıkar. Durumsal depresyon, kişinin günlük yaşamdaki işlevlerini olumsuz etkiler. Ancak diğer depresyon türleriyle kıyaslandığında bu işlevsizlikle baş etmek, günlük yaşama devam etmek daha kolaydır. Genellikle bir uyum dönemi olarak yaşanır. Travmatik olaydan sonra, hayatı yeniden değerlendirme ve kendini adapte etme dönemi olarak meydana gelir. Ancak travma sonrası büyüme gözlenmezse veya durumsal depresyon ile başa çıkılmazsa diğer depresyon türlerine dönüşme olasılığı vardır.
Durumsal Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Reaktif depresyonun ortaya çıkmasını tetikleyen unsurlar sevilen birinin kaybı, işsizlik ve ekonomik sorunlar, riskli bir kaza geçirme veya böyle bir kazaya tanık olmak, boşanmak, işte veya okulda zorbalığa uğramaktır. Ayrıca kişinin fiziksel ve cinsel istismara uğraması da durumsal depresyonu ortaya çıkaran unsurlardan biridir. Bu olaylar, travma sonrası stres bozukluğu gibi daha pek çok psikolojik sorunlarla da ilişkilidir. Durumsal depresyon ortaya çıktığında şu belirtiler görülür,
- Uyku düzeninin bozulması,
- İştahsızlık veya aşırı yeme isteği,
- Sosyal izolasyon isteği,
- Umutsuzluk hissi, ağlama isteği,
- Endişe ve kaygı içinde olmak,
- Konsantrasyon bozukluğu,
- Dalgınlık,
- Tekrar eden düşünceler içinde olmak,
- Kabus görmek,
- İntihar etmeyi düşünmek,
- Karın ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, göğüste sıkışma hissi veya kalbin hızlı çarpması.
Bu semptomlar pek çok depresif bozuklukta ve yas sürecinde de ortaya çıkar. Durumsal depresyonu diğer bozukluklardan ayırt etmeye yarayan şey bu semptomların ortaya çıkış zamanıdır. Semptomlar üç ay içinde kendini gösterir. Durumsal depresyondaki semptomlar birkaç ay içinde ortadan kalkabilir. Klinik depresyonda ise bu durum daha uzun sürer ve semptomlar daha ağır seyreder.
Durumsal Depresyon Tedavisi
Reaktif depresyon, tedavi edilmesi gereken bir duygu durum bozukluğudur. Hafif seyreden ve nispeten kısa sürede geçen bir bozukluk olsa da tedavi edilmediği taktirde diğer depresif bozukluklara dönüşebilir. Ayrıca günlük yaşam işlevlerinde bozulmaya da sebep olduğu için kişinin yaşamını doğrudan ve olumsuz etkiler.
Durumsal depresyon terapi ile tedavi edilebilen, antidepresan ilaç desteği ile tamamen ortadan kalkabilen bir bozukluktur. Bu nedenle diğer depresyon türlerine ilerlemeden tedavi edilmesi daha kolaydır. Kişide depresif duygu durum ile birlikte yukarıdaki belirtiler ortaya çıktığında mutlaka bir uzmana görünmek gerekir.
Diğer Depresyon Türleri Nelerdir?
Depresyon, farklı çeşitleri olan bir duygu durum bozukluğu hastalığıdır. Bu alt türlerde belirtilerde ve tanı kriterlerinde farklılıklar bulunmaktadır.
Major depresyon
En sık görülen psikiyatrik hastalıklardan biridir. Kişinin beyninde küçülme yaratan, hafızasını zayıflatan ve daha pek çok işlevde gerileme yaratan bir tür hastalıktır. Majör depresyon hastalarında %75 oranında intihar düşünceleri ortaya çıkar.
Psikotik depresyon
Hezeyanlar ve halüsinasyonlar ile birlikte görülen bu tür çok ağır bir hastalıktır. Bazen şizofreni ile karıştırılır. İntihar vakalarının en çok yaşandığı psikiyatrik hastalıklardan biridir. Psikotik depresyonu olan kişiler oldukça hareketsiz olurlar ve yavaş konuşurlar. Kendini cezalandırma isteği de bu hastalıkta sık sık ortaya çıkar.
Maskeli depresyon
Bu depresyon adından da anlaşılacağı üzere örtük bir depresyondur ve tanı konması güçtür. Duygu durum belirtilerinden ziyade bedensel belirtiler daha ön plandadır.
Kronik depresyon
Bir veya iki seneden daha uzun süren, hafif belirtiler gösteren bir tür depresyondur.
Depresyonun daha pek çok alt türü vardır ancak yaygın olarak görülen türleri bunlardır. Depresyon, kadınlarda daha fazla görülen bir psikiyatrik hastalıktır.
İlginizi Çekebilir: Psikotik Depresyon Nedir?