Bilgi

Trafikte Çok Tehlikeli Bir Sendrom! Otoyol Hipnozu Nedir? Siz Daha Önce Otoyol Hipnozuna Kapılmış Olabilir Misiniz?

Otoyol hipnozu, başka pek çok isimlerle de anılan bir durumdur. Genellikle uzun mesafe araç kullananların başına gelir. Bu nedenle, otoyol hipnozu ve otoban hipnozu isim almıştır. Çok tehlikeli olabilen bir durumdur. Kişi, otoban hipnozu yaşadığında bilinçli olmadan araba kullanır. Bir yerden bir yere nasıl gittiğini hatırlamayan, öylece gideceği yere varan kişilerin yaşadığı durum tam olarak otoban hipnozudur.

Otoyol hipnozu, uzun yolculuklarda yaşanan tehlikelerden yalnızca biridir. Yolda uyuyakalma, yol hakimiyetini yitirme, diğer araçların meydana getirdiği tehlikeleri zamanında fark edememe gibi durumlar uzun yolculukların belalarıdır. Bu tehlikeli durumlar insan doğasından kaynaklanır. Çünkü araba kullanmak konsantrasyon ve dikkat isteyen bir eylemdir. İnsan bedeninin de odaklanma ve dikkat süresi sınırlıdır.

Otoyol Hipnozu Nedir?

Otoyol hipnozu, şehir içi trafikte araç kullananlarda, hatta bisikletlilerde veya yayalarda bile ortaya çıkan bir sendromdur. Ancak yaygın olarak şehirler arası yolculuklarda meydana gelir. Bunun nedeni otobanların uyarcısız, tekdüze bir yol deneyimi sunmasıdır. Otoyol hipnozu, yaygın olarak otobanlarda ortaya çıktığı için otoban hipnozu olarak da adlandırılır.

Otoyol hipnozu daha pek çok isme sahiptir. Yol hipnozu, yolculuk hipnozu veya beyaz çizgi ateşi olarak da bilinir. Bir yolculukta kat edilen mesafenin farkında olmamak, bilincinde olmamak, hatta o mesafedeki yol deneyimini hatırlayamamaktır.

Yol hipnozuna kapılmış biri gözleri açık bir şekildedir ancak ne gördüğünün farkında değildir. Bir tür uyanıkken uyuma durumudur. Trans hali de denebilecek olan bu durum pek çok kazaya sebep olan ve insanların hayatını riske atan bir durumdur.

otoyol hipnozu neden olur?
otoyol hipnozu neden olur?

Otoyol Hipnozu Neden Olur?

Yol hipnozu, farklı uyarıcıların olmamasından ve kişinin otomatikleşen sürücü davranışlarından kaynaklanır. Sürücünün yolu izlemesi, yol çizgilerinin akması, yolun virajsız ve tekdüze olması kişiyi hipnoz eder. Otoyol hipnozu yaşayan bir kişi, otomatikleşmiş sürücü eylemlerini gerçekleştirir. Ancak bu kişi yolda gördüklerinin ve yaptıklarının farkında olmaz. Otoban hipnozu işte bu yüzden çok tehlikelidir.

Otoban hipnozu bazen de kişinin ruhsal durumundan kaynaklanır. Kişinin bilinci, o andaki deneyimde kalamaz ve başka düşüncelerle ilgilenir. Kişinin zihin kaynakları başka bir şeye yöneldiği için o kişi anın farkında olmaz. Bu durum sadece otoban yolculuklarında kaynaklanmaz. Kişinin bu derin dalgınlıkları, hayatın her noktasında görülebilen bir durumdur. Ancak araba sürerken yaşandığında daha tehlikelidir. Kişi bazen nereye gittiğinin farkında olmaz ve hem kendi canını, hem de başkalarının canını riske atacak eylemlerde bulunur.

Otoban Hipnozu Ne Zaman Olur?

Yol hipnozu uzun yolculuklara çıktıktan yaklaşık 2,5 – 3 saat sonra başlar. Bazı kişilerde bu süre daha uzun veya daha kısadır. Otoban hipnozu bazen uyku hali ile birlikte seyreder. Bu da çok tehlikeli bir durum olan yolda uyuklama anlamına gelir. Yol hipnozu, kişiyi direksiyon başında uyutacak kadar tehlikeli bir sendromdur.

Yol hipnozu sona erdiğinde kişi genellikle 15 dakikalık bir süreyi hatırlamaz. Bu hipnozun son bulması en kötü ihtimalle bir kaza ile, en iyi ihtimalle ise kişinin fark etmesi ile son bulur. Ancak kişi yol hipnozu yaşarken uyuklarsa o zaman kişinin bunu fark etmesi zordur. Bu nedenle uzun yollarda mutlaka bir başkasıyla birlikte yolculuğa çıkmak gerekir.

Otoyol Hipnozu Nasıl Önlenir?

Yol hipnozu hemen hemen her yaştan sürücüye etki eder. Uzun yolculuklarda yaygın olarak kişinin başına gelir. Ancak bu hipnozun etkisini kolaylaştıran birtakım unsurlar vardır. Bunlardan kaçınarak otoban hipnozundan korunmak mümkündür.

  • Sosyal medya, internet ortamı, dijital ekranlar kişinin farkındalık seviyesini düşüren unsurlardır. Bu tür deneyimlere maruz kalmak kişiyi otoyol hipnozuna daha kolay tutulmasını sağlar.
  • Dalgın bir haldeyden yola çıkan kişiler büyük olasılıkla bu hipnozu yaşar. Bu nedenle dalgınken ve uykuluyken yola çıkmamak gerekir.
  • Yolculukta dinlenen müzikler tekdüze bir ritme sahipse kişiyi hipnoza sürükler. Bu nedenle ritmi değişen, monoton olmayan müzikler dinlenmelidir.
  • Arabanın içinin havasız olması kişinin uyanıklık seviyesini düşürür ve uyku getirir. Camları açmak, mümkünse mola verip hava almak iyi bir çözümdür.
  • Tek başına yolculuk yapmak otoban hipnozu için risk faktörüdür.
  • Otoban hipnozu yaklaşık 2,5 saatte ortaya çıkar ve 4-5 saat gibi de kişiyi iyice zorlar. Bu nedenle 1,5-3 saatte bir mola vermek gerekir.
  • Yolculuk sırasında kafein tüketmek kişinin uyanıklık seviyesini artırır. Kafein tüketmek otoban hipnozu riskini düşürür.

Otoban hipnozu, uzun yolculuklarda yaşanan kazaların çok büyük bir oranında etkendir. Her sürücünün mutlaka bu tehlikenin farkında olarak yolculuğa çıkması gerekir.

Önerilen İçerik: İşe Giderken Neden Hep Aynı Yolu Kullanıyoruz? Yeni Yollar Neden Daha Uzun Geliyor? Road Effect Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu