Seboreik dermatit, vücudun herhangi bir yerinde cilt üzerinde gelişen bir tür hastalıktır. Seboreik dermatit pek çok alt çeşite sahiptir ancak en yaygın olarak yüzde ve saç derisinde görülmektedir. Özellikle mevsim geçişlerinde, stresli dönemlerde daha şiddetli ortaya çıkmaktadır. Günümüzde pek çok kişi seboreik dermatitten muzdariptir ve çözümünü aramaktadır.
Seboreik dermatit bebeklerde, çocuklarda veya yetişkinlerde görülebilir. Seboreik dermatit ortaya çıktığında tedavi edilmezse farklı cilt sorunlarının da gelişmesine neden olabilir. Seboreik dermatit nedir? Seboreil dermatit belirtileri nelerdir?
Önerilen içerik: Aspirin ile Egzama Tedavisi Mümkün Mü?
Seboreik Dermatit Nedir?
Seboreik dermatit bir cilt hastalığıdır. Seboreik dermatit saç derisinde, yüzde, burun kenarlarına, göğüs arasında, sırt ortasında ve vücudun yağlı bölgelerinde ortaya çıkmaktadır. Ciltte kızarıklık, kuruluk ve pullu bir görüntüye neden olan bu hastalık saç derisinde ortaya çıktığında saçların dökülmesine de sebep olabilir. Bu nedenle seboreik dermatit belirtileri ortaya çıktığında doktora gidilmeli ve tedaviye başlanmalıdır.
Seboreik Dermatit Belirtileri Nelerdir?
Seboreik dermatit farklı şiddetlerde farklı belirtiler gösterebilir. Belirtilerin hepsinin görülmesini beklemeden bir cilt doktoruna görünmek bu hastalığın ilerlemesini engellemektedir. Saçta veya yağlı ciltte ortaya çıkan seboreik dermatit belirtileri şunlardır:
- Ciltte yoğun bir kuruluk ortaya çıkması,
- Cilt üzerindeki kuruluğun da artmasıyla pullu bir görüntünün oluşması,
- Cildin kaşınması, kaşıntıyla birlikte deri döküntüsü oluşması,
- Saçlı deride görüldüğünde kepeklerin ortaya çıkması,
- Cilt üzerinde kabuklanma meydana gelmesi,
- Ciltte kızarıklık görülmesi,
- Ciltte yanma hissedilmesi,
- Cilt derisinin zamanla kalınlaşması,
- Kuruyan ve pul pul olan cildin yağlanmaya devam etmesi ve yağlı bir görüntünün oluşması,
- Cildin hassaslaşması.
Seboreik dermatit yağlı egzama olarak da bilinmektedir. Saç derisi ve yüz gibi yoğun olarak yağlanan bölgelerde görülür ve tedavi edilmezse deri oldukça olumsuz etkilenir ve hatta cilt üzerinde yaralanmalar görülebilir. Seboreik dermatit yüzde görüldüğünde akne problemlerinin de oluşması çok yaygındır.
Seboreik Dermatit Nasıl Oluşur?
Seboreik dermatitin tam olarak neden ortaya çıktığı bilinmemektedir. Bu konudaki görüşlerden biri, Malassezia Furfur mantar türünün ciltteki yağ bezlerini etkilemesi ile yağlı egzamanın ortaya çıkmasıdır. Bu mantar türü her ciltte bulunmaktadır. Sağlıklı ciltte de normal olarak bulunan Malassezia Furfur mantarı farklı çalışarak ciltteki yağ dengesini bozar ve seboreik dermatititin oluşmasına neden olur.
Malassezia Furfur mantarının farklı çalışmasının nedenleri olarak genetik yatkınlık, hormonların değişmesi ve yoğun stres yaşanması olabilir. Bağışıklık sistemini zayıflatan durumlar da yağlı egzamanın ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir.
Seboreik dermatit hakkında daha fazla bilgi için İlaçsız Yaşıyoruz sitemizdeki Seboreik Dermatit Nedir? Nasıl Oluşur? yazısına bakabilirsiniz.
Genetik Olarak Seboreik Dermatit
Egzama çeşitlerinden biri olan seboreik dermatit genetik yatkınlık nedeniyle de ortaya çıkabilir. Genetik yapı, hormonların nasıl çalışacağını, cilt yapısının nasıl olacağını, hatta strese karşı duyarlılığın ne kadar olacağını da belirlemektedir. Ancak seboreik dermatititn yalnızca genetik yapı nedeniyle ortaya çıktığını düşünmek yanlış olur. Genetik temel her şeyde olduğu gibi yağlı egzamada da bir zemin hazırlar ancak çevresel faktörler bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olur.
Stres Sonrası Deri Kaşıntısı Ve Dökülmesi
Stres, günümüzde pek çok hastalıkların ortaya çıkmasına neden olan faktörlerden biridir. Stres, çevresel bir unsur olmakla birlikte genetik temel de strese ne kadar yoğun tepki verileceğini belirlemektedir. Özellikle anne karnında strese maruz kalan bebekler strese daha duyarlı bireyler olurlar. Stres, bağışıklık sistemini dolaylı olarak etkiler, yoğun stres yaşayan kişiler pek çok hastalıklara daha açık olurlar. Bu hastalıklardan bazıları da deri hastalıklarıdır.
Seboreik dermatit, yağlı egzama, strese bağlı ortaya çıkan deri hastalıklarından biridir. Seboreik dermatit, strese duyarlı kişilerde daha çok görülür ve bu bireylerin stresli dönemlerinde seboreik dermatit hastalığı şiddetlenmektedir. Seboreik dermatit alt türünün dışında diğer egzama türleri de stresli kişilerde daha çok görülmektedir.
Seboreik Dermatit Ve Atopik Dermatit Arasındaki Farklar Nelerdir?
Seboreik dermatit ve atopik dermatit deride kaşıntı, kuruluk ve kızarıklık gibi belirtilerle ortaya çıkan iki farklı deri hastalığıdır. Seboreik ve atopik dermatit halk arasında genellikle birbirine karıştırılmaktadır ancak bu hastalıklar birbirinden farklı belirtiler gösterirler.
Atopik dermatit, kızarıklık, kaşıntı ve kuruluk belirtileriyle seboreik dermatite benzemektedir ancak atopik dermatit daha çok geceleri şiddetlenir. Seboreik dermatitte yağlanma ve yağlı görünüm varken atopik dermatitte böyle bir şey söz konusu değildir. Seboreik dermatit cildin daha çok yağlı bölgelerinde görülürken atopik dermatit kuru bölgelerde ortaya çıkar. Atopik dermatitte ciltte kuruluktan kaynaklı çatlaklar da meydana gelmektedir. Atopik dermatit halk arasında egzama olarak bilinirken seboreik dermatit yağlı egzama olarak anılmaktadır.
Seboreik Dermatit İçin Evde Yapılabilecekler
Seboreik dermatit ortaya çıktığında doktora görünülmeli ve cilt doktorunun önerdiği tedavi uygulanmalıdır. Ancak tedaviye ulaşamadığınız durumlarda evde acil olarak yapabileceğiniz doğal yöntemler de bulunmaktadır. Seboreik dermatit için evde yapılabilecek en iyi şeylerden biri cildi günde iki kez temizlemek, stresten ve kaygıdan kurtulmak için egzersizler yapmak, beslenme şeklini düzenlemek ve uyku kalitesini artırmaktır. Bu tür değişikliklerin ardından cilde uygulanan yöntemler daha etkili olacaktır.
- Doğal bir elma sirkesi ile cildinizi günde bir veya iki kez temizleyin, ardından nemlendirici kullanın.
- Hindistancevizi yağını cildinize ince bir tabaka olarak sürün ve birkaç saat bekletin, bu yöntemi gece uyurken de uygulayabilirsiniz.
- Çay ağacı yağını zeytinyağına birkaç damla damlatın ve bu az miktardaki karışımı seboreik dermatit üzerine ince tabaka şeklinde uygulayın. Yaklaşık 30 dakika bekledikten sonra karışımı ciltten temizleyin.
İlginizi çekebilir: Fucicort Krem Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?