Rahim ağzında serviks dediğimiz rahim ağzının başında ve vajinada bulunan bezlerden salgılanan sıvıya genital akıntı denir. Genellikle her kadında görülen ve normal olan bu durum esasında oluşan döküntüleri eski epitel hücrelerini temizlemek için vardır. Bu sayede üreme sistemimin de her gün temizlik yapılır ve hem üreme sistemi hem de vajinayı enfeksiyonlardan korur.
Vajinal akıntılar cinsel uyarılma ve yumurtlama döneminde artış gösterir. Bazen de egzersiz, doğum kontrol haplarının kullanımı bazen de psikolojik duygu durum değişikliklerinden dolayı artış gösterebilir. Buralardaki yapıların enfeksiyona maruz kalması ile akıntının rengi, kokusu, zamanı değişir.
Akıntının rengi beyaz ve peynirimsi bir yapıda, bazen yeşil ve ölü balık kokusunu andıran bir kokuda bazen de sarı renk de olabilir. Böyle bir durumda anormal bir durum olduğu bilinmeli ve ilerde hem idrar yolu enfeksiyonun bazen de PİD dediğimiz üreme organlarını içine alan enfeksiyona neden olduğundan hemen tedavi için başvurulmalıdır. vajinanın kendine has bir ph sı ve bakteriyel yapısı vardır bazı durumlarda mesela yandaş hastalıklar da akıntıya sebep olur. Aynı zamanda genital siğiller de bu sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genital siğil hakkında bilgi almak için İlaçsız Yaşıyoruz sitesini inceleyebilirsiniz.
Örneğin diyabet gibi ,antibiyotik veya bağışıklık sistemimi baskılayan steroid kullanılması, hamilelik, çok partnerli bir cinsel hayatın olması, doğum kontrol haplarının kullanımı, banyo köpüğü, kokulu sabun uygunsuz ped kullanımı, gün içinde adet döneminde pedlerin uzun süre değiştirilmemesi ,adet zamanında tampon kullanılması veya tamponun yanlış kullanılması .kürtaj gibi yapılan ameliyatlar vajinal Ph’nin ve bakteriyel kolonizasyonunun değişmesine neden olur.
Genital Akıntı Nasıl Sınıflandırılır?
Genital akıntı şikayetini renklerine ve durumlara göre sınıflandırabiliriz. Berrak ve akışkan akıntı kadınlarda normal olan akıntı şeklidir yanı tükürük kıvamında olan akıntıya normal diyebiliriz. Kadınlarda baskın olan östrojen hormonun seviyesindeki değişiklikler ile vajinal akıntıda azalma ya da artma meydana gelebilir.
Hamilelik sırasında, doğum kontrol haplarının kullanımında genç kızların ilk adet döneminden birkaç ay önce vajinal akıntılarda artma görülebilir. Bu akışkan akıntı gergin ve yapışkan bir kıvam aldığında kadınlarının yumurtlama döneminde olduğundan bahsedebiliriz.
Beyaz renkli bir akıntı özellikle menstrüasyon döneminin başında ve sonunda normal gibi olsa da akıntıya kaşıntı, süt kesiği yapışkan bir kıvam eklenirse bunun bir mantar enfeksiyonu olduğu akla gelmelidir ve mutlaka tedavi edilmelidir .kahverengi ve kanlı akıntılar menstürasyon döneminde veya hemen sonrasında normal kabul edilebilir bunun dışındaki her durumda mutlaka kadın doğum doktoruna başvurulmalıdır.
Enfeksiyon belirtisi olan ve özellikle gördüğümüz zaman mutlaka tedavi edilmesi gereken akıntı şekli ise sarı ve yeşil renkte olan akıntılardır. Bu renkteki akıntı bakteri enfeksiyonu belirtisidir ve bu tarzdaki akıntıya ölü balık kokusu ve idrar yaparken kaşıntı ve yanma eşlik eder.
Anormal renkte olan vajinal akıntıya ateş, karın ağrısı, yorgunluk, çok sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma ve kaşıntı, hatta kilo kaybına varan durumlar bile söz konusu olabilir ki bu durumlarda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Genital Akıntı Teşhisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle anormal akıntının ne zaman başladığının yanında eşlik eden herhangi bir hastalık olup olmadığının sorgulaması yapılmalıdır .Akıntının renginin ne olduğu yanında idrar yaparken yanma sızı olup olmadığı ,kişinin eşinde herhangi bir şikayet olup olmadığı hamilelik yada bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç kullanıp kullanılmadığı hangi yöntemle korunduğunun korunma yöntemi olarak vajinal duş yapılıp yapılmadığı vajinanın bakteriyel yapısının değiştirebilecek herhangi bir durum olup olmadığı mutlaka sorgulanmalıdır.
Daha sonra mutlaka idrar tahlili, rahim ağzı kanseri yönünden değerlendirme yapmak için rahim ağzından sürüntü alınmalı ve rahmin içini görmek için ultrasonografi çekilmelidir. Bazen enfeksiyonun boyutunu anlamak için kan tahlili ve vajina florasından da sürüntü alınıp ekim yapılması gerekebilir.
Genital Akıntı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi her zamanki gibi hastalığa ve hastaya göre değişir. Eğer hastalık etkeni mantar ve akıntı beyaz renkli ve peynirimsi kesik şeklinde ise hem vajinanın dışı için kullanılması gereken mantar ilaçları hem de vajinal tablet şeklinde olan vajinan içine uygulanan antifungal(mantar tedavisi ) ilaçlar kullanılmalıdır. Bazen inatçı enfeksiyonlarda bu tedaviye ek olarak ağızdan alınan ilaçlarda tedaviye eklenebilir. Burada önemli olan bu duruma yol açan etkenin ne olduğunu bulmaktır.
Mutlaka ne oldu da vajina florasında mantar hücrelerinin baskın olduğunun nedeninde araştırılmalıdır. Bakteriyel akıntılarda renk sarı ve yeşil ise ayrıca ölü balık kokusu şeklinden bir kokuda akıntıya eşlik ediyorsa ağızdan antibiyotik tedavisi esastır ayrıca ek ilaçlar ve eş tedavisi de yapılmalıdır . Bunun yanında yapılan yanlış uygulamalara son verilmeli asla vajinal duş veya köpük kullanılmamalıdır.
Banyo sırasında kokulu sabunlar kullanılmamalı özellikle bunların genital bölge ile temasından kaçınılmalıdır. Pamuklu pedler kullanılmalı adet zamanında sık aralıklarla pedler değiştirilmeli ve pamuklu iç çamaşırlar kullanılmalıdır. İç çamaşırlar yüksek ısılarda yıkanılmalı ve gerekirse yıkadıktan sonra ütülenerek kullanılmalıdır.
İlginizi Çekebilir: Genital Cerrahi Nedir?