Sağlık

Rooibos Çayının Özellikleri

Rooibos çayı, günümüzde lezzetli ve sağlıklı bir içecek olarak popülerlik kazanmaktadır. Güney Afrika’da yüzyıllardır tüketilen, dünya çapında sevilen bir içecek haline gelmiştir. Siyah ve yeşil çaya gör rooibos çayı lezzetli ve kafein içermemesi ile alternatif bir içecektir. Rooibos çayı, içeriğinde bulundurduğu vücudun savunucuları olan antioksidanlarının kansere, kalp hastalığına ve felce karşı koruyabileceği bilim insanları tarafından iddia etmektedir. Potansiyel sağlık sorunlarına karşı yararları için rooibos çayı uzmanlar tarafından övünülmektedir.

Rooibos Çayı Nedir?

Rooibos çayı, kırmızı çay veya kırmızı çalı çayı olarak da bilinmektedir. Rooibos çayı genellikle Güney Afrika’nın batı kıyısında yetişen Aspalathus linearis adlı bir çalının yaprakları kullanılarak yapılmaktadır. Rooibos bir bitki çayıdır ve yeşil veya siyah çay ile ilgisi yoktur. Geleneksel rooibos, yaprakların fermente edilmesiyle oluşturulur ve bu da onları kırmızı-kahverengi bir renge sahip olmasını sağlamaktadır. Fermente edilmemiş yeşil rooibos da mevcuttur. Fermente edilmemiş yeşil rooibos, rooibos çayının geleneksel versiyonundan daha pahalı ve daha lezzetli olma eğilimindedir ve aynı zamanda daha fazla antioksidan maddesi içermektedir.

Rooibos çayı genellikle siyah çay gibi tüketilmektedir. Bazı insanlar süt ve şeker ekleyerek ve rooibos buzlu çay, espresso, latte gibi farklı tariflerde de kullanılmaktadır. Bazı iddiaların aksine rooibos çayı, bakır ve florür dışında iyi bir vitamin veya mineral kaynağı olmaktadır. Bununla birlikte rooibos çayı, sağlık açısından birden fazla yarar bulunduran ve vücuda sunabilecek güçlü antioksidanlarla doludur.

rooibos çayı nedir?
rooibos çayı nedir?

İlginizi Çekebilir: Hibiskus Çayının Özellikleri

Rooibos Çayının Faydaları

Güney Afrika’nın batı kıyısında yetişen ve içeriğinde bulundurduğu antioksidanlar ile bilinen rooibos çayının sizler için faydalarını maddeledik.

1. Rooibos Çayı, Kafein ve Oksalik Asit İçermez

Kafein, hem siyah çayda hem de yeşil çayda bulunan doğal bir uyarıcı maddedir. Orta miktarda kafein tüketmek insan vücudu için genellikle güvenlidir. Az miktarda tüketilen kafein ile egzersiz performansı, konsantrasyon ve ruh hali için bile bazı faydaları olabilir. Bununla birlikte, aşırı kafein tüketimi kalp çarpıntısı, artan kaygı, uyku sorunları ve baş ağrıları ile ilişkilendirilmiştir. Bu durumdan dolayı, bazı insanlar kafein alımını önlemeyi veya sınırlamayı tercih etmektedir.

Rooibos çayı, doğal olarak az miktarda kafein içerdiğinden siyah veya yeşil çaya oranla tüketiciler için daha mükemmel bir alternatif olmaktadır. Rooibos çayı ayrıca normal siyah veya yeşil çaydan daha düşük tanen seviyelerine sahiptir. Yeşil ve siyah çayda bulunan doğal bileşiklerden biri olan tanenler, demir gibi belirli besinlerin emilimini engellemektedir.

Son olarak, siyah çayın ve daha az ölçüde yeşil çayın aksine kırmızı rooibos oksalik asit içermemektedir. Yüksek miktarda oksalik asit tüketimi böbrek taşı riskinizi artırabilir, bu durum da rooibos çayının böbrek sorunları olan herkes için iyi bir seçenek haline getirmektedir.

2. Rooibos Çayı, Antioksidanlarla Paketlenmiş Halde Bulunur

Rooibos, aspalatin ve kersetin de dahil olmak üzere sağlığı teşvik eden antioksidanların yüksek seviyeleri nedeniyle sağlığa sağladığı yararlar ile ilişkilidir. Antioksidanlar, hücrelerin serbest radikallerin sağladığı  zararlardan hücrenin korunmasına yardımcı olmaktadır. Antioksidanlar, uzun vadede etkileri ile kalp hastalığı ve kanser gibi hastalık riskinizi azaltabilmektedir.

Rooibos çayının vücudunuzdaki antioksidan seviyelerini artırabileceğine dair bazı çalışmalar bulunmaktadır. 15 kişilik bir çalışmada, katılımcılar kırmızı rooibos çayı içtiğinde kandaki antioksidan seviyeleri %2,9 ve yeşil çeşidi içtikleri zaman %6,6 arttı. Bu artış, katılımcıların 750 mg rooibos yaprağından yapılmış 500 ml çay içmesinden sonra beş saat sürmüştür. 12 sağlıklı erkekte yapılan bir başka çalışma, rooibos çayının plaseboya kıyasla kan antioksidan seviyeleri üzerinde önemli bir etkisinin olmadığını belirlenmiştir. Bunun nedeni muhtemelen rooibos çayındaki antioksidanların kısa ömürlü olması veya vücudunuz tarafından verimsiz bir şekilde emilmesidir.

3. Rooibos Çayı, Kalp Sağlığını Artırabilir

Rooibos çayında bulunan antioksidanlar sağlıklı bir kalple bağlantılı halde bulunur. Bu durum farklı şekillerde de olabilmektedir. İlk olarak, rooibos çayı içmek, anjiyotensin dönüştürücü enzimi (ACE) inhibe ederek kan basıncı üzerinde faydalı etkilere sahip olabilmektedir. Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE), kan damarlarınızın kasılmasına neden olarak dolaylı olarak da kan basıncını artırmaktadır.

17 kişide yapılan bir çalışmada, rooibos çayı içmek, 30-60 dakika sonra Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) aktivitesini inhibe etmiştir. Ancak bu durum, kan basıncında herhangi bir değişikliğe neden olmamıştır.

Kalp hastalığı riski yüksek 40 kilo kadar fazlası olan yetişkinde yapılan bir çalışmada, altı hafta boyunca günde altı fincan rooibos çayı “kötü” LDL kolesterolünü düşürürken “iyi” HDL kolesterolünü yükseltmiştir. Ancak aynı etki normal kiloya sahip, sağlıklı insanlarda görülmemiştir. Rooibos çayının sağladığı, sağlıklı kolesterol seviyeleri, kalp krizi ve felç dahil olmak üzere çeşitli kalp rahatsızlıklarına karşı ek koruma sağlamaktadır.

4. Rooibos Çayı, Kanser Riskini Azaltabilir

Birçok bilim insanları tarafından yapılan deney çalışmaları, rooibos çayında bulunan kersetin ve luteolin antioksidanlarının kanser hücrelerini öldürebildiğini ve tümör büyümesini önleyebildiğini belirtmektedir. Ancak bir fincan rooibos çayındaki kersetin ve luteolin miktarı çok azdır. Bu nedenle, rooibos çayının bu iki antioksidandan yeterince toplanıp paketlenmediği ve fayda sağlamak için vücudunuz tarafından yeterince verimli bir şekilde emilip emilmediği açık değildir.

5. Rooibos Çayı, Tip 2 Diyabetli Kişilere Fayda Sağlayabilir

Rooibos çayının, bilim insanları tarafından yapılan deney çalışmaları sonucunda, anti-diyabetik etkileri olabileceği bilinen en önemli antioksidanlardan biri olan, aspalatinin bilinen tek doğal kaynağıdır. Tip 2 diyabetli kişilere fayda sağlayıp sağlamaması durumu için bilim insanları tarafından yapılan bir deney çalışması, aspalatinin dengeli kan şekeri seviyelerini ve tip 2 diyabetli veya risk altındaki insanlar için umut verici olabilecek insülin direncini azalttığını bulunmuştur.

rooibos çayı nasıl hazırlanır?
rooibos çayı nasıl hazırlanır?

İlginizi Çekebilir: Mate Çayı ile Zayıflayabilir Miyiz?

Rooibos Çayı Nasıl Hazırlanır?

Sağlığa sağladığı faydalarını say say bitiremeyeceğimiz rooibos çayının hazırlanışı için malzemeler; bir tatlı kaşığı rooibos çayı, kaynamış su. Malzemeleri verilen rooibos çayının yapılışı; İlk olarak su kaynatılır ve 2-4 dakika arası kadar dinlendirmeye bırakılır. Su ılımaya başlayınca bir tatlı kaşığı kadar rooibos çayı içerine katılır. 5 ile 6 dakika arası kadar demlenmesi için beklenir.

Rooibos Çayı Kilo Vermeye Yardımcı Olur Mu?

Son zamanların en dikkat çeken bitki çaylarından biri olan rooibos çayı, içerisinde bulundurduğu güçlü bileşenler sayesinde zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Kafeinsiz olması ve antioksidan bakımından zengin yapısı ile kilo vermeyi kolaylaştırırken sağlığı korumaya da yardımcı olmaktadır. Kendinden şekerli tadı ve az kalorisi özelliğiyle diyet öğünlerinde çay ve kahve yerine geçebilmektedir. Rooibos çayı iştahı keserek gün boyu tok durmanızı sağlamaktadır. Bu durumda ise fazla öğün miktarından ve kalori alımından kurtulmanıza yardımcı olmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Gastritte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu