BilgiSağlık

İdrarda Koku Neden Olur?

İdrarda koku, birçok insanın başına gelen rahatsız edici bir durumdur. İdrarınız sizi rahatsız edecek şekilde kötü kokuyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Genellikle susuzluk ile ortaya çıkan yoğun idrar kokusu eğer uzun süredir geçmiyor ve daha da yoğunlaşıyorsa mutlaka bir doktora görünmek gerekir. Örnek vermek gerekirse, tatlı koktuğu gibi alkol, balık ya da amonyak gibi de kokabilir. İdrarın kokması pek çok nedenden dolayı meydana gelebilir ve bu durum sosyal hayatı da olumsuz etkileyebilir.

İlginizi çekebilir: Genital Akıntı Nedir?

Kokulu İdrarın Koyu Sarı Olmasının Nedenleri

Normal idrarın rengi sarının her tonu olabilir. İdrara rengini veren ‘’ürokrom’’ maddesidir. Açık sarı veya suya yakın renk çok sıvı tüketildiğini ve idrar yoğunluğunun en düşük seviyede olduğunu gösterirken, en koyu sarı ise sıvının az tüketildiğini ve böbreklere az sıvı geldiğini işaret eder. İdrar kokusunda olduğu gibi idrar rengindeki değişiklikler de gıdalar veya ilaçlar ile değişkenlik gösterebilir.

Özellikle B vitamini içeren gıdaların aşırı tüketimi ve bazı müshillerin kullanımında idrarın rengi koyu sarı renk görülebilir. Böbreklerde taş ve kum da idrar renginin koyu sarı olmasına neden olabilir. İdrar renginin koyu olmasının yanında ağır idrar kokusu veya idrar yaparken yanma görülüyorsa mevcut bir hastalığın belirtisi olabilir. Eğer bilinen bir hastalık, kullanılan bir ilaç ya da yetersiz su tüketiminden kaynaklanmıyor ve uzun süreli bu şikayeti yaşıyorsanız bir doktora başvurmanızda fayda var. İdrarda kötü kokuya neden olabilecek bazı şeyler;

  • Vücuttaki su eksikliği idrar kokusunun en yaygın nedenlerinden birisidir. Kötü kokuya eşlik eden koyu sarı renkte idrar da bunun belirtisidir.
  • Tüketilen besinler de idrar kokusunu belirleyebilir. Pastırma, sarımsak, alkol ve baharatlı yiyecekler idrar kokusunu değiştirebilir.
  • İdrar yolları enfeksiyonları belirti olarak kötü kokulu ve bulanık idrar olarak kendini gösterir. Bu tür durumlarda mutlaka bir doktora muayene olunmalıdır.
  • Vajinit rahatsızlığı kötü kokulu idrar sebebidir. Vajinanın iltihaplanması ile ortaya çıkan bakteriler genelde kullanılan pedler, topluma açık tuvaletler ya da cinsel ilişki yoluyla ortaya çıkabilmektedir.
  • Genellikle diyabet hastalarında idrarda tatlı kokuya rastlanabilir. Bu tür durumlarda mutlaka doktora görünülmelidir.
  • Karaciğer rahatsızlıkları da kötü kokulu idrara sebep olabilir. Ağır kokan idrara karın ağrısı, mide bulantısı, kusma hissi ve kilo kaybı da eşlik ediyorsa mutlaka bir doktora görünmekte fayda var.
  • İdrarın kötü kokmasına kullanılan ilaçlar ve vitamin gibi gıda takviyeleri de sebebiyet verebilir. Bu durumda idrar renginde ve kokusunda değişiklik olabilir.

Sağlıklı idrar rengini öğrenmek için İlaçsız Yaşıyoruz sitesinin İdrar Rengi Nasıl Olmalı? makalesini okuyabilirsiniz.

Uzun Süreli İdrar Kokusu Hangi Hastalığın Belirtisi Olabilir?

Vücuttan atılan idrardan gelen idrar kokusu hastalıklar için belirleyicidir. İdrarda koku türü böbrekler tarafından atılan çeşitli kimyasal maddelerin hacmi ve yoğunluğu ile ilgilidir. Seyreltilmiş normal bir idrar keskin kokuda olmazken, yoğunluğu yüksek idrar son derece keskin bir kokuda olabilir. Günümüzde, idrarın rengi ve kokusu bazı hastalık belirtilerini ortaya çıkarabilir. İdrar kokusu şu hastalıkların habercisi olabilir;

  • Akut akciğer yetmezliği.
  • Mesane enfeksiyonları.
  • Dehidrasyon (vücudun susuz kalması)
  • Metabolik sorunlar.
  • Felç, parkinson gibi nörolojik hastalıklar.
  • Hiperaktif mesane (mesane kasının istemsiz şekilde kasılması)
  • Mesane iltihabı ve sistit.
  • Böbrek enfeksiyonları.
  • İyi huylu prostat büyümesi ve büyüyen prostatın idrar yolunu sıkıştırması sonucu idrar akışını engellemesi.
  • Rektovajinal fistül (rektum ve vajina arasındaki yer alan anormal bağlantı)

İlginizi çekebilir: Rahim Yarası Tedavisi Olur?

hangi yiyecek ve i̇çecek kokulu i̇drara sebep olabilir?
hangi yiyecek ve i̇çecek kokulu i̇drara sebep olabilir?

Hangi Yiyecek ve İçecek Kokulu İdrara Sebep Olabilir?

İdrarda kokunun kötü olması tükettiğimiz yiyeceklerle, kullandığımız ilaçlarla ve taşımakta olduğumuz bir hastalıkla ilgili olabilir. Yeterince su tüketmemek idrarın kokmasına sebep olan en büyük nedenlerden birisidir. Yeterince su içilmediği zaman idrar yoğunlaşır ve rengi de koyu olur. Bu da idrarın kokmasına sebep olur. İdrar yolu enfeskiyonlarında da idrar kokusu olabilir.

Geçmeyen idrar yolu enfeksiyonu veya sistit sorunlarına doğal çözüm: İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

geçmeyen idrar yolu enfeksiyonu veya sistit sorunlarına doğal çözüm
geçmeyen idrar yolu enfeksiyonu veya sistit sorunlarına doğal çözüm

Tükettiğimiz yiyecek ve içecekler genelinde bakacak olursak idrarın kokmasını sağlayan en büyük nedenlerden birisi çok fazla baharatlı yiyecek tüketmektir. Bunun yanında çok fazla soğan, sarımsak, kahve ve kuşkonmaz tüketmek idrarın kokmasına sebep olur. Penisilin gibi ilaçlar da idrar kokusunu etkileyebilir.

Yoğun İdrar Kokusundan Kurtulma Yöntemleri Nelerdir?

İdrarda kokunun kötü olması her zaman bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelmez. Fakat, bu durum uzun süre devam ederse ve kaynağı belirli bir yiyecek ve kullanılan bir ilaç değilse, ayrıca kötü kokuyla birlikte idrar yaparken ağrı veya yanma hissediyorsanız bir doktora görünmekte fayda var. Yiyecek ve içecek kaynaklı kötü idrar kokusundan ise baharatlı yiyecek tüketimine, kahve tüketimine, soğan-sarımsak tüketimine, kuşkonmaz tüketimine dikkat ederek ve gün içinde bol su tüketerek kurtulabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Vajina Mantarı Kendiliğinden Geçer Mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu