Sağlık

Yeşil veya Sarı Safra Kusmak Hangi Hastalıkların Habercisidir?

Genellikle yetişkinlerde görülen ve kişiyi endişeye sürükleyen yeşil veya sarı safra kusmak çeşitli sebeplerden dolayı görülebilir. Safra, karaciğer tarafından üretilerek buradan salınan ve safra kesesinde depolanan bir sıvıdır. Safra sindirime yardımcı olur. Yağları, sindirim sistemi tarafından vücuda alınabilen yağ asitlerine parçalar. Normal koşullar altında safra midede bulunmaz. Ancak birçok sebeple mideye geçerek kusma yoluyla dışarı atılır.

Safra kusma problemi karaciğerden üretilerek salınan veya safra kesesinde toplanan safra sıvısının ağız yoluyla dışarı atılması durumudur. Birey sarı veya yeşil renkte safra kustuğunda çok fazla endişe edebilir ancak bu durum çoğu zaman normal kabul edilir. Özellikle mide açken safra kusmak normal kabul edilirken sık sık tekrarlanan yeşil ve sarı renkte safra kusmak ise mutlaka tıbbi bir yardım alınması gerektiğine işaret eder.

Safra şunları içerir:

  • Çoğunlukla kolesterol
  • Safra asitleri (safra tuzları da denir)
  • Bilirubin
  • Su
  • Vücut tuzları (potasyum ve sodyum gibi)
  • Bakır ve diğer metaller
safra kusma belirtileri nedir
safra kusma belirtileri nedir

Safra Kusma Belirtileri Nedir?

Birçok nedenden dolayı yeşil veya sarı safra kusma problemine aşağıdaki belirtiler eşlik edebilir.

  • Kabızlık veya ishal
  • Karın ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Karında şiddetli kramp
  • Baş Ağrısı
  • Yüksek ateş
  • Boğaz ağrısı, boğazda tahriş ve anma
  • Bilinç bulanıklığı
  • Yağların yeterince sindirilememesi sonucu yağda eriyen vitaminlerin tam olarak emilememesi ve vitamin eksikliği

Yeşil veya Sarı Safra Kusma Nedenleri?

Kusma sonucu görülen yeşil ve sarı renkteki safra birçok nedenden dolayı gerçekleşebilir ve birçok hastalığın da habercisi olabilir. Safra kusma nedenleri başlıca şu şekilde sıralanabilir:

  • Bağırsak tıkanıklığı: Bağırsakların birçok sebepten dolayı (volvulus, kanser, fıtık, inflamatuar bağırsak hastalığı) tıkanması, yiyeceklerin geçmesini durdurarak yoğun bir karın ağrısına, kabızlığa ve renkli safra kusma problemine neden olabilir. Acil bir şekilde hemen tedavi edilmesi gerekmektedir.
  • Gıda Alerjisi / Zehirlenmesi: Vücudunuzun alerjisi olan yiyeceklerin tüketilmesi, uygun olmayan koşullarda hazırlanan bayat veya pişmemiş gıdalar tüketilmesi sonucu vücut tepki göstererek yeşil veya sarı safra kusmaya neden olabilir.
  • Aşırı alkol alma: Kısa sürede tüketilen yüksek miktarda alkol sonucu da renkli safra kusulabilir. Vücut, tepki olarak yeşil veya sarı renkte safra kusarak vücudu toksinlerden arındırır.
  • Aç karnına kusma: Mideniz boşsa ve uzun süredir açlık çekiyorsanız yeşil ve sarı renkli safra kusma problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
  • Safra Reflüsü: Safranın karaciğerinizden midenize ve yemek borunuza birikmesiyle birlikte meydana gelen safra reflüsüdür. Genellikle mide ameliyatı sonrasında görülür. Safra reflüsü, mide asidinin (gastrik asit) yemek borunuza geri akışına eşlik edebilir. Gastrik reflü, yemek borusu dokusunda tahrişe ve iltihaplanmaya neden olan potansiyel olarak ciddi bir sorun olan gastroözofageal reflü hastalığına (GERD) yol açabilir.

Gastrik asit reflüsünden farklı olarak safra reflüsü, diyet veya yaşam tarzındaki değişikliklerle tamamen kontrol edilemez. Tedavi ilaçları veya ciddi vakalarda ameliyat gerekebilir.

  • Solunum yolu iltihaplanmaları: Solunum yolu iltihaplanmasının sonucu olarak (grip veya soğuk algınlığına sebep olabilir) bakteri ve virüs içeren mukus sindirim yoluna geçerek mide bulantısına yol açar ve böylelikle safra kusma problemine sebep olur.

İlginizi Çekebilir: Reflü nasıl tedavi edilir?

safra kusmaya ne i̇yi gelir
safra kusmaya ne i̇yi gelir

Safra Kusmaya Ne İyi Gelir?

Safra kusmasına ne iyi gelir sorusuna yanıt olarak kişi beslenme alışkanlığını düzene sokmalıdır. Aşırı alkol ve sigara tüketiminden kesinlikle uzak durmalıdır. Yiyecekleri daha fazla çiğneyerek tüketmeli ve büyük porsiyonlar halinde tüketmekten kesinlikle kaçınılmalıdır.

Yağ tüketimi mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Aşırı yağlı yiyeceklerin tüketiminden kaçınmalı ve daha az yağlı besinleri tercih edilmelidir. Ayrıca safra kusma problemini önlemek için yemeklerden sonra hemen ayağa kalkmamalı ve belli bir süre (en az 2 saat) dik bir şekilde oturulmalıdır. Böylelikle tüketilen yiyeceklerin daha hızlı ve kolay bir şekilde sindirilmesi sağlanmış olacaktır.

Özellikle hamilelik sırasında görülen yeşil safra kusma probleminde ise hamile birey dinlenmeli ve daha hafif yiyecekler ile beslenmelidir.

Aşırı kilo ile birlikte mide ve diğer organlara baskı uygulanmaktadır, bu sebepten dolayı kişinin kilosunu kontrol altına alması da çok büyük önem taşımaktadır.

Safra Kusmak Tehlikeli mi?

Sık sık tekrarlanan bir durum söz konusu değil ise safra kusmak endişe edilecek bir problem değildir. Ancak şiddetli ve sürekli tekrar eden yeşil safra kusma problemi yaşanıyorsa bu durum tehlikeli bir sorunun olduğuna işaret eder. Hemen tıbbi yardım alınıp gerekli tedavi uygulanmalıdır.

Safra Kusma Tedavisi Nedir?

Bir tıp uzmanı, safra kusma probleminin altında yatan nedeni belirlemek için bir değerlendirme yapmalıdır. Durum tespit edildikten sonra probleme uygun tedavi uygulanacaktır. Probleme bağlı olarak, safra kusma tedavisi şunları içerebilir:

Bol sıvı ve elektrolit tüketimi

Bireyler safra kusarken sıvı ve elektrolit kaybı yaşadıklarından dolayı bu kayıp en kısa sürede sıvı takviyesi ile giderilmelidir.

İlaç tedavisi (antiemetik ilaçlar)

Safra kusma probleminde kişinin kusmasını önlemek ve safranın dışarıya atılmasını engellemek amacıyla ilaçlar kullanılabilir. Genellikle antiemetik ilaçlar kullanılır.

Cerrahi operasyon

Bağırsak tıkanıklığı sonucu gelişen bir safra kusma problemi var ise cerrahi operasyonlar ile bağırsakta oluşan tıkanıklar giderilir.

Aktif kömür tedavisi

Gıda zehirlenmelerinde sindirim kanalını boşaltmak ve toksik etkiye sahip maddeleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu