SağlıkBilgi

Keten Tohumunun Özellikleri

Keten tohumu, ülkemizde çok uzun bir süredir yetiştirilen ve gıda sanayisinde çok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Keten tohumu sağlıklı beslenme ve diyetlerde kullanılması ile son yıllarda sağlıklı yaşam tarzının popüler olması sonucunda ün kazanmıştır. Keten tohumu bağırsakları çalıştırması ve içerdiği zengin B12 vitaminin yanı sıra sağladığı tokluk hissi ile kilo vermek için de kullanılmaktadır. Keten tohumu ile hem sağlıklı hem de doyurucu yemekler yapılabilmektedir. Keten tohumu yemeklerin yanı sıra bitkisel çay olarak da tüketilebilmektedir.

Keten Tohumu Nedir?

Keten tohumu, keten bitkisinin tohumudur ve bütün tohumlar da olduğu gibi yenebilir, toz haline getirilebilir veya yağı sıvı veya hap şeklinde alınabilir. Keten tohumu, sağlıklı yağ, antioksidanlar ve lif sağlayan bitki bazlı bir besindir. Bazı insanlar buna “fonksiyonel gıda” demektedir, bu durumda keten tohumunun kişinin sağlığını iyileştirmek için onu tüketebileceği anlamına gelmektedir. Keten tohumu Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yetişmektedir. Keten tohumu, susama benzemekle beraber rengi koyu kahverengidir. Yaz aylarında tohumları oluşmaya başlayan keten tohumunun sivri yaprakları ve çiçekleri bulunmaktadır.

Keten tohumunun bazı insanlarda kolesterolü düşürdüğü ve hatta meme kanseri riskini azalttığı gösterilmiştir. İnsanlar, kronik kabızlık, ishal, keten divertiküliti (kalın bağırsak zarının iltihabı), irritabl bağırsak sendromu (IBS), ülseratif kolit (kalın bağırsağın zarındaki yaralar), gastrit gibi birçok sindirim rahatsızlığına tedavi amaçlı olarak keten tohumu almaktadır.

Keten tohumunun insan sağlığına sağladığı yararlardan dolayı Eski Mısır ve Çin’de insanlar ekin olarak keten yetiştirmişlerdir. Asya’da ise binlerce yıldır Ayurveda tıbbında keten tohumunun bir rolü olmuştur.

Keten tohumundaki besinler arasında lignanlar, antioksidanlar, lif, protein ve alfa-linolenik asit (ALA) veya omega-3 gibi çoklu doymamış yağ asitleri bulunur. Bu besinleri tüketmek, çeşitli durumların riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Ancak, şu anda tüm bu iddiaları destekleyecek yeterli kanıt bulunmamaktadır.

keten tohumu nedir?
keten tohumu nedir?

Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Keten tohumunun ne olduğundan ve içeriğinde bulunan etken maddelerden sonra faydalarını maddeler halinde sizler için listeledik.

  • Keten tohumu, yüksek lif içeriği sayesinde kabızlık gibi sindirim sorunlarına yardımcı olmaktadır. Keten tohumu ayrıca bağırsaklara iyi gelmesi sonucunda sindirim sistemini hızlandırır ve iltihap gibi durumları önlemektedir. Bu yönüyle hemoroid hastaları için büyük fayda sağlamaktadır.
  • Keten tohumundaki sağlıklı yağların vücutta bulunan zararlı yağları yok etmesi sonucunda keten tohumu zayıflama konusundaki başarısını da arttırmaktadır. Aynı zamanda, tokluk hissi sağlaması sonucunda keten tohumu tüketenler kendilerini uzun süre tok hissederek gereksiz besin alımından kaçınacaklardır.
  • Keten tohumunun zihinsel aktiviteler açısından da yararları bulunur. B12 vitamini eksikliği sebebi ile oluşan unutkanlık durumlarına da iyi geldiği gözlemlenmiştir.
  • Keten tohumu, kalplerimiz, beyinlerimiz ve normal büyüme ve gelişme için gerekli olan omega-3 yağ asitlerinin en zengin kaynağıdır. Omega-3 balıklarda, bitkilerde, kabuklu yemişlerde ve kuruyemişlerden yapılan yağlarda da bulunabilmektedir. Keten tohumunu, bütün, öğütülmüş veya yağ şeklinde nasıl tüketirseniz tüketin, omega-3 vücudunuza alınımını sağlayabilirsiniz.
  • Keten tohumunun antioksidan özelliği sayesinde yaşlanma belirtilerini geciktirir ve kadınlardaki menopoz etkilerini azaltır.
  • Düzenli olarak tüketilmesi sonucunda cilde parlak bir görünüm kazandırır. Bu amaçla keten tohumu maske şeklinde hazırlanıp kullanılabilir.
  • Keten tohumu, kan basıncını ve kan şekerini düzenlemesi özelliğinden dolayı tansiyon ve şeker hastaları tarafından kullanılması tavsiye edilmektedir.
  • Keten tohumu, düşük yoğunluklu lipoprotein içeriği ile kolesterol seviyelerini düşürmektedir. Bu durum da kalp hastalığı ve felç gibi diğer sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olabileceği anlamına gelmektedir.
  • İnsülin direnci veya glikozu hücrelere taşımak için insülin hormonunu etkin bir şekilde kullanamama, tip 2 diyabetin ayırt edici özelliğidir ve bazı araştırmalar keten tohumu yağının bu soruna yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

İlginizi Çekebilir: Keten Tohumu Yağının Faydaları Nelerdir?

keten tohumunun faydaları nelerdir?
keten tohumunun faydaları nelerdir?

Keten Tohumunun Zararları Nelerdir?

Tüm bu faydalarının yanında acaba keten tohumunun zararlı mı, yan etkileri var mı bu gibi soruların yanıtlarını sizler için maddeler halinde listeledik.

  • Keten tohumunun aşırı miktarda kullanımı sonucunda, sindirim sistemi sorunları, bağırsakların fazla yumuşaması ve deri kızarıklığı gibi istenmeyen durumlar meydana çıkabilir.
  • Prostat kanseri gibi hastalığa sahip olanların keten tohumunu kullanmaması önerilmektedir.
  • Keten tohumu, östrojen hormonunun salgılanmasını tetiklediği için özellikle dikkat edilmelidir. Günlük kullanım miktarının doğru belirlenmesi gerekmektedir.
  • Bebeğinizin kabızlık problemini çözmek isterken keten tohumunu gereğinden fazla kullanırsanız onun boşaltım sistemine zarar verebilirsiniz. Bebeklerin sindirim sistemi keten tohumunu parçalamaya elverişli olmadığı için blender yardımıyla iyice ezerek kullanmalısınız.
keten tohumunun zararları nelerdir?
keten tohumunun zararları nelerdir?

Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?

Fonksiyonel bir gıda olarak tanımlanan keten tohumu, vücudumuzun temel besin ihtiyaçlarını karşılamada bir numaralı etken gıdadır. Hem katı formunda hem de sıvı formunda tüketilebilmektedir. Genellikle keten tohumunun yağı özellikle de salatalarda kullanılmaktadır. Tohum halinde alınarak ya da öğütülmüş şekilde keten tohumunu direkt olarak yiyebilirsiniz. Fakat keten tohumunun direkt tüketimlerde 24 saat içerisinde bitmelidir. Aksi halde vücudumuzda bulunan diğer bileşenler ile toksik etkileşime girer ve vücudumuza zarar verir.

Keten tohumu ekmek, börek, kurabiye gibi tuzlu hamur işlerinde de kullanılmaktadır. Özellikle de keten tohumlu ekmeği duymayanımız yoktur. Keten tohumunun lezzetini en iyi şekilde alacağımız yemek pilavdır. Yaptığınız pirinç pilavının üzerine öğütülmüş keten tohumu serperek eşsiz bir lezzet ortaya çıkarabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Birbirinden Lezzetli 5 Nefis Smoothie Tarifi

keten tohumu nasıl tüketilir?
keten tohumu nasıl tüketilir?

Keten Tohumu Zayıflatır Mı?

Keten tohumu, vücuda sağladığı yararlarda da belirttiğimiz gibi genellikle diyet listelerinin başında yer almaktadır Çünkü içerisinde bulundurduğu linmarin etkeni tok tutarak kilo almamıza engel olmaktadır. Böylece gereksiz kalori alımınızı engelleyerek kilo vermenize yardımcı olmaktadır.

İştahınızı kesmek ve yemeklerden uzak durmak için keten tohumu tüketimi içinde bulundurduğu etkenler nedeniyle en etkili besindir ve diyetlerde de kullanıma uygundur. Eğer keten tohumu ile zayıflamak istiyorsanız sabah, öğlen ve akşamları yemek yemeden yarım saat önce bir yemek kaşığı kadar öğütülmüş keten tohumu yutabilir ya da keten tohumu yağından bir yemek kaşığı kadar içebilirsiniz. Ardından da bir bardak su içmeyi sakın ihmal etmeyin.

İlginizi Çekebilir: Göbek Eritmek için Bitkisel Yöntemler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu