Bilgi

Kaç Yıl Yaşadığı En Çok Merak Edilen 10 Hayvan

Hayvanlar vahşi doğada, şehirlerimizde ve evlerimizde sıklıkla temas ettiğimiz ve çok ilginç çeşitleri bulunan canlılardır. Bazıları en yakınımız, bazıları en korktuğumuz, bazıları da yalnızca bizi rahatsız eden bu hayvanların şaşırtıcı yaşamlarını belgesellerde seyrederiz. Bizim dünyamıza tamamen yabancı olan bu canlılar görünümleriyle, çiftleşme davranışlarıyla, yaşam döngüleriyle bizim ilgimizi çekerler. Dünya’da yalnız olmadığımızı ve diğer canlılara çok benzer fakat bir o kadar da kendimize özgü bir yaşam sürdüğümüzü hatırlarız.

hangi hayvan kaç yıl yaşar
hangi hayvan kaç yıl yaşar

Hangi Hayvan Kaç Yıl Yaşar?

Hayvanlar aleminde bazı hayvanlar gerek uyandırdıkları hayranlıkla gerekse farklılıklarıyla bizde merak uyandırmaktadır. Hayvanlar ile ilgili yaşamlarına dair hissettiğimiz kadar yaşam sürelerine karşı hissettiğimiz merak da büyüktür. Birkaç saat sürenlerden yüz yıllara kadar uzayan yaşam süreleri hayvanların birbirinden ne kadar farklı olduğunu da gösterir. Peki hangi hayvan kaç yıl yaşamakta?

1. fil
1. fil

1. Fil

Fillerin Afrika ve Asya filleri olarak iki ayrı türü tanınmaktadır. Devasa boyuttaki bu hayvanlar kara canlılarının en büyükleridir. Memeli oldukları için yavru bakımı ve doğum gibi konularda insanlarla ortak noktaları vardır. Filler özellikle Asya kıtasında Hindistan gibi bölgelerde eğitilmekte ve turistik amaçlarda kullanılmaktadır. Bu canlılar nesillerinin tükenme riski konusunda hassas canlılardır. Bu durum eğer filler yeterince korunmazsa nesillerinin tükenme tehdidi ile karşılaşacağı anlamına gelir.

  • Fillerin Ortalama Yaşam Süresi: Doğal ortamlarda 60 sene yaşayan filler koruma altında 85-90 yıl yaşayabilirler.
2. aslan
2. aslan

2. Aslan

Ormanların kralı olarak bilinen Aslanlar aslında savanada yaşamaktadır. Aslanların dişileri ile erkekleri arasında belirgin farkları bulunmaktadır. Diğer kedi türlerinde cinsiyetler arasında belirgin bir görünüm ayrımı olmasa da aslanlar bu konuda farklılaşmışlardır. Aslanların diğer kedilerden farkları yalnızca bu değildir. Kediler sosyal canlılar olmamasına ve tek başlarına yaşamalarına rağmen aslanlar gruplar halinde yaşarlar.

  • Aslanların Ortalama Yaşam Süresi: Aslanlar yaklaşık 15 yıl yaşarlar.
3. arı
3. arı

3. Arı

Özellikle kahvaltılarda yemeyi çok sevdiğimiz arılar, oldukça ilginç canlılardan biridir. Başlangıçta bütün arı yumurtaları aynıyken bir yumurtadaki arı daha farklı beslenir ve gelişiminin sonucunda kraliçe arı olur. Arı sütü ile beslenen bu arı kraliçe olduğunda çiftleşerek yeni bireyler meydana getirir. Bir kovanda genellikle tek bir kraliçe arı bulunur.

  • Arıların Ortalama Yaşam Süresi: 4 hafta yani tam 1 ay yaşamaktadırlar.
4. dev kara kaplumbağası
4. dev kara kaplumbağası

4. Dev Kara Kaplumbağası

Bu kaplumbağaların nesilleri tükenmek üzere olduğundan koruma altına alınmışlardır. Kaplumbağaların kökeni aslında Galapagos adasıdır. Bu ada keşfedildiğinde zarar gören canlılardan biridir. İnsanlar bu kaplumbağanın etinin lezzetli olduğunu ve çok iyi doyurduğunu fark ettikleri için bu canlıları gemilerde yiyecek olarak kullanmışlardır.

  • Dev Kara Kaplumbağası Yaşam Süresi: Bu canlılar insanların neredeyse iki katı süre, yani 190 sene yaşarlar.
5. hamster
5. hamster

5. Hamster

Yakın zamanda keşfedilen bu canlılar fareye benzeseler de aslında bir akrabalıkları yoktur. Hamsterlar toprağı kazmayı seven ve yiyecekleri biriktiren canlılardır. Ön ayaklarında 4 ve arka ayaklarına 5 parmakları vardır. Son zamanlarda evlerde beslenmesi yaygınlaşan bu canlıların ömürleri oldukça kısadır.

  • Hamsterların Ortalama Yaşam Süresi: Bu sevimli hayvanlar 2-4 sene aralığında yaşarlar.
6. kaplan
6. kaplan

6. Kaplan

Kedigillerden biri olan kaplan, heybetli görünümü ile insanlarda hayranlık uyandıran canlılardan biridir. Yaşam şekilleri diğer kedilere benzer. Ancak kaplanlar yıkanmayı severler ve iyi bir yüzücüdürler. Kaplanlar yalnız yaşamaktan hoşlanırlar. Bir diğeriyle aynı bölgeyi paylaşsalar bile birbirlerinin hareketlerinden haberdar olurlar ve davranışlarını ona göre şekillendirirler.

  • Kaplanların Ortalama Yaşam Süresi: Kaplanlar zor yaşam koşullarından dolayı erken ölebilirler ancak ortalama 10 sene yaşarlar.
7. grönland balinası
7. grönland balinası

7. Grönland Balinası

Bu balina dünyanın 2. büyük balinasıdır. Boyutları 20 metreye varabilmektedir. Nesillerin tükenme riski düşük olarak işaretlenmiştir. Bu balinalar eskiden Eskimolar tarafından avlanmaktaydı. Günümüzde inse hala insanlar tarafından zarar görmektedirler. Eğer hayatta kalabilirlerse çok uzun süre yaşayabilirler.

  • Grönland Balinasının Ortalama Yaşam Süresi: 175-245 yıl arası bir süre yaşayabilirler.
8. bukalemun
8. bukalemun

8. Bukalemun

Sürüngenlerden biri olan bu canlı renk değiştirerek kamufle olmasıyla ünlüdür. Dilleri bir uçaktan daha hızlı olan bu canlının kendinde 1-1.5 kat daha uzun bir dili vardır. Bu dil çok hızlı ve yapışkandır. Bu dili sayesinde etraftaki avlarını kolayca yakalar.

  • Bukalemunun Ortalama Yaşam Süresi: Bu canlılar ortalama 5 yıl yaşarlar.
9. tuatara kertenkelesi
9. tuatara kertenkelesi

9. Tuatara Kertenkelesi

Kertenkeleleri genellikle sıcakta taş ve toprak arazilerde hızla gezen canlılar olarak bilsek de kertenkeleler çok fazla çeşitlerde olabilir. Kertenkelelerin farklı boyutlarda olan türleri vardır ve bunlardan biri iri kertenkeledir. Kuyruğunun kopması ve yeniden çıkmasıyla da tanıdığımız bu hayvanların derileri kahverengi veya yeşil renklerde olabilir.

  • Tuatara Kertenkelesinin Ortalama Yaşam Süresi: Bu sürüngen canlılar ortalama 150 yıl yaşamaktadır.
10. papağan
10. papağan

10. Papağan

Papağan türlerinin bazıları insan sesini taklit ederek söylenilen kelimeleri tekrar edebilir. Bu nedenle evlerde beslenmesi oldukça yaygın olan papağan hayvanı renkli ve cafcaflı tüyleriyle de dikkat çekmekte ve sevilmektedir. Bu hayvanların doğal yaşam alanları tropikal bölgeler olsa da bugün her yerde satışları yapılmaktadır.

Papağanın Ortalama Yaşam Süresi: Bu hayvanlar 80 ile 100 sene arasında yaşayabilmektedirler.

Hemen Öğren: Dünyanın en çirkin hayvanı hangisidir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu