Sağlık

Vajinismus İçin Tedavi Var Mıdır?

Sizler için sağlık haberleri kategorisinde bu gün Vajinismus için tedavi var mıdır? Yazımızda, Vajinismus rahatsızlığının oluşumu ve ilerleyiş sürecinin yanında, rahatsızlığın kesin tedavisinin olup olmadığı ve kullanılan tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Kadınlarda sıklıkla görülebilen cinsel işlev rahatsızlıkları arasındaki vajinismus, Türkiye’de ve Uzak Doğu ülkelerinde Batı ülkelerine nazaran biraz daha yaygın olarak görülmektedir. Nihayetinde bir sağlık problemi olsa da, bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin eşlerine karşı bir eksiklikmiş gibi rahatsızlık ve suçluluk duymaları, kadının psikolojisini alt üst eden bir durumdur.

Rahatsızlığın görülmesi, özellikle erkeğin suçlayıcı tavırları ve kadının da bu sorundan dolayı kendini sorumlu hissetmesi nedeniyle, eşler arasında önemli olumsuzlukların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sorunun görülmesi ve kadının hissettiği suçluluk duygusunun üzerine erkeğin tavırlarının da eklenmesi, ortaya önemli bir psikolojik sorunun çıkmasına da neden olmaktadır. Bu sürecin bu şekilde devam etmesi ise, eşlerin boşanmasına kadar varan farklı ailevi sorunların artmasına sebeptir.

Öneri Yazı: Azgın Teke Otunun Cinselliğe Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vajinismus Nedir?

Genellikle vajinanın küçük ya da dar olmasıyla ilişkilendirilse de bununla alakası olmayıp, kadının cinsellik yaşamayı istemesine rağmen birleşme esnasında istemsizce kendini sıkması ve penisin girmesini engelleyen bir durumdur. Kısacası ilişki esnasında kadının kendini kasması olarak da tanımlayabileceğimiz bu durum, genellikle cinsel ilişkiyi engelleyen bir olaydır. Kadın kendini kasmasının yanı sıra, istemsizce bacaklarını sıkı bir şekilde kapatarak ilişkiye izin vermemektedir. Yapılan bu hareketlerin tamamı kadının ilişki istememesinden değil, istemsizce ortaya çıkan ve temelinde psikolojik nedenlerin yattığı düşünülen bir durumdur.

Vajinismus Çeşitleri Nelerdir?

Vajinismus için tedavi var mıdır? Sorusuna gelmeden önce, rahatsızlığın çeşitleri hakkında da bilgiler verelim.
Primer vajinismus: Genellikle ilk cinsel ilişki esnasında yaşanan kasılma durumudur. Bu durumdaki kadınların sadece ilişki için vajina penis girmesine karşı değil, aynı zamanda vajinal tedavilerde vajinalarına fitil ya da farklı şeylerin konulmasına da müsaade etmezler. Bu tip vajinismus rahatsızlığının temel nedeninin, ilk gece korkusundan kaynaklı olduğu bilinmektedir.

Sekonder vajinismus: Kürtaj, düşük yapma veya zor bir doğumun yanı sıra ağrılı jinekolojik muayeneler sonrasında, kadının o ana kadar cinsel yaşantısı normal bir şekilde devam ederken bu nedenlerle ortaya çıkan bir korkudur.

Vajinismus rahatsızlığının nedenleri nelerdir?

  • Rahatsızlığın temelinde, korku yatmaktadır. Yani en önemli nedeni, psikolojik olarak ortaya çıkmaktadır.
  • Kadının namus kavramı, çevreden duyulan yanlış bilgiler sonucunda duyulan korku ve ilk gece korkusunun kadının bilinç altına yerleşmesi, vajinismusun oluşmasına sebep olmaktadır.
  • İlk cinsel ilişki de, normalde daha fazla acı çekilmesi
  • Cinsel istismara maruz kaldıktan sonra ortaya çıkan cinsel ilişki korkusuyla yaşanan tramvalar
  •  Kadının kendisini yetersiz hissetmesiyle doğan özgüven eksikliği
  • Vücudunu beğenmeyen ve aşağılanma korkusu yaşayan kadınlar
  • Vajinal bölgesinin şeklinin çok çirkin olduğunu düşünen kadınlar
  • Vajina içerisinde perde olması ve vajinanın kısalığı
  • Vajinal enfeksiyonlarla ortaya çıkan çeşitli rahatsızlıklar
  • Gibi pek çok neden, rahatsızlığın temel sebepleri arasında gösterilebilir.

Vajinismus için Tedavi Var mıdır?

Konu başlığımıza dönecek olursak, rahatsızlık yüzde 100’e yakın oranlarda tedavi edilebilmektedir. Ancak tedavinin başarıya ulaşması için kadının tedavi olmayla birlikte bu sorunu kabullenerek sorunla yüzleşmeye istekli olması, tedavi de büyük önem taşımaktadır.

Kişinin psikoloğunda tedavi sürecine dahil edilmesiyle birlikte, işinin uzmanı bir jinekologdan yardım alarak tedaviye başlaması önemlidir. Hastalığın tedavisi sadece bir alanla yeterli olmayıp, ekip şeklinde farklı branşlarında dahil edilebilmesiyle yapılabilmektedir. Örneğin kızlık zarının çok sert ve kalın olması nedeniyle kadının ilişki başlangıcında aşırı acıdan korkması durumunda, tıbbi müdahalelerle kızlık zarının alınarak cinsel ilişkinin yaşanması sağlanabilir.
Rahatsızlığın temel nedenlerinin psikolojik olmasıyla da, psikologlara da tedavi sürecinde büyük rol düşmektedir.

2 Yorum

  1. Teşekkür ediyorum vajinusmus için tedavi var mıdır adlı yazıma yaptığınız değerli yorumunuz için teşekkürler diliyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu