Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavileri Nedir?
Diş eti kanaması, yaşlandıkça geri çekildiği için diş eti dokusunun doğal halidir. Diş eti dokusu, diş ve diş eti arasında uzanan epitel adı verilen koruyucu bir bariyere sahiptir. Yaşlandıkça, bu koruyucu bariyer incelir ve dişleri bakteriyel enfeksiyondan koruma rolünde daha az etkili olur.
Yemek yerken, koruyucu bariyer gıda parçacıkları tarafından zarar görür ve tahriş olur. Hasarlı epitel diş boşluklarına kanamaya başlar ve diş eti kanamasına neden olur.
Diş eti kanaması normaldir ve enfeksiyon olmadıkça tedavi edilmemelidir. Kontrolsüz bırakılırsa, bu kanama çürük ve tartar oluşumuna yol açabilecek sağlıksız bir diş ortamına neden olur. Ağzınıza iyi bakmanın en iyi yolu, yemeğinizi iyi çiğnemek ve günde iki kez florürlü diş macunu ile dişlerinizi fırçalamaktır.
Diş Eti Kanaması Semptomlar Nelerdir?
Diş eti kanaması ile ilişkili en yaygın semptom, dişlerinizin yüzeyinde daha önce buz uyguladığınız yerde kırmızı veya beyaz, ince bir çizgidir.
Diş Eti Kanaması ne kadar Sürer?
Diş eti kanaması genellikle kişiye bağlı olarak birkaç günden bir veya iki haftaya kadar sürer. Sık diş eti kanamanız varsa, diş hekiminiz kanamanın belirgin bir nedeni olup olmadığına veya kronik olup olmadığına bakmak isteyebilir.
Diş hekiminize diş eti kaplamasının hafifçe geri çekildiğini fark ettiğinizi de belirtmekte fayda var; bunun nedeni diş eti ısırmanın neden olduğu diş etlerinin iltihaplanması veya tahriş olması ve/veya sigara içme ve periyodik dişleri çok sert fırçalama gibi alışkanlıklar olabilir.
Diş Eti Kanamasını Nasıl Önleyebiliriz?
- Diş eti hattınıza uygun boyutta veya kıllarda yumuşak bir diş fırçası denemek isteyebilirsiniz.
- Tadı sert veya güçlü olan yiyecekleri yemekten kaçının. Çok sert ısırırsanız buzlu yiyecekler de diş eti kanamasına neden olabilir.
- Diş eti iltihabının altında yatan nedenlere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, diş etlerinizin gerçekten ne kadar sağlıklı olduğunu ve nasıl iyileştirilebileceğini görmek için bazı rutin diş muayeneleri yaptırmanız faydalı olabilir. Diş eti kanaması aslında altta yatan bir bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanabilir ve bu, daha fazla komplikasyondan kaçınmak için mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir.
- Düzenli olarak diş ipi kullanmak, dişlerinizden ve diş etlerinizden gıda parçacıklarının temizlenmesine yardımcı olabilir.
Diş Eti Kanaması Neden Önemlidir?
Her yıl diş eti kanaması, gençlerde 20.000’den fazla kök kırığından (ve genellikle diş kaybından) sorumludur. O dişin kaybı birey için büyük bir aksilik olacaktır. Bununla birlikte, diş kaybedilmese bile, diş eti kanaması sıklıkla diş etlerinin ve çevresindeki dişlerin şiddetli iltihaplanmasına ve enfeksiyonuna neden olur ve bu da etkilenen dişlerin cerrahi olarak çıkarılması veya muhtemelen diğer dişlerin çekilmesi gibi daha fazla müdahale gerektirebilir.
Diş etleri, diş çevresindeki dokuya zarar veren yerinden çıkmış gıda parçacıklarına karşı doğal bir savunma mekanizması olarak kanar. Bu, yemeğinizi yavaş yemeniz ve çok fazla ısırmamanız için iyi bir neden olacaktır.
Diş Eti İltihabını Nasıl Tedavi Edebilirsiniz?
Diş eti iltihabından endişe duyuyorsanız, diş hekiminiz plakları gevşetmeye ve bakteri seviyelerini azaltmaya yardımcı olmak için bir dizi antibiyotik ve/veya diş tedavisi önerebilir ve ayrıca diş macununuza ilave florür ekleyebilir.
Diş eti kanaması devam ederse, tanımlanmamış veya ele alınmamış altta yatan nedenler olabilir. Bu durumda, daha fazla hasarı önlemek için diş eti kanamasını kontrol altına almak önemlidir. Uzun vadede dişlerinizi sağlıklı ve temiz tutmak diş eti sorunlarının daha ciddi hale gelmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
Sigara İçiyorum ve Diş Eti Kanamam Var. Ne Yapabilirim?
Sigarayı bırakmanızı öneririz. Sigara içmek ve akciğer kanseri ile aynı şekilde bağlantılıdır. Sigara içmek diş eti kanamasının tek nedeni olmasa da, sigara içmeye devam ederseniz diş eti hastalığına yakalanma riskinizi büyük ölçüde artıracaksınız. Diş eti hastalığı, diş etlerinde lezyonlara ve kanamaya neden olan yaygın bir enfeksiyondur.
Diş eti sorunlarının ana nedenleri dişler arasında kalan yiyecekler, çok sert ısırma veya çiğneme gibi kötü alışkanlıklar veya altta yatan başka bir sağlık sorunudur (örneğin şeker hastalığı).
Diş eti kılıcını, diş eti yarıklarının elektrikli bir el aletiyle, genel olarak el aletini diş etine cephesine bir hareketle dönerek hayata yeniden başlayacak bir şekilde bir el aletiyle. Diş eti küretajı veya çalıştırması olarak da adlandırılabilir. Amacı diş ve plak veya tartar iyiliğini karşılaştırmadır.
Diş eti grefti, bir dilim sakız veya bir deri şeridi (veya her ikisini) alarak ve bunları diş eti çizgisine (ve dişle birleştiği yere) yerleştirerek diş eti hattında yeni doku oluşturmayı içerir. Bu, yeni diş eti dokusu oluşturmak ve dişlere yeni koruma sağlamak için yapılır.
Diş eti kanaması, altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabilir; bu nedenle diş hekimine gitmek önemlidir. Diş hekimi, sorunun daha ciddi hale gelmesini önlemeye yardımcı olmak için tedavi veya bir dizi kontrol önerebilir.
Diş eti iltihabı adı verilen bir durum olan diş eti hastalığının en yaygın nedeni, dişlerinizde ve diş etlerinde plak biriktiğinde ortaya çıkar. Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı, diş çürümesi ve periodontal hastalık dahil olmak üzere daha fazla diş problemine yol açabilir.
Diş eti Kanamasına ne Sebep Olur?
Diş eti çekilmesi dişlerinizin boyunlarını ortaya çıkarabilir. Diş köklerinin bulunduğu diş eti hattınızın daha derin katmanları kolayca iltihaplanabilir ve kanayabilir. Diş eti çekilmesi genellikle mekanik travmanın (çok sert fırçalamaktan) veya limon ve misket limonu gibi asitli gıdalara uzun süre maruz kalmanın veya ağızdan solumanın neden olduğu aşınmanın bir sonucudur.
Plak varlığı bu koşulları daha da kötüleştirir çünkü plakın kendisi dokuları tahriş eder ve diş eti dokunuzu yerinde tutan lifleri parçalar. Dişlerinde kaplama veya kaplama olarak bilinen koruyucu kapaklar olan yetişkinler için diş eti çekilmesi bir sorun olabilir. Bunun nedeni, koruyucu başlık veya taç, turunçgiller gibi hafif asitli gıdalarla temas ederse, kaplama veya taç, alttaki diş eti dokusunu ortaya çıkarmak için patlayabilir.
Kanayan diş etleri birkaç gün sonra bile iyileşmeyebilir. Kırmızı, tahriş olmuş veya şişmiş diş eti çizgisi, ilerlemiş periodontal hastalığınız olduğu ve tedaviye ihtiyacınız olabileceği anlamına gelebilir. Periodontitis, diş etlerinizin şişmesine ve kanamasına neden olan iltihabi bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde, periodontitis diş kaybına ve diş çürümesine neden olabilir.
Diş eti hastalığı her yaştan yetişkin arasında yaygın bir sorundur ancak sigara içen, aşırı alkol kullanan ve şeker hastalığı olan kişilerde çok daha ciddi hale gelir. Diş eti hastalığının semptomlarını önlemenin birçok yolu vardır ve en etkili tedaviler reçeteli ilaçlar ile profesyonel diş tedavisinin bir kombinasyonudur. Sigara içiyor, içki içiyor veya diyabet hastası olun, periodontal hastalıktan kaçınmak istiyorsanız, düzenli kontroller ve önleyici bakım için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeniz çok önemlidir.
Dişlerinizin etrafındaki diş etleri iltihaplı oldukları için kanar. Diş etleri mekanik travma (çok sert fırçalama) veya asitli yiyecekler (limon/kireç veya güçlü asidik tadı olan herhangi bir şey) nedeniyle zarar görmüşse kolayca kanayabilir. Bazen diş eti daha ciddi olan ve diş hekiminiz tarafından acil tedavi gerektiren bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle kanayabilir. Diş eti kanamasının bir başka olası nedeni de diş eti çekilmesidir.
Diş Eti Kanamasının Yaygın Nedenleri
Kronik diş eti kanamalarının ve ağız ülserlerinin en yaygın nedenlerinden biri olan periodontitis, diş kaybına yol açabilen yaygın ancak ciddi bir ağız hastalığıdır. Periodontitis, ağızdaki bakteriler dişlerinizin etrafındaki dokuyu enfekte edip alevlendirdiğinde oluşur. İlk başta genellikle ağrılı olmasa da zamanla çene kemiğinizi tahrip edebilir ve diş etleriniz dişlerden çekilip çekildikçe diş kaybına neden olabilir. Periodontitis için bir tedavi olmamasına rağmen, tedavi yavaşlatabilir ve hatta dişlere ve çene kemiklerine daha fazla zarar gelmesini önleyebilir.
Diyabet, böbrek yetmezliği ve diş eti hastalığının dünyanın önde gelen nedenidir, bu nedenle dişlerinizi korumanın ne kadar önemli olduğunu hayal edebilirsiniz. Hatta ağızdaki şeker hastalığı mantarından kaynaklanan kan şekeri seviyeleri, şeker hastalarının kan dolaşımındaki şekerden bile daha hızlıdır. Bu nedenle, kan şekeri düzeyleriniz ile ağız sağlığı sorunlarınız arasında doğrudan bir ilişki vardır: Kan şekeri düzeyiniz çok yükselirse, periodontitis, diş eti hastalığı ve diş çürümesinden mustarip olmanız daha olasıdır.
Teşhis konan şeker hastaları, özellikle fırçalama ve diş ipi kullanma konusunda ağız sağlığı alışkanlıklarını değiştirmeye teşvik edilir: sert çiğnemekten kaçının ve sigara içiyorsanız (veya sigara içtiyseniz), dişlerinizde diş eti tahrişi yaşama olasılığı daha yüksek olmakla kalmaz, aynı zamanda etkilenenler ayrıca sık çürükler ve periodontal hastalık gibi daha ciddi sorunlardan mustarip olacaktır.
Diş eti hastalığı, her yaştan yetişkin arasında yaygın bir sorundur ancak sigara içen, aşırı alkol kullanan ve şeker hastalığı olan kişilerde çok daha ciddi hale gelir. Diş eti hastalığının semptomlarını önlemenin birçok yolu vardır ve en etkili tedaviler reçeteli ilaçlar ile profesyonel diş tedavisinin bir kombinasyonudur. Sigara içiyor, içki içiyor veya diyabet hastası olun, periodontal hastalıktan kaçınmak istiyorsanız, düzenli kontroller ve önleyici bakım için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeniz çok önemlidir.
Dişlerinizin etrafındaki diş etleri iltihaplı oldukları için kanar. Diş etleri mekanik travma (çok sert fırçalama) veya asitli yiyecekler (limon/kireç veya güçlü asidik tadı olan herhangi bir şey) nedeniyle zarar görmüşse kolayca kanayabilir. Bazen diş eti daha ciddi olan ve diş hekiminiz tarafından acil tedavi gerektiren bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle kanayabilir. Diş eti kanamasının bir başka olası nedeni de diş eti çekilmesidir. Kullanacağınız ilaç, sahip olduğunuz periodontal hastalığın tipine bağlı olacaktır.