BilgiGündemGüzellik

Tarçın Yağı Ne İşe Yarar?

Tarçın yağı nedir? Tarçın yağı nasıl kullanılır? Tarçın yağı faydaları nelerdir? Tarçın yağı dudakları dolgunlaştırır mı? Tarçın yağı cilde faydaları nelerdir? Tarçın yağı yan etkileri nelerdir?

Tarçın yağı ne işe yarar? Tarçın, yaygın olarak kullanılan baharatlar arasındadır ve dünya çapında her mutfakta bulunur. Tarçın yağı, cinnamomum verum bitkisinin yapraklarından ve tomurcuklarından su buharı distilasyonu sonucu elde edilir. Tarçın yağı faydaları arasında aromaterapi, kozmetik, ilaç uygulamaları yer alır, çeşitli sağlık yararları vardır. Tarçın yağı, tüm uçucu yağlar gibi yüksek oranda konsantredir ve kullanımı, Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı gibi taşıyıcı bir yağlarla bol miktarda seyreltilerek gerçekleştirilir. Yağın herhangi bir şekilde dahili  tüketimi bir tıp uzmanı tavsiyesi doğrultusunda olmalıdır.

Tarçın Yağı, her ikisi de aynı ağaca atıfta bulunan iki botanik isimle tanınan bir ağaçtan elde edilir: Cinnamomum zeylanicum ve Cinnamomum verum. Gerçek Tarçın olarak kabul edilen tür budur. Bu baharatın İngilizce adı, Arapça ve İbranice “kokulu baharat bitkisi” anlamına gelen “amomon” veya “qinnamon” teriminden gelir. Hem baharat hem de uçucu bir yağ olarak hasat edilip işlenir, dünya çapında yetiştirilir ve ihraç edilir.

Tarçının dünyanın en eski ve en değerli baharatlarından biri olduğu düşünülür. Antik Mısır zamanından beri binlerce yıl boyunca kullanılmaya devam edilmiş, hatta Geleneksel Çin ve Ayurveda tıbbında temel bir madde haline gelmiştir. Günümüzde ise depresyon, solunum ve sindirim problemleri, soğuk algınlığı, grip, kilo alımı, ishal, maya enfeksiyonları, ağrılı ve yoğun adet görme, artrit, cilt enfeksiyonları gibi duygusal ve fiziksel rahatsızlıkları gidermek için baharat, bitki, toz ve çay formlarında kullanılır.

Tarçın, tarih boyunca sıcak şaraplarda, sıcak içeceklerde, ekmeklerde, atıştırmalık yiyeceklerde, tahıl gevreklerinde, iştah açıcı yemeklerde ve tatlılarda baharat ve lezzet katkı maddesi olarak mutfak uygulamalarında çok çeşitli kullanımlar göstermiştir. Bir bütün olarak bitki, zenginliği ve iyi talihi sembolize etmiştir. 15. yüzyıl mezar soyguncuları, kendilerini vebaya karşı korumak için hazırladıkları yağ karışımlarında Tarçın kullanmıştır. Tarçın yağı ayrıca doğum sırasında yatıştırıcı olarak kullanılmıştır.

Antik Mısır’da tarçın, MÖ 2000 gibi erken bir tarihte ithal edilmiştir. Tarihsel kayıtlar, Tarçının değerinin altına eşdeğer veya daha da yüksek kabul edilebileceğini göstermiştir. Mısır toplumunda tarçın, mumyalamada, büyücülük uygulamalarında aşk iksirlerinin bir bileşeni olarak kullanılmıştır. Hükümdarlara ve tanrılara hediye olarak sunulacak kadar değerli kabul edilmiştir. Genellikle hem dini hem de tıbbi amaçlar için yakılan bir tütsü olan kyphide bir bileşen olarak kullanılmıştır.

Orta Çağ’da Avrupalılar, Doğu’dan ithal edilen bu okyanus ötesi baharatı yalnızca varlıklı sınıfın karşılayabildiği, üst düzey bir sosyal statünün sembolü olarak görmüştür. Hazımsızlık gibi sindirimproblemlerini iyileştirmek için kullanılmıştır. Ek olarak, kurutulmuş etler bozulmaya başladığında hoş olmayan kokuyu gizlemek veya ortadan kaldırmak için kullanılmıştır. Yüksek fiyatı nedeniyle tarçın, Roma’da cenaze ateşlerinde yaygın olarak yakılmazdı ancak yanan etin hoş olmayan kokusunu maskelemesi için kullanılmıştır. İmparator Nero’nun MS 65’te karısının cenazesinde kentin bir yıllık tarçın stoğunu yaktığı iddia edilir.

İlginizi Çekebilir: Mide Yanmasına İyi Gelen Çaylar Nelerdir? Mide Yanmasına Doğal Çözümler 

Tarçın Yağı Faydaları Nelerdir?

100 gr tarçında, 0,3 gr doymuş yağ, 0,1 gr çoklu doymamış yağ ve 0,2 gr tekli doymamış yağ olmak üzere 12 gr yağ vardır. İçinde trans yağ veya kolesterol yoktur. İçerisinde 10 mg sodyum ve 431 mg potasyum bulunur. Toplam karbonhidrat içeriği 81 gr, 53 gr diyet lifi ve 2.2 gr şekerdir. Ayrıca, A vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, B-6 vitamini, magnezyum ve protein içerir. Tarçın otunun ve yağının sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi vardır.

Kan Dolaşımını İyileştirir

Tarçın yağı uygulandığında sıcak bir his verdiği için “iç açıcı” bir bitki olarak bilinir. Tarçın yağının vücut masajı için kullanılması, kan inceltici bileşenleri nedeniyle kan dolaşımını büyük ölçüde artırır. Ayrıca yağ, antioksidanlar açısından zengin olduğu için, vücuttaki atıkların atılmasına yardımcı olur, ağrı ve iltihaplanmayı azaltır.

Solunum Problemlerini Giderir

Tarçın yağının antibakteriyel, antienflamatuar ve balgam söktürücü özellikleri onu mükemmel bir dekonjestan yapar. Bronşit, solunum yolu mantarları, kistik fibrozdaki bakteriyel enfeksiyonlar ve tekrarlayan solunum rahatsızlıkları gibi solunum yolu enfeksiyonlarıyla savaşmaya yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir: Bahar Nezlesi Kaç Gün Sürer? Bahar Alerjisine Evde Çözüm Yolları

Kan Şekerini Düzenler

Araştırmalara göre, tarçın yağının kandaki glikoz seviyesini düşürdüğü ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olduğu bilinir. Tarçın yağı, diyabet riskini azaltan ve insülin salınımı üzerinde olumlu etkileri olan sinnamaldehit ve suda çözünür polifenol içerir. Stabil kan şekeri, kronik yorgunluk, karamsarlık, tatlı krizleri ve aşırı yemekten kurtulmaya yardımcı olur. Ayrıca, bacaklara tarçın yağı ve zeytinyağı karışımıyla masaj yapmak diyabetik nöropatinin tedavisine yardımcı olur.

Ağız Kokusunu Önler

Tarçın yağı, hem yatıştırıcı hem de çekici olan derin misk kokusu nedeniyle ağız spreylerine ve sakızlara sıklıkla eklenir. Ağız kokusundan kurtulmaya yardımcı olur ve ayrıca diş eti iltihabını tedavi eder.

Sindirim Sistemini Destekler

Tarçın yağı, bağırsaklarda oluşan şişkinlik ve iltihabı tedavi edebilir. Ayrıca, hazımsızlık, mide bulantısı, kusma, ishal  gibi mide rahatsızlıklarını tedavi ettiği de bulunmuştur. Tarçın yağı ve zeytinyağı (veya başka bir taşıyıcı yağ) karışımını karnınıza en az beş dakika masaj yapmak, sindirim sisteminizdeki gazı azaltmaya yardımcı olur.

Kas ve Eklem Ağrılarını Hafifletir

Tarçın, doğal bir ağrı kesici görevi görür ve kronik ağrı, eklem sertliği ve kas rahatsızlığının tedavisinde yardımcı olur. 1-2 damla tarçın yağını 5 yemek kaşığı taşıyıcı yağ ile seyreltin ve doğrudan ağrıyan bölgeye uygulayın. Bu tedavi, ağrıyan kasları ve eklemleri kısa sürede yatıştırır. Alternatif olarak, sık sık vücut ağrısı yaşıyorsanız, tarçın yağı ile ılık bir banyo yapabilirsiniz.

Diş Ağrısını Giderir

Tarçının tıbbi özellikleri ve yüksek öjenol içeriği, diş ağrılarını yatıştırır. Yağ, streptococcus mutans adı verilen diş çürümesinden sorumlu bakterilere ve ayrıca Lactobacillus Plantarum olarak bilinen diş eti hastalığından sorumlu bakterilere karşı da antimikrobiyal etkiye sahiptir. Diş ağrısı ve diş eti sorunlarından kurtulmak için bir pamuğa birkaç damla tarçın yağı ekleyin ve dişlerinize uygulayın.

İlginizi Çekebilir: Anında Diş Beyazlatma Yöntemleri

Artrit Semptomlarını Hafifletir

Anti-romatizmal özellikler ve tarçın yağının ürettiği ısınma hissi, artrit için etkili bir çare olabilir. Yağ, artrit ile ilişkili eklem ağrısını azaltmaya yardımcı olan güçlü bir anti-inflamatuar ajan görevi görür. 1-2 damla tarçın yağını 5 yemek kaşığı ılık Hindistan cevizi veya hardal yağı ile karıştırarak bir karışım oluşturun ve vücudunuzun ağrılı bölgelerine hafifçe masaj yaparak uygulayın. Ağrınızın şiddetine ve yoğunluğuna bağlı olarak, eklem ağrısını hafifletmek için tarçın yağı ile yapılan sıcak veya soğuk kompresi de tercih edebilirsiniz.

Adet Ağrılarını Giderir

Tarçın, menstrüasyon sırasında ortaya çıkan kramp ağrılarında rahatlama sağlayabilir. Ayrıca adet düzensizliği olan kadınlarda normal adet kanamasını uyarmak için bir emmenagog görevi görür, PMS semptomlarını azaltır.

Enfeksiyonla Savaşır

Tarçın, zararlı mikropların neden olduğu enfeksiyonları önlemek için ideal olan antibakteriyel, antifungal, antienfeksiyöz, antiinflamatuar, antimikrobiyal, antiparaziter, antiseptik ve antiviral özelliklerden oluşur. Enfeksiyona neden olan bakteri E. coli ve bazı diğer parazitlerin büyümesini engeller. Ek olarak, yağın düzenli tüketimi idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi eder ve genel olarak enfeksiyonlara karşı daha güçlü bir bağışıklık oluşturmaya yardımcı olur.

Cildi Nemlendirir

Tarçın, kuru ve pürüzlü cildi tedavi edebilen terapötik ve gençleştirici bir nemlendirici görevi görür. Günlük kullanım, kırışıklıklar ve ince çizgiler gibi yaşlanma belirtilerini azaltmaya da yardımcı olur. 10 ml Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağına 1-2 damla tarçın yağı ekleyin. Bu karışımla cildinizin kuru bölgelerine masaj yapın. Alternatif olarak, 1-2 damla tarçın yağını yüz kreminizle karıştırarak da cildinize uygulayabilirsiniz. Uyguladıktan15 dakika sonra bir pamuk kullanarak fazla yağı alın.

İlginizi Çekebilir: Cilt Bakım Yağları Nasıl Kullanılır? Cilt Bakım Yağlarının Faydaları Nelerdir?

Çatlamış Dudakları Tedavi Eder

Tarçın, çatlamış dudakları iyileştirmek ve dudakların pürüzsüz ve dolgun görünmesini sağlamak için harika bir yağdır. 1 damla tarçın yağını 1 yemek kaşığı vazelin ile karıştırın. Çatlamış dudaklardan kurtulmak için az miktarda dudaklarınıza uygulayın. Başlangıçta hafif bir karıncalanma hissi hissedebilirsiniz.

Saçları Güçlendirir

Tarçın, saç köklerine hayati besinler sunarak saç uzamasını hızlandırır ve saçın genel sağlığını iyileştirir. Bu baharatlı uçucu yağ, taşıyıcı yağlarla karıştırılarak saça uygulanabilir veya saç maskelerine eklenebilir. Ayrıca saç büyümesini teşvik etmek için  normal şampuanınıza birkaç damla ekleyebilirsiniz.

Tarçın yağı saç incelmesi, saç dökülmesi, saç biti ve kepek gibi saç problemlerini azaltmasıyla da yaygın olarak kullanılır. Doğası gereği mantar önleyici, antibakteriyel, antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Kafa derisi tahrişini ve kuruluğu önler. Tarçın yağını bir baz yağ ile seyreltmek ve karışımı saç derisine ve saça masaj yaparak uygulamak kan dolaşımını teşvik eder, saç derisini temizler.

Sivrisinekleri Uzaklaştırır

Tarçın yağının bileşimi ve kokusu sivrisinekleri rahatsız eder. Sivrisinek ısırıklarından korunmak için tarçın yağı kullanabilirsiniz. Sivrisinek larvalarını yok etmek ve dang humması ve sıtma gibi sivrisinek kaynaklı hastalıkları önlemek için de kullanılabilir. Tarçın yağını bir yağ difüzöründe kullanmak veya tütsü olarak yakmak, evinizin sivrisineklerden arınmasını sağlar.

Dezenfektan Olarak Kullanılır

Tarçının belirgin tatlı-baharatlı kokusu sadece toksik olmayan doğal bir dezenfektan görevi görür. Evinizin güzel kokması için zemini, mutfak tezgahlarını ve diğer yüzeyleri temizlerken bu yağdan birkaç damla kullanabilirsiniz. Ayrıca, kendi özelleştirilmiş oda spreyinizi yapmak için limon veya nane gibi diğer yağlarla birleştirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Borel yerli dezenfektan nedir?

Tarçın Yağı Nasıl Kullanılır?

Tarçın yağının birçok kullanım şekli vardır.

  • Ayak mantar tedavisi: 1 damla tarçın yağını taşıyıcı bir yağla seyreltin. Sporcu ayağı gibi mantar enfeksiyonları için ayak banyosuna ekleyin.
  • Sindirim Problemleri: 2 damla tarçın yağını taşıyıcı bir yağle karıştırın. Sindirim spazmları, hazımsızlık ve mide bulantısını yatıştırmak için karnınıza uygulayın ve masaj yapın.
  • Stres ve kaygı: Araştırmalar, tarçın kokusunun baş ağrısını azalttığını, uyuşukluğu ve sinirliliği azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. Tarçın yağını bir difüför yardımıyla yayarak ruh halinizi yükseltebilirsiniz.
  • Bit tedavisi: Tarçın, baş bitini önlemek için doğal bir tedavi olarak kabul edilir. 300 ml sirke ve 300 ml suya 4 damla ekleyerek saç durulama suyu olarak kullanabilirsiniz. (10 yaşın altındaki çocuklarda kullanmayın.)
  • Konsantrasyon ve odaklanma: 2 damla tarçın, 2 damla biberiye ve 5 damla limon yağını karıştırın ve difüzör yardımıyla yayabilirsiniz.
  • Kas ve eklem ağrısı: Ağrılı eklemleri rahatlatmak ve adet kramplarını hafifletmek için taşıyıcı yağa bir damla ekleyebilirsiniz.
  • Böcek ısırıkları: Böcek ısırıkları ve sokmalarını tedavi etmek için 1 damla tarçın ve bir damla lavantayı taşıyıcı bir yağ ile seyrelterek problemli bölgeye uygulayabilirsiniz.

Tarçın yağı ile uyumlu olan diğer yağlar:

  • Bergamot Yağı
  • Buhur Yağı
  • Çay Ağacı (Melaleuca) Yağı
  • Greyfurt Yağı
  • Kakule Yağı
  • Karabiber Yağı
  • Karanfil Yağı
  • Lavanta Yağı
  • Limon Yağı
  • Sardunya Yağı
  • Portakal Yağı
  • Ylang Ylang Yağı
  • Zencefil Yağı

Tarçın Yağı Yan Etkileri Nelerdir?

Tarçın kullanımı genellikle güvenli olarak kabul edilir. Ancak olası bir alerjiyi önlemek için tarçın yağı kullanmadan önce cilt yama testi yapmanız tavsiye edilir. Ayrıca, cilt tahrişlerini önlemek için kullanmadan önce Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı, avokado yağı gibi bir taşıyıcı yağla karıştırmanır gerekir.

Yağı 7 yaşın altındaki çocuklara uygulamayın. Güçlü bir yapıya sahip olduğu için bir doktor tarafından tavsiye edilmediği sürece dahili olarak tüketmeyin. Yağı doğrudan solumak veya uygulamak, cildinizi ve burun kanallarınızı tahriş edebilir. Bu nedenle, göz, burun ve kulaklar gibi vücudun hassas bölgelerine temasından kaçının.

Yağı her zaman uygun dozda kullanın, yan etkileri önlemek için aşırı kullanımdan kaçının. İlaç kullanıyorsanız, herhangi bir tedavi görüyorsanız, hamileyseniz veya emziriyorsanız tarçın yağı kullanmadan önce doktorunuza danışın.

İlginizi Çekebilir: Çay Ağacı Yağı Ne İşe Yarar?

Tarçın Yağı Nerede Satılır?

Bitkisel ürünler kullanırken güvenilir bir markayı tercih ettiğinizden emin olun. İlaçsız Market‘in bileşen oranları cinnamaldehyde (%84,21), linalool (%4,04), caryophyllene (%3,84), cinnamyl acetate (%1,95), [benzene,methyl (1-methylethyl), CAS (Cymol) (%1,67)], I-limonene (%1,22) olan, sentetik koku, boya, koruyucu, sülfat, SLS, paraben, SLES olmayan, doğa, çevre ve hayvan dostu, vegan, %100 doğal Tarçın Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.

ilaçsız market tarçın yağı
ilaçsız market tarçın yağı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu