Türkiye’de Görülen Kanser Türleri
Kanserin sebepleri kesin olarak bilinmese de birçok faktörler nedeni ile yaş ve cinsiyet ayırt etmeksizin sık görülmeye başlamıştır. Yaş, cinsiyet ve ailede görülme öyküsü dışında çevresel faktörler açısından sigara ve alkol kullanımı, radyasyon, virüsler, kötü beslenme, uzun süreli güneş ışığında kalma, kimyasal maddeler, hava kirliliği gibi etkenler hâkimdir.
En sık görülen kanser tipleri arasında cilt kanseri, meme kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri, mide kanseri, rahim ağzı kanseridir.
Prostat Kanseri
Prostat kanseri 50 yaştan itibaren erkeklerde görülen ve erken belirti vermeyen sık görülen kanser tiplerinden biridir. Prostat kanseri ölümleri sık orandadır. Prostat mesane altında yerleşen ceviz büyüklüğünde olan tümörlerdir. Prostat kanserinin evreleri vardır. 4. evre diğer dokulara yayılmış halidir. Bu da akciğeri sıçramış demektir.
Kanser tipleri görülme açılarından kadın ya da erkek farklılıklar olabilmektedir. Yaşadıkları bölgeler olsun ya da ırk olsun kanser sıklığını belirginleştirir.
Hem erkeklerde hem kadınlarda en çok görülen kanser çeşidi deri kanseridir. Sigara içimi kanserin yayılmasında büyük artışa neden olmuştur. Özellikle kadınlarda sigara kullanımı akciğer kanseri ve meme kanserine yaklaştırmıştır.
Meme Kanseri
Meme kanseri 40 yaştan itibaren kadınlarda en sık görülen kanser tipidir. Her yıl tedbir amaçlı yılda bir kez mamografi yapılması meme kanserini teşhis etmek amaçlıdır. Tümör meme içinde zamanla büyümeye başlar. Ele gelen yumrular, meme ucundan gelen kanamalar belirtiler arasındadır.
Kanserin görülme olasılıkları ülkeden ülkeye değişebilir. Bazı kanserler tedaviye gereksinim duyarken bazı kanser türleri de tedaviyle birlikte kişiler yaşamını sürdürebilmektedir. Bazı kanser tipleri hem erkekte hem kadında görülebildiği gibi bazılarında çevresel faktörler ya da ailesel faktörler nedeniyle ağır basar.
Mide Kanseri
Mide kanseri sıklığının görülme nedeni olarak aşırı tuz tüketimi, kızartmalar, taze meyve ve sebzelerden uzak beslenmek beraberinde alkol ve sigara tüketmek mide kanseri nedenidir. Mide kanseri sebebinde genetik faktörler de ağır basar.
Sigara kullanımını bırakmak kanser türlerinin önlenmesini sağlayıcı olabilir. Özellikle erkeklerde sigaraya bağlı akciğer ve mesane kanserinin sıklıkla yaşanmasıdır. Kanser hastalığı 60 yaş sonrasında sık görülmeye başlanır. Tüm kanser türleri vücut hücreleri içerisinde bazıları yavaş bazıları hızlı bölünmeye başlar ve dokulara yayılırlar.
Kanser hücreleri vücudun herhangi bir yerinde başlar ve çoğalmaya başlarlar. Bu nedenle erken teşhisin önemli olduğu kanserde yapılan rutin tetkikler önem taşır.
Bu Yazıda İlginizi Çekebilir: Akciğer Kanseri Nedir? Nasıl Oluşur