Turşu Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Turşu Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?Özellikle kış aylarında sofralarda aranılan lezzetlerden olan turşuyu bilmeyen yoktur. Yemesi gerçekten insana büyük bir keyif veren bir besindir. Ancak turşu yapmak biraz beceri ve dikkat istiyor. Zira yanlış şekilde yapılan turşular çöpe gitmektedir. Yazının ilerleyen kısımlarında turşu yapmanın püf noktaları ile turşu nasıl yapılır?
Turşu Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Sorunun cevabını bulabilirsiniz. Güzel, sağlıklı ve lezzetli bir turşu kurmak için gerekli olan şeyleri maddeler halinde sıralamak gerekirse;
• Lezzetli ve sağlıklı bir turşu kurmak isteyen kişilerin öncelik vermesi gereken ilk şey kullanılan sebzelerdir. Kullanılacak sebzelerin sert ve taze olması gerekir. Bunun dışında kabuklarının parlak olması gerekir.
• Turşu yapmak için kullanılan tuzun iri parçalı kaya tuzu olması gerekir. Turşu yapmak için en iyi tuz seçeneği budur.
• Turşu yapmanın püf noktaların arasında en önemlilerden birisi ise kullanılan tuzun miktarıdır. Eğer kullanılan tuzun miktarı az olursa turşu yumuşak olur ve bakteriler türer. Kullanılan tuz miktarı çok olursa da bu sefer yenilmez bir duruma gelir. Tuz miktarını belirlemek için, kullanılacak tuzu suyu içinde eritip tadına bakabilirsiniz. Bunun dışında yumurta ile de ölçme yapılabilir. Tuzlu suya atılan yumurta eğer su üstüne çıkarsa tuz miktarı yeterli demektir.
• Turşu yapmak için kullanılan su da önemlidir. Kullanılacak su içme suyu olmalıdır ve önceden kaynatılıp soğutulmalıdır.
• Kullanılacak sebzelerin iyice yıkanması ve temizlenmesi gerekir. İyice yıkanıp temizlenen sebzelerin dışına iğne ile birkaç delik açmak gereklidir. Bu sayede kullanılan sebzelerin içine turşu suyu girebilecek ve turşu daha lezzetli bir hal alacaktır.
• Turşu yapmak için kullanılan kavanozda önemlidir. Kullanılacak kavanozlar, cam kavanoz olmalı ve iyice sterilize olmalıdır. Cam kavanoz bulamayan kişiler plastik kavanozlarda kullanabilirler.
• Turşunun daha hızlı olması isteniliyorsa kullanılan kavanoz veya kabın dibine bir avuç nohut koyulabilir. Bu sayede turşu daha çabuk olacaktır.
• Turşu kurmak için gerekli olan standart su ve sirke miktarı ise 5 litre tuzlu su için, 500 ml. sirke kullanmaktır. Kullanılan sirkenin üzüm sirkesi olması daha iyi olacaktır. Eğer istenilirse 5 litrelik suyun içine 1 çay bardağı toz şekerde eklenebilir. Ayrıca turşunun tadının daha güzel olması için 5 litrelik suyun içine 1,5 baş sarımsak eklenmelidir.
• Turşu yapmanın püf noktalarından bir diğeri ise dizilimdir. Turşu yapımında kullanılan sebzelerin düzgün bir şekilde dizilmesi ve aralara sarımsak koyulması turşuyu daha lezzetli bir hale getirecektir.
• Turşu yapmanın püf noktaları arasında, kavanozun içindeki havanın boşaltılması da vardır. Turşunun sebzeleri iyice dizildikten sonra su eklenir ve kullanılan kavanoz veya kabın ağzı yarı açık olarak 6 saat bekletilir. Bu sayede sebzeler dibe çöker ve kavanozun içindeki hava üste çıkar. Kavanozun içindeki hava boşalacağı için kapağı tam kapatılmadan önce biraz daha tuzlu su eklenmelidir.
• Yapılan turşuya bir miktar karabiber ve defne yaprağı turşunun daha da güzel olmasını sağlayacaktır. Ayrıca kereviz yaprakları da turşunun içine eklenebilir.
• Turşunun kapağı tam kapatılmadan önce olası hava alma işlemlerini engellemek için en üste asma yaprakları da koyulabilir. Hava almayı engellemekle kaymayan yapraklar hoş bir tat da bırakacaktır.
• Her şey hazır ise kavanozun ağzı sıkıca kapatılır ve güneş görmeyen, sıcaklığı 20 dereceyi geçmeyen bir yerde muhafaza edilir. 1-2 hafta içerisinde turşunuz hazır olmuş olacaktır.
• Turşu hazır olduğu ve açıldığı zaman mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir. Kullanılan anahtar kelimeler; turşu kurmak, turşu yapmanın püf noktaları, turşu nasıl yapılır, turşu yapmak
Öneri: Mükemmel fırında sütlaç nasıl yapılır?