Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?
Adet gecikmesi nedenleri ve belirtileri nelerdir? Adet gecikmesinin çözümleri nelerdir? Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir? Adet gecikmesi belirtileri, adet gecikmesinin vücuda etkileri, bekar kızda adet gecikmesi adet gecikmesinin nedenleri neler olabilir?, adet gecikmesi ve hamilelik, adet gecikmesi nedenleri ve belirtileri nelerdir?
Adet gecikmesi, kadınların normal adet görme periyodunun dışında görülen adet seyridir. Normal çalışan bir kadın rahmi 21 gün süre ile regl görür. Bu durum bazen 28 güne kadar uzayabilir. Bunun dışındaki uzamalar gecikme olarak adlandırılır. Bazen birkaç gün, bazen birkaç hafta gecikmeler, adet gecikmesi olarak belirtilebilir. Genellikle bir haftadan fazla süren gecikmeler kadınların korkulu günler geçirmesine neden olur.
Peki, Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?
Adet gecikmelerinin nedenlerini ele alacak olursak, birçok farklı nedenler sayılabilir. Bu gecikmeler bazen korkmayı gerektirir, bazen de boş yere telaş yapmaya neden olur. Ama her iki durumda da bir uzmana başvurmakta fayda vardır. Çünkü her zaman erken teşhis hayat kurtarır.
Regl gecikmelerinin başlıca nedenleri arasında gebelik gelir. Eğer korunmasız bir cinsel hayat yaşayan bir kadın adet gecikmesi yaşıyorsa muhtemelen gebelik yüzünden gecikme yaşıyordur. Eğer gebelik riski varsa bir günlük gecikme bile test sonucu verir.
Bunun dışında, yeni doğum yapan bir kadın adet gecikmeleri yaşayabilir. Lohusalıktan çıkan kadınlarda bazen uzun bir süre gecikmeli adet dönemi görülebilir. Bazen de hiç gecikme yaşanmayabilir. Kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu normal bir süreçtir.
Adet Gecikmesinin Nedenleri arasında bir de yeni adet görmeye başlayan bir genç kız da gecikmeler yaşayabilir. Bazen iki ayda bir ya da üç ayda bir adet görülebilir. Bu da ergenliğe adım atan kızlarda normal olarak adlandırılabilir. Zamanla kendiliğinden düzene girer. Eğer zamanla düzene girmezse bir uzmana başvurulmalıdır.
Yine menopoz dönemine girmeye yaklaşan kadınlarda da adet gecikmeleri görülebilir. Önce birkaç ay geç görülen adetler zamanla tamamen kesilir. Menopoz sürecinde gecikmeler normaldir. Eğer zamanında müdahale edilirse doktor gözetiminde menopoz bir süre ertelenebilir.
Ayrıca mevsim geçişlerinde de adet gecikmelerinin görüldüğü oldukça sıktır. Özellikle sıcak havalardan soğuk havalara geçişlerde adet gecikmesi normaldir. Çünkü sıcak mevsimlerde genellikle adet düzeni soğuk mevsimlere göre daha düzgün seyreder. Fakat bütün bu durumların dışında görülen adet gecikmelerinin altında bir şeyler aramak yanlış olmaz. Mesela rahimde oluşan kistler, gecikme sebebi olabilir. Rahim içi enfeksiyonlar da gecikmeye neden olabilir. Vajinal enfeksiyonlar, önlemi alınmadığında daha büyük sorunlara neden olabilir ve bu sorunlar da gecikmelere sebep olabilir. Rahim veya yumurtalıklarda görülen miyomlar adet gecikmesinde rol oynar.
Bazı durumlarda kansızlık da adet gecikmesinde yol açan etkenlerden biri olabilir. Vücut yeterince kan üretemiyorsa, adet dönemlerinde aksamalar olabileceği gibi, adet görme süresi de kısadır. Bazı kadınlarda yumurtalıklar olması gerektiğinin aksine işlevini yerine getirmiyor olabilir. Bu yüzden adet gecikmesi gören bir kadın çocuk sahibi olamayabilir. Bu durum erken yaşta fark edilirse tedavisi mümkün olup, ilerde çocuk sahibi olmaya engel olacak bir durumun önü kesilebilir.
Bazen hastalandığımızda kullandığımız antibiyotikler, ağrı kesiciler, ya da diğer bazı ilaçlar adet dönemimizde gecikmeler ortaya çıkarabilir. Günümüzde bilinçsizce kullanılan bitki çayları bazen adet gecikmesine yol açabilir. Nasılsa bitkidir diyerek kullanılan bitki çaylarının bilinmeyen yan etkileri olabilir, ya da herkeste farklı yan etkileri ortaya çıkabilir. Bu yüzden tam araştırmadan hiçbir bitki çayı kullanılmamalıdır.
Ayrıca ekleyebileceğimiz bir diğer etken de çağımızın hastalığı olan obezitedir. Fazla kilolar ve yağlanma birçok hastalığın nedeni olduğu gibi, adet düzensizliğine de yol açıp, gecikmeler ortaya çıkarabilir. Son olarak son zamanlarda ortaya atılan tezlere göre uzun süre ve yüksek radyasyona maruz kalmak da adet gecikmelerine yola açabiliyor. Gecikmeler bazen akla gelmeyecek sorunların habercisi olabileceği gibi, bazen de gereksiz endişeye yol açabilir. İhmal edilmemesi gereken bir durum olabilir.
Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir? Adet gecikmesi nedenleri ve belirtileri nelerdir? Adet gecikmesinin çözümleri nelerdir? bunları anlattım. Sosyal hesaplardan paylaşmayı unutmayınız.
Önerilen İçerik: Vajinismus İçin Tedavi Var Mıdır?
Çok güzel ve faydalı bir içerik hazırlamışsınız elinize emeğinize sağlık.
Güzel ve nacizane bilgiler için teşekkür ediyoruz.