Sağlık

Yararlı olan yağlar hangileridir?

Yararlı olan yağlar nelerdir?  Tüm yağlar zararlı mıdır? Halk arasında bir kaç yağ çeşidi dışında tüm yağların zararlı ve kilo yaptığına inanılır ancak bu gerçek değildir.

Bilmediğimiz birçok bitki ve hayvanda bulunan yağ çeşitleri vücudumuzu koruduğu gibi kaliteli bir yaşam sürmemizin anahtarını oluşturur.
Vücut yapıtaşlarından olan yağlar vücutta hayati öneme sahip depolama işi için kullanılır. Bir bakıma yağlar bizi hayatta kurtarır. Vücuda yararlı yağların bir kısmı…

Yararlı olan yağlar nelerdir?

SUSAM YAĞI

Uzmanlar özellikle gelişim çağında olan çocuklar ve yaşlılar için susam yağını öneriyor. Susam yağı kemik gelişimini güçlendirdiği gibi kemik erimesine, diş sağlığına ve cildin onarılması işine yarıyor.

ÇAM FISTIĞI YAĞI

Çam fıstığı yağı hayatımızın temel taşı olan enerji üretimini sağlayan bir besindir. Kandaki oksijenin yayılmasını ve hemoglobin üretimini kolaylaştıran çam fıstığı yağı, kolesterol artışını da dengelemede bire birdir. İnsülini dengeleyici bir besin olan çam fıstığı beyini onarır, sinir dokularını tamir eder. Yararlı olan yağlar nelerdir?avakado yaği

AVAKADOYAĞI

Çikolata gibi avakado da çok miktarda tüketilmemesi gereken bir besindir. Yeterli miktarda tüketilen avakado kolestrol için birebirdir. Cild sağlığını koruyan avakdo anemi rizkini azaltırken A, B, C, E ve K vitaminlerini içinde barındırır.

YER FISTIĞI

Yer fıstığını doymamış bir yağa sahiptir. Başta Kanser, mide yanması, gastrit, meme kanseri  ve mide ekşimesine iyi gelen yer fıstığı enerji verir ve kandaki şeker oranını dengeler.

BİTTER ÇIKOLATA YAĞI

Dengeli tüketilmesi gereken besinlerden olan çikolatanın bilindiğinin aksine çok yararı vardır. Çikolatanın bir çeşidi olan bitter çikolata ise önemli vitamin depolarından biridir. Kakaonun mücizevi özelliklerinden olan lif, çinko,bakır, demir, fosfor ve magnezyum bitter çikolatada oldukça fazladır. Kan şekerinde dengesizik olan hastalar için bitter çikolata önerilir.

SOYA FASULYESİ YAĞI

Soya fasulyesi yağı içinde çok fazla doymamış yağ asidi barındırır. Bu sayede dengeli beslenme ve diyet konusunda önde gelen yağlardan olan soya fasulyesi yağı kilo verdirme özelliği yüzünden uzmanlarca önerilmektedir.

PİKAN CEVİZİ

Kanser hastalığına yakalanan kişilerin kullandığı pikan cevizi içerisinde çok fazla tokoferol barındırır. Pikan cevizinin ayrıca cildi gençleştirme özelliği vardır.

YAĞLARIN KRALI ZEYTİNYAĞI

Bilindiği üzere zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. Her sektör tarafından tercih edilen zeytinyağı eski dönemlerde tanrıların yiyeceği olarak bilinirdi. Cilt sağlığı, diyet, dengeli beslenmeye yardımcı, kalp sağlığını koruyucu, kozmetik özellikli, bağısak düzenleyici, mide koroyucu, şeker hastalığını dengeliyen, saç ve deri onarıcı özelliklere sahip olan zeytinyağı E ve K viteminleri bakımından zengindir.chi̇a tohumu

CHİA TOHUMU

İçerisindeki yüksek lif ve protein oranıyla sağlıklı beslenmek isteyenler için yaratılmış bir besin olan chia tohumu zayıflama konusunda birebirdir.

YAĞLI BALIK

Balık yağı kalp dostu olarak bilinen bir yağdır. Kalp rahatsızlığı olan kişilerin somon, ton, sardalya, ringa, alabalık, morina, uskumru, kefal ve barbunya balıklarını sık sık tüketmeleri gerekir. Alzheimer riskini azaltır ve kemikleri güçlendirir.

KANOLA YAĞI

Kalp, kolestrol ve damar sağlığı için birebir olan kanola yağının yemeklerde az miktarda tüketilmesi uzmanlarca öneriliyor.

KETEN TOHUMU

Salata, yoğurtlu mezeler ve ekmek yapımında kullanılan keten tohumu barındırdığı yağ ile sağlıklı bir besindir. Sahip olduğu lif sayesinde kabızlık ve mide rahatsızlıklarına iyi geliyor.

KURUYEMİŞLER

Diyetisyenler bu güne kadar diyetlerde kilo alma korkusuyla tüketilmeyen kuru yemişlerin tüketilmesini öneriyor. Özellikle obezite ve kalp hastalıklarını önlediği belirtilmekte, E vitamine sahip olan kuru yemişleri içerisindeki sağlıklı yağlarından faydalanmak için tüketilmelidir.

KABAK ÇEKIRDEĞI

Kabak çekirdeği, kalp sağlığına, diyabete iyi geldiği gibi bağışıklık sistemini güçlendiren ve tüketilmesi gereken bir yağa sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu