Çıkık Nedir Belirtileri Nelerdir?
Sağlık kategorisinde sizlere bu gün Çıkık Nedir Belirtileri Nelerdir? Çıkık halinde yapılması gerekenler neler? Onlardan bahsedeceğim. Eklem yüzeylerinin kalıcı olarak ayrılmasına çıkık denir. Çıkık en sık karşılaşılan eklem rahatsızlığı olup yoğun ağrı, şişlik, kızarıklık ve işlev kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Çıkık ilkyardımında elde olan malzemeler kullanılır. Çıkık tedavisinde üçgen sargı, rulo sargı, battaniye, hırka, eşarp, kravat, tahta ve karton gibi malzemeler kullanılır.
Çıkıklarda İlkyardım Nasıl Yapılır?
Çıkıklarda eklem aynen bulunduğu şekilde tespit edilir. Kırık yerine oturtmaya çalışmayın. Hastaya hiçbir şekilde ağızdan bir şey verilmez. Çıkık bölgesinde nabız, deri rengi ve vücut ısısı kontrol edilir. 112 aranarak tıbbi yardım istenir. Tespit yapılırken yaralı bölgeyi sabit tutmaya özen gösterin. Çıkık bölgesinde yara varsa yaranın üstü temiz bir bezle kapatılır. Tespiti yapılacak bölge önce yumuşak malzeme ile kaplanır. Yaralı bölge nasıl bulunduysa öyle tespit edilmeli düzeltilmeye çalışılmamalıdır.
Çıkıklarda eklem bölgesini hareket ettirmeyin. Sorun olan bölgeyi sabi tutun hareket ettirmeyin. Kendi başınıza çıkan kemiği yerine oturtmak için uğraşmayın. Aksi takdirde daha büyük eklem sorunları yaşayabilirsiniz. Yaralı olan bölgeye buz tedavisi uygulayın. Sorunlu bölgeye buz uygulamak ağrı ve şişliği azaltır.
Çıkık oluşumunun nedenleri nelerdir?
Çıkık insan vücudunda çok sık karşılaşılan bir durumdur. Çıkık oluşmasında birçok neden vardır. Çıkık oluşma nedenleri şunlardır:
1- Düşmeler: Düşme sonucu eklemler yerinden oynar ve çıkıklar oluşur.
2- Spor yaralanması: Yakın temas gerektiren spor dallarında; futbol, basketbol, voleybol, buz hokeyi, kayak, jimnastik dallarında meydana gelen kazalarda çıkıklar oluşabilir.
3- Trafik kazaları: Motorlu araçlarla yapılan kazalar sonucunda çıkık oluşur.
4- Kalıtım: Bazı insanların eklem yapıları doğuştan gevşektir. Kalıtım etkisi ile bazı kişiler çıkığa meyillidir.
Çıkık teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?
Çıkık Nedir Belirtileri Nelerdir? yazımızı okumaya devam ediniz.. Çıkık teşhisi röntgen yöntemi ile yapılır. Eklem sisteminde meydana gelen hasarların tespitinde röntgen yöntemi kullanılır. Manyetik rezonans sistemi olarak adlandırılan MR yöntemi yumuşak dokularda meydana gelen hasarları tespit etmede kullanılır. Çıkık teşhis ve tedavisini hastanelerde ortopedi bölümü yapar. Çıkık tedavisinde doktorlar yerine oturtma yöntemi uygular. Doktorlar doğru eklem hareketleri yaparak çıkıkları yerine oturtur. Bu yöntemi alanında uzman doktorlar uygulamalıdır.
Bu tedavide duruma göre lokal ya da genel anestezi yapılır. Kemikler yerine oturtulduktan sonra bölgenin birkaç hafta hareketsiz sabit kalması gerekir. Bunun için atel askı veya alçılama yöntemi kullanılır. Ağrı kesici ilaçlar yerine oturtmadan sonra oluşan ağrıları dindirmek için hastaya verilir. Ağrı kesici ilaçları kendi kafanızdan almayın.
Mutlaka uzman doktora danışarak almalısınız. Çıkık tedavisinde gerekli durumlarda ameliyat yapılır. Hasarlı alanları yeniden hareket edebilmesi için fizik tedavi yöntemi uygulanır. Evde çıkık tedavisi için çıkık olan eklemlerin iyi dinlendirilmesi gerekir. Buzlu ve sıcak su kompresi uygulayın. Buz ağrıyı dindirirken sıcak su kompresi eklemlerde gevşemeyi sağlar. Eklemlerinizi belli aralıklarla hareket ettirip ağrıları dindirmek için ağrı kesici kullanın.
Çıkık Nedir Belirtileri Nelerdir? diye yazdığımız bu yazıda sizlere Çıkık hakkında bilinmesi gerekenler neler? Onları anlattık. Merak edenler için ise Akçiğer Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler Neler? adlı yazımızı bırakıyoruz.